18 december 2015

OS X: MacKeeper volledig verwijderen van je Mac

MacKeeper, een applicatie die je beter niet meer installeert op je Mac. Het is een geen applicatie die je Mac echt opschoont, er wordt alleen valse informatie gegeven over mogelijke problemen op je Mac die er niet zijn.

De servers van Kromtech, de makers van MacKeeper, waren helaas niet voorzien van een degelijke beveiliging. Op Reddit meldt namelijk een hacker toegang te hebben gehad tot alle klantengegevens en de versleutelde wachtwoorden. Het gaat hier om 13 miljoen MacKeeper-gebruikers waarvan de persoonlijke gegevens nu op straat liggen.

Deze zomer hebben we al eerder een stappenplan uitgebracht hoe je het beste MacKeeper verwijderd van je Mac, hieronder vind je de procedure opnieuw terug.

• Sluit MacKeeper af en sleep de app naar de prullenmand
• Navigeer naar de map 'Documenten' in Finder
• Verwijder hier de map 'MacKeeper Backups'

mackeeper verwijderen van je Mac

Daarnaast dien je in Finder de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + G uit te voeren, vervolgens kopieer je één voor één onderstaande regels en plak je deze in het bekomen pop-up venster. Verwijder vervolgens de bestanden die de regel aanduiden, voorbeelden zijn MacKeeper.log, com.mackeeper.MacKeeper.Helper.plist, etc.

/Library/Preferences/.3FAD0F65-FC6E-4889-B975-B96CBF807B78
/private/tmp/com.mackeeper.MacKeeper.Installer.config
~/Library/Logs/MacKeeper.log
~/Library/Logs/MacKeeper.log.signed
~/Library/Caches/com.mackeeper.MacKeeper
~/Library/Caches/com.mackeeper.MacKeeper.Helper
~/Library/LaunchAgents/com.mackeeper.MacKeeper.Helper.plist
~/Library/Application Support/MacKeeper Helper
~/Library/LaunchDaemons/com.mackeeper.MacKeeper.plugin.AntiTheft.daemon.plist

Mocht je bovenstaande procedure ingewikkeld vinden dan kun je het beste een app gebruiken om de rommel op te ruimen, dit kun je doen met AppCleaner of CleanMyMac. Overigens is CleanMyMac een mooi en goed alternatief om je Mac fit te houden, hier gaven we eerder al aandacht aan. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: Vervelende adware verwijderen van je Mac met AdwareMedic

App Cleaner & Uninstaller
App Cleaner & UninstallerCategorie: Utilities, Productivity
Ontwikkelaar: Sergiy Savenko
Mac OS X  4+  10 MB DOWNLOAD GRATIS

Meer info over het verwijderen van extensies die MacKeeper heeft geïnstalleerd lees je hier terug.

geupdate artikel in verband met nieuwe ontwikkelingen


Reacties


 • Stephen

  15 december 2015 om 21:18

  Zeer vervelende software. Ben blij dat jullie dit artikel hebben gepost.

 • Mike

  20 december 2015 om 14:19

  Bedankt ! Wat een klus, maar het is eraf die MacKeeper. De naam zegt het al…keeper.

 • Ruud

  24 december 2015 om 0:53

  Hebben jullie via ads veel reclame voor gemaakt. Das dan weer jammer!

 • Eric

  24 december 2015 om 6:54

  Bedankt voor de oplossing! 👍

  @Ruud, dat deed bijna iedere Apple website, kwam vooral door Google, maar appletips post ten minste een work-around hoe je dit volledig moet verwijderen.

 • Ruud

  24 december 2015 om 15:17

  Wat ik zo vreemd vind is dat er van dit soort software veel wordt aangeboden. Echte Apple gebruikers gebruiken dat helemaal niet. Is volgens mij ook helemaal niet nodig.

 • Pol

  1 april 2016 om 19:10

  Vroeger nooit last gehad van MacKeeper’s ongewenste intimiteiten. Maar de laatste tijd duiken ze van achter elk hoekje op. Tijd dat men dat onding van het net verjaagt met de gerechtelijke zweep.

 • Joop van Delden

  22 oktober 2016 om 16:04

  Ik ben gebruikersvan Mc Keeper 3 en kan mij niet vinden in de hiervoor vermelde negatieve reacties. Ik weet wel dat Mc Keeper onlangs door een ander bedrijf is overgenomen en de naam nog wel gebruikt van het programma maar nu voor abonnees van 1 of 2 kosteloos Mc Keeper 3 aanbiedt.
  Ik ben daar zeer positief over en met name over de personal assistance.
  Wellicht kan appeltips.nl nog eens zelf deze Mc Keeper 3 testen.
  Ik doe het zeker niet weg want ik ben zeer goed geholpen, zelfs met mijn randapparatuur.

 • emma

  23 januari 2017 om 14:01

  Kan iemand mij helpen?
  Ik kom er zojuist achter dat ik maandelijks 15 euro betaal aan Mac Keeper. Ik heb ooit wel gekeken naar een abonnement maar was er niet van op de hoogte dat ik blijkbaar al iets heb toegezegd. Hoe kan ik dit abonnement dat ik niet gebruik stop zetten. Ik vind nergens een mail van Mackeeper met bevestiging van dit abonnement en dus ook geen informatie over het stopzetten ervan.

 • Wesley Fabry

  23 januari 2017 om 15:03

  @emma je zou dan toch een account moeten hebben, of iemand anders heeft via jouw gegevens een abo afgesloten. Hoe wordt afgeschreven? Bij een creditcard zou je misschien je bank kunnen vragen om te blokkeren? Daarnaast kun je contact opnemen met mackeeper zelf via: https://mackeeper.com/about#about-for

 • Lisa

  23 april 2017 om 12:15

  Wat opdringerig is Mackeeper zeg! Heb het helaas een keer geïnstalleerd en daarna verwijderd. Krijg nog de hele tijd pop ups dat er virussen gesignaleerd zijn en dat ik mackeeper er opnieuw op moet zetten.
  Ik wilde de stappen hierboven uitvoeren maar als ik bijvoorbeeld ~/Library/LaunchDaemons/com.mackeeper.MacKeeper.plugin.AntiTheft.daemon.plist intyp in finder kom ik bij mappen als dropbox. Kan ik die map gewoon veilig verwijderen of gooi ik daarmee dropbox eraf???

 • Wesley Fabry

  24 april 2017 om 13:38

  @lisa Als je bovenstaande volgt is er niets meer aan de hand. Het kan zijn dat dit ook in Dropbox wordt geïnfecteerd. Ik vermoed dat je dropbox niet gaat verwijderen als je alleen bovengenoemde bestanden/mappen wist.

 • Peter Dijkstra

  13 juni 2017 om 17:30

  Nu heb ik Mackeeper wel op de computer gehad, het toentertijd er af gehaald. Althans dat dacht ik toen. Maar krijg nu steeds weer nare pop-ups van macKeeper. Heb alle bovenstaande stappen weer door genomen, maar vind geen van de bestanden terug. Wat kan er aan de hand zijn dat ik nog steeds last heb?

 • Wesley Fabry

  13 juni 2017 om 17:46

  @peter die pop-ups zijn helaas gewoon reclame van MacKeeper. Deze zijn inderdaad erg vervelend, wij (appletips) proberen zo veel mogelijk te blokkeren. Maar forums, minder legale websites, etc. Doen dit vaak niet.

 • Kizzy Van Lombergen

  9 augustus 2017 om 18:35

  Schandalig dat men mensen daar ongewild mee belast. Heel gedoe om dit eraf te krijgen. Echte parasieten en draait alleen maar om geld uit uw zakken te halen. Onbegrijpelijke reactie van iemand die daar wel mee gediend is????
  Volgens mij werkt die persoon daar… Hopelijk nooit meer last van.

 • marlous

  22 september 2017 om 21:52

  ik heb zojuist mac keeper van de MAC gehaald. nu staat er nog 1 bestand: com.mackeeper.MacKeeper.plist
  in de prullenmand en deze wil niet weg omdat deze nog in gebruik is… maar ik heb alle stappen nog een keer doorgenomen.. waar is dit dan nog in gebruik??
  ik kan het niet vinden iemand een idee? super dank!

 • Wesley Fabry

  22 september 2017 om 21:54

  @marious even je Mac opnieuw opstarten en dan zal het wel gewist kunnen worden

 • marlous

  22 september 2017 om 22:06

  ja dank je net gedaan! wilde net mijn bericht verwijderen.. super de computer is weer als vanouds… ;-) fijne avond en dank voor het meedenken Wesley Fabry

 • Wesley Fabry

  22 september 2017 om 23:19

  Super, graag gedaan 👍

 • Nathalie

  23 oktober 2017 om 12:04

  Ik kan MacKeeper niet vinden in mijn bestanden, ik krijg alleen steeds pop-ups wanneer ik Safari opstart. Ik heb Mackeeper bij Extenties uit Safari verwijderd, zoals aangegeven staat op internet, maar nog steeds blijf ik de pop-ups krijgen. Weet iemand hoe ik deze pop-ups toch weg krijg? Ik heb voor zover ik weet ook nooit ergens opgeklikt of iets toegezegd wat MacKeeper betreft..

 • Wesley Fabry

  23 oktober 2017 om 12:08

  Die pop-ups zijn dan reclame in Safari en kan helaas niet uitschakeld worden. Nuja Mackeeper adverteert vooral op vreemde en vaak niet zo legale websites zoals downloaden etc. als je er ook last van hebt bij ‘normale’ websites dan moet je dit even doen: https://www.appletips.nl/mac-anti-malware-app/ (kan overigens nooit kwaad om te doen)

Een reactie toevoegen: