7 oktober 2010

Safari: Meerdere manieren om een tabblad te openen

Iedereen die Safari gebruikt weet (waarschijnlijk) dat je tabbladen kunt gebruiken om verschillende webpagina's te openen. Ontzettend handig omdat je hierdoor niet iedere keer opnieuw een venster hoeft te openen.

Om een nieuw tabblad in Safari te openen heb je de keuze uit een flink aantal verschillende opties. Hieronder vind je een overzicht, waarbij er waarschijnlijk enkele tussen staan die je nog niet kent.

cmd⌘ + T is de officiële toetscombinatie zoals die ook in de menubalk en hulppagina's van Safari wordt aangegeven. Je kunt ook gebruik maken van het + icoon aan de rechterzijde van de tabbladbalk. Deze tabbladbalk verschijnt echter pas wanneer er meerdere tabbladen zijn geopend.

Je kan ook met de cmd⌘-toets ingedrukt op een url klikken om deze te openen in een nieuw tabblad. Een omslachtigere manier is: control + klik (of rechtermuisknop) op een url en in het context-menu de optie "Open koppeling in nieuw tabblad" kiezen.

Er zijn ook nog een aantal minder voor de hand liggende mogelijkheden.

Het is namelijk ook mogelijk om een nieuw leeg tabblad te openen door te dubbelklikken op een lege ruimte in de tab-balk. Dit is ook weer mogelijk op een mindere snelle manier door gebruik te maken van control + klik (of rechtermuisknop) op een lege plaats in de tab-balk en in het context-menu de optie "Nieuw tabblad" te selecteren.

Zoals bij zoveel functies in Mac OS X zijn er meerdere acties mogelijk om een functie uit te voeren. In sommige gevallen kan het een stuk simpeler dan dat je gewend bent.

Erik bedankt voor de tip!Reacties


 • Rob Vermeulen

  7 oktober 2010 om 23:08

  Er zitten nog meer opties in, zoals link in een nieuwe tab openen en er meteen naartoe gaan met cmd⌘ + Shift + T. Ze staan mooi op een rijtje in de ‘Tabs’-tab van de Safari-voorkeuren. Ze hebben het wel een beetje ingewikkeld gemaakt doordat je ook nog het standaardgedrag van de verschillende toetscombinaties kunt kiezen. Maar zo kun je Safari wel helemaal naar je hand zetten.

 • Tim

  10 oktober 2010 om 10:20

  Er zijn nog meer leuke functies met tabbladen.
  Zo kun je tabbladen sorteren in de volgorde die je wilt door ze vast te pakken en van volgorde te wisselen.
  Tevens kun je tabbladen vastpakken en in een ander Safari venster slepen. Je kunt ook een tabblad vastpakken en in een lege ruimte loslaten, dan opent er een nieuw Safari venster met het tabblad erin.

  Ook een leuke functie binnen Safari is Venster > Voeg alle vensters samen.
  Als je meerdere Safari vensters open hebt staan, dan gooit ie alle tabbladen in één Safari venster.

 • Hanneke

  23 november 2010 om 10:40

  Hoe kan ik een tabblad verwijderen uit “popilair” uit Safari?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!