16 maart 2017

Mac: Locatie, formaat en naam van schermafbeeldingen aanpassen

schermafbeelding icon retina

Wanneer je veelvuldig een schermafbeelding van je Mac maakt dan is het handig om te weten dat je bepaalde dingen kunt wijzigen zoals de locatie van opslaan.

Ook is het mogelijk om het bestandsformaat van de afbeelding en de benaming aan te passen. Een schermafbeelding kan gemaakt worden met de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + 3 (of 4).

Met behulp van enkele Terminal-commando's kun je de standaard instellingen eenvoudig aanpassen. Standaard wordt een schermafbeelding bewaard in het .PNG (Portable Network Graphics) formaat, wanneer je een ander formaat wilt gebruiken zoals bijvoorbeeld: .TIFF, .PDF of het populaire .JPG dan kun je dit met het onderstaande commando aanpassen. Na het uitvoeren van het commando dien je jezelf opnieuw in te loggen of je Mac te herstarten.

Formaat schermafbeeldingen aanpassen in macOS (OS X)

Vervang in onderstaand commando ‘formaat' door het gewenste formaat; jpg, png, pdf of tiff. Open daarna Terminal (Finder ▸ Programma's ▸ Hulpprogramma’s), kopieer dan het commando, plak deze in een leeg Terminal venster en druk op enter om hem uit te voeren. Vervang wel eerst [formaat] door een gewenst formaat zoals jpg, png, tiff.

defaults write com.apple.screencapture type [formaat]; killall SystemUIServer

Formaat schermafbeeldingen en locaties wijzigen

Locatie screenshots wijzigen op een Mac

Een schermafbeelding wordt standaard opgeslagen op het bureaublad in OS X, wanneer je deze locatie wilt wijzigen naar bijvoorbeeld een map genaamd ‘schermafbeeldingen' is dit mogelijk met onderstaand commando. Kopieer het commando, plak deze in een leeg Terminal venster en druk op enter om hem uit te voeren.

defaults write com.apple.screencapture location [gewenste/map]; killall SystemUIServer

Vervang in bovenstaand commando [gewenste/map] door de gewenste map op je harddisk, bijvoorbeeld Users/wesleyfabry/screenshots

Standaard naam van schermafbeeldingen aanpassen

Iedere schermafbeelding begint de bestandsnaam met “Schermafbeelding” gevolgd door een volgnummer of datum. Je kan de standaard naam wijzigen met behulp van onderstaande Terminal commando, vervang wel [naam] door de bestandsnaam die je wilt gebruiken bijvoorbeeld: screenshot. Kopieer het commando, plak deze in een leeg Terminal venster en druk op enter om hem uit te voeren.

defaults write com.apple.screencapture name [naam]; killall SystemUIServer

Lees ook: Schermafbeelding maken op iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TVReacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: