2 december 2015

BasisSchermafbeelding maken op iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV

schermafbeelding icon retina

Niet iedereen maakt vaak een schermafbeelding (screenshot) van zijn of haar Apple product, met een schermafbeelding kun je een 'foto' maken van het scherm. Deze wordt vaak gevraagd bij ondersteuning of om iets duidelijk te maken.

Zo gebruiken wij vrijwel altijd schermafbeeldingen in onze tips en vragen we vaak naar een schermafbeelding bij het oplossen van problemen. Een schermafbeelding is trouwens het zelfde als de Engelse benaming 'Screenshot'. In onderstaande procedures vind je terug hoe je een schermafbeelding maakt op een iPhone, iPad, iPod Touch, Mac, Apple Watch en Apple TV.

Schermafbeelding maken op een iPhone, iPad, iPod Touch (iOS)

Een schermafbeelding in iOS kun je maken door de aan/uit-knop en thuisknop (home button) tegelijkertijd kort in te drukken. Het scherm zal kort oplichten en de schermafbeelding wordt bewaard in de Foto’s applicatie. Lukt het niet? Druk dan eerst de aan/uit-knop in, direct daarna de thuisknop (beide knoppen zijn nu ingedrukt) en laat dan los. Heb je een iPhone X? Dan kun je de schermafbeelding maken door de aan/uit-knop en volume omhoog-knop gelijktijdig in te drukken. Desondanks de iPhone 7/8 (Plus) geen fysieke thuisknop heeft is het toch mogelijk via deze weg een screenshot te maken.

Schermafbeelding (screenshot) maken op iPhone, iPad (iOS)

Schermafbeelding maken op een Mac (OS X)

Om een schermafbeelding te maken in OS X volstaat het om de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + 3 uit te voeren. Onmiddellijk wordt er een schermafbeelding gemaakt van je hele scherm, de afbeelding wordt bewaard op je bureaublad. Wil je van een bepaald venster of gedeelte van het scherm een schermafbeelding maken dan kun je dit doen met de cmd⌘ + shift⇧ + 4, verplaats de muisaanwijzer naar het venster en druk op de spatiebalk om het venster te selecteren en klik om de schermafbeelding te maken. Ook kun je via deze laatste procedure met de muisaanwijzer een bepaald gedeelte van het scherm selecteren, het gedeelte dat je markeert wordt de schermafbeelding.

Schermafbeelding (screenshot) maken op Mac (OS X)

Schermafbeelding maken van de Touch Bar

Met behulp van de toetscombinatie shift⇧ + command⌘ + 6 is het mogelijk om een schermafbeelding te maken van de Touch Bar. In de meeste gevallen wordt de afbeelding geplaatst op het bureaublad.

Schermafbeelding maken op een Apple Watch (watchOS)

Druk de Digitale Kroon en zij-knop tegelijkertijd in, het scherm zal even kort oplichten. De schermafbeelding wordt vervolgens gemaakt en bewaard in de Foto’s applicatie op je iPhone.

Vanaf watchOS 3 moet je de schermafbeeldingfunctie activeren, dit kan via Apple Watch iPhone app ▸ Mijn Watch ▸ Algemeen ▸ Schakel schermafbeeldingen in.

Schermafbeelding (screenshot) maken op Apple Watch (watchOS)

Schermafbeelding maken op een Apple TV (tvOS)

Deze procedure is iets lastiger, om een schermafbeelding te kunnen maken van je Apple TV moet je beschikken over een USB-C naar USB kabel, deze kun je hier aanschaffen. Ook moet je Xcode hebben gedownload op je Mac. Sluit de Apple TV met de USB-C kabel (ook voorzien van stroom) aan op je Mac. Open Xcode en navigeer naar de menubalk.

Schermafbeelding (screenshot) maken op Apple TV (tvOS)

Klik in de menubalk op 'Window' en kies voor 'Devices', selecteer vervolgens in de kolom de Apple TV en klik op de knop 'Take Screenshot'. Xcode zal nu een schermafbeelding maken van het beeld dat de Apple TV op de TV laat zien. De schermafbeelding wordt bewaard op je bureaublad van je Mac. Deze procedure kun je alleen toepassen in OS X (Mac).

Vanaf tvOS 11 kun je ook draadloos schermafbeeldingen maken van je Apple TV, dit moet sowieso op een Apple TV 4K of nieuwer. Hoe je dit doet lees je hier uitgebreid terug.

Lees ook: Een afbeelding instellen als achtergrond (wallpaper) op iPhone, iPad, Apple Watch en Mac

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.

Meer functionaliteit en een snellere Apple Watch door watchOS 3
Klik hier voor een overzicht van alle tips.Reacties


 • JP_mac

  3 december 2015 om 10:22

  Schermafbeelding maken op een Mac (OS X);
  Nog een tip
  Houd de CTRL ingedrukt dan gaat je screenshot rechtstreeks naar je clipboard.

 • Sjanne

  11 december 2015 om 9:15

  Weten jullie toevallig ook hoe je schermafbeeldingen maken op een apple watch uit kan zetten?

 • Wesley Fabry

  11 december 2015 om 9:16

  Sjanne, Dat kan helaas niet…

 • Roy

  19 januari 2016 om 14:20

  Ik gebruik ook wel eens de standaard schermafbeelding app in Mac OSX, daarin worden ze als .TIFF formaat opgeslagen in de “downloads” map, is daar ook een commando voor om dat aan te passen?

Een reactie toevoegen: