6 juli 2011

Toetscombinaties voor speciale tekens

Met behulp van de functie 'Speciale tekens' kun je in de meeste OS X applicaties vrij eenvoudig speciale tekens , © en ▸ toevoegen aan tekst. Deze optie is terug te vinden in het menu 'Wijzig' en kan ook geactiveerd worden met de toestcombinatie option⌥ + cmd⌘ + T. Nadeel van hiervan is dat relatief veel tijd kwijt bent om een dergelijk special teken toe te voegen aan een tekst.

In de meeste gevallen maak je slechts gebruik van een beperkt aantal speciale tekens. In dat geval is het veel slimmer om de juiste toetscombinatie uit je hoofd te leren. De website Liquidicity heeft drie handige cheat-sheets gemaakt waarop je per categorie alle speciale tekens kunt terugvinden met de bijbehorende toetscombinatie.

De toetscombinatie zijn op basis van de Amerikaanse keyboardlayout die ook in Nederland veelvuldig wordt gebruikt. Per toetsenbord layout kan er verschil zijn de toetcombinaties.

Je kunt het complete overzicht van alle speciale tekens downloaden op de onderstaande website:

http://www.gosquared.com/liquidicity/archives/172Reacties


 • Roy

  6 juli 2011 om 9:16

  In Lion wordt het nog makkelijker:

  Character picker
  Accessing accented characters in OS X Lion is a breeze. Just hold down the letter and a dialogue appears listing all alternative and accented characters. Click a character to select it.

 • iDennis

  6 juli 2011 om 9:33

  Nou hier kan ik voorlopig nog wel even mee voorruit. Ik gebruik al jaren een Mac een weet de meeste toetsencombinaties wel te vinden, alleen de rest van mijn familie werk pas een paar weken op de Mac en vinden het vervelend dat er niet zoiets als de ALT-codes uit Windows. Dit is een goed alternatief.

 • DJ

  6 juli 2011 om 9:48

  Een handige app voor je Dashboard is Characterpal. Dan heb je ook alles snel in een overzicht. http://www.tacowidgets.com/widgets/

 • Stef

  6 juli 2011 om 12:48

  Voor de Belgische bezoekers van de site is het voor het  : Alt – + – 1

 • léon Dekkers

  10 september 2011 om 8:34

  Ik heb Lion maar het indrukken van een letter en dan ingedrukt houden levert geen menu op met speciale tekens. Wat doe ik verkeerd?

 • T. van Dijk

  19 oktober 2011 om 11:50

  @ Leon Dekkers: Langer de letter ingedrukt houden, dan verschijnen er misschien wel 3 of 4 dezelfde letters, maar uiteindelijk verschijnt het menu met speciale tekens van die letter er boven. Dan aanklikken en rest van de letters even deleten.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!