uitschakelen

iOS 9iOS: Slide Over uitschakelen op een iPad

slide over split view

Vanaf iOS 9 kun je op de iPad productiever werken, een voorbeeld daarvan is Split Screen en Slide Over. Split Screen is alleen beschikbaar op de nieuwste iPads en de iPad Air 2. Slide Over daarentegen is ook beschikbaar op de oudere modellen (meer info).

Slide Over is een pop-up venster dat je kunt raadplegen op een soortgelijke manier als het berichtencentrum of het bedieningspaneel. Veeg met één vinger helemaal vanaf de rechterkant van je scherm van rechts naar links. Onmiddellijk wordt de optie en het venster met apps geactiveerd.

iOS: Handoff uitschakelen op een iPhone of iPad

Continuïteit iOS continuity, handoff

Wanneer je in het bezit bent van meerdere Apple apparaten zoals de iPhone, Mac en iPad dan kun je 'verder gaan' met een bepaalde taak door middel van Handoff. Op het moment dat je een website bezoekt op je Mac, dan kun op je iPad verder gaan dankzij deze slimme functie.

De handoff taken kun je overnemen door op het toegangsscherm het app-icoon in de linker onderhoek omhoog te vegen of via de appkiezer. Hoe dat precies werkt lees je terug in de iOS Handoff handleiding. Vanaf macOS Sierra en iOS 10 zorgt handoff er bijvoorbeeld ook voor dat je kunt kopiëren tussen twee apparaten dankzij het universeel klembord.

Mac: Schermmelding bij het aanpassen van volume en helderheid uitschakelen

geluid OS X apple

Wanneer je het volume of helderheid aanpast in macOS (OS X) op je Mac krijg je hier altijd een melding van te zien op het scherm. De balk en blokjes geven de waarde van het volume en helderheid aan.

Het is mogelijk deze melding tijdelijk of volledig uit te schakelen. Hierdoor zal de schermmelding niet meer zichtbaar zijn bij het aanpassen van het volume en helderheid. De schermmeldingen worden alleen getoond wanneer je het volume, de helderheid van het scherm en toetsenbord aanpast via de daarvoor bestemde toetsen op het toetsenbord.

ScreencastSafari: Veelbezochte pagina’s uitschakelen op een Mac

Safari icoon

Een optie die sinds OS X Yosemite aanwezig is in Safari zijn de veelbezochte pagina's. Zodra je de adres- en zoekbalk opent krijg je jouw favorieten met daaronder de veelbezochte pagina's te zien.

Het is een handige optie, maar niet iedereen is er blij mee. Voor wie de optie niet fijn vindt kan deze vanaf OS X El Capitan uitschakelen. Hierdoor worden de veelbezochte websites verborgen in Safari en worden alleen je favorieten (bladwijzers) getoond.

Automatisch je Mac opstarten of afsluiten volgens een schema

macbook pro zilver

Mensen met een iMac, Mac Pro of Mac Mini weten als geen ander dat deze Mac vaak heel de dag actief is, al dan niet in sluimerstand. Ook MacBooks worden zelden afgesloten. Dit is niet erg voor de Mac en veel stroom verbruiken de Macs niet. Toch kan het zonde zijn, daarom kun je in macOS (OS X) ook de Mac automatisch opstarten of afsluiten.

Dit is een zeer handige opties die vooral in kantooromgevingen of publieke ruimtes heel wat energie kan besparen. Zeker wanneer er meerdere Macs gebruikt worden. Uiteraard is dit zeker ook toepasbaar is in een normaal huishouden. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je Mac automatisch om 23:00 wordt uitgeschakeld en de volgende ochtend om 08:00 weer automatisch wordt opgestart.

ScreencastiOS: Verstuurd vanaf mijn iPhone uitschakelen

mail icon iOS

Iedereen met een iPhone, iPad of iPod Touch heeft het wel eens opgemerkt. Telkens wanneer je een e-mailbericht verstuurt wordt hier aan de boodschap 'Verstuurd vanaf mijn iPhone' toegevoegd. Wil je dit niet? Dan kun je dit heel eenvoudig uitschakelen.

De boodschap is standaard ingesteld op jouw iDevice en is onderdeel van iOS. Niet iedereen zit hierop te wachten, gelukkig kun je dit uitschakelen en kun je zelfs een tekst naar eigen wens toevoegen aan het einde van een e-mailbericht.

iOS 10iOS 10: Handschrift-functie verbergen in Berichten

berichten icoon iOS

Vanaf iOS 10 heeft de Berichten applicatie een hoop nieuwe opties gekregen. Zo kun je tekst direct omzetten naar emoji's of effecten toevoegen aan je tekstballonnen. Klik hier om alle vernieuwingen te bekijken in de Berichten applicatie.

Een andere functie in Berichten zijn de handgeschreven berichten. Deze optie wordt direct geactiveerd wanneer je een bericht aan het opstellen bent en je iPhone kantelt. Hierdoor kun je dus niet het toetsenbord liggend gebruiken. Gelukkig is het wel mogelijk om tijdelijk de handschrift-functie uit te schakelen.

macOS SierramacOS Sierra: Automatische Time Machine reservekopieën uitschakelen

Time Machine OS X

Sinds de introductie van Time Machine voor de Mac werkt de optie volledig automatisch en door de komst van App Nap werkt de optie zelfs wanneer je Mac in sluimerstand, mits de voeding is aangesloten.

Vanaf macOS Sierra is het mogelijk om het automatisch maken van reservekopieën uit te schakelen. Uiteraard kun je dan nog wel Time Machine gebruiken, echter moet je dit steeds handmatig activeren en toepassen. Het is een oplossing voor mensen die niet dagelijks uren actief zijn op hun Mac.

iCloud-sleutelhanger uitschakelen en verwijderen

logo iCloud-sleutelhanger

Met behulp van iCloud-sleutelhanger kun je al je inloggegevens, creditcards en wachtwoorden synchroniseren met al je apparaten via iCloud. Via de dienst worden deze direct bijgewerkt met al je aangesloten apparaten.

Apple synchroniseert de gegevens versleuteld met een 256-bits-AES codering in je persoonlijke iCloud. Vreemde, noch Apple, kunnen vat krijgen op deze gegevens. Mocht je om één of andere reden toch liever de dienst uitschakelen en alle gegevens willen verwijderen is dat geen enkel probleem.

Meldingen voor Facebook Live uitschakelen

Facebook icoon (logo)

Met behulp van Facebook Live is het mogelijk om live videobeelden te streamen naar al je vrienden. De functie is te vergelijken met Periscope, met deze app was het al mogelijk om live beelden te streamen naar al je volgers op Twitter.

Het voordeel hiervan is dat je vrienden live bij een gebeurtenis kunnen zijn. Omdat alles live wordt gestreamd is het iets persoonlijker dan een bewerkte video achteraf. Hoe je Facebook Live gebruikt lees je hier terug. Maar wat als je niet zit te wachten op meldingen van vrienden die 'Live' zijn of zijn geweest?

iOS: Touch ID uitschakelen en niet meer gebruiken

Touch ID logo iOS 9

Touch ID is de meest veilige manier om de gegevens op je iPhone of iPad te beschermen. Alleen jij hebt met je vingerafdruk toegang tot je apparaat. Uiteraard kun je deze ook ontgrendelen met de gekoppelde code, maar Touch ID maakt het net iets sneller.

Toch zijn er een aantal iOS gebruikers die deze functie liever niet meer gebruiken. Vaak willen gebruikers dit uitschakelen i.v.m. hun privacy, dat is je volste recht en gelukkig kun je deze vrij eenvoudig uitschakelen. Weet wel dat de vingerafdrukken versleuteld bewaard worden op je iDevice zelf en deze niet door Apple te raadplegen zijn.