10 oktober 2011

iOS 5Wat is er zo bijzonder aan Siri op de iPhone 4S?

Op het Apple Event werd, naast de iPhone 4S, ook Siri aangekondigd. Apple’s spraakherkenningssoftware. Maar dat hadden we toch?! Stembediening die wordt geopend door de homeknop vast te houden. En wie gebruikt het? Ik ken niemand. Maar Siri is anders…

Stemherkenning wordt al jaren gebruikt en evolueert maar langzaam maar toch is er een enorm verschil met Siri. Het is de grootste ding dat de mobiele telefoonindustrie opnieuw zal veranderen sinds de komst van de iPhone in 2007.

Siri heeft haar roots in het grootste kunstmatige intelligentie (AI) in de geschiedenis; het CALO project van het Pentagon. CALO betekent vertaald zoveel als de Cognitieve Assistent die Leert en Organiseert en werd bemand door 300 knappe koppen op allerlei vlakken van kunstmatige intelligentie.

En nu komt het; het project werd geleid door Adam Cheyer, die nu hoofdingenieur is van Apple’s iPhone groep. De focus is veranderd van een militair naar een consumenten project met als doel kunstmatige intelligentie in je broekzak.

Cheyer en zijn team zijn de afgelopen 4 jaar bezig geweest met het optimaliseren van de onderdelen die hiervoor nodig zijn uit het CALO project in Siri; het integreren van dialoog en natuurlijke spraakherkenning, begrijpen, visie, spreken, machine leren, plannen, logica en service delegatie.

Alles met als doel een mensachtige assistent creëren die je kan helpen dingen geregeld te krijgen. En het is, na anderhalf jaar knutselen, gelukt Siri te porteren naar de iPhone en iOS5. Geen spraakherkenning, maar echte kunstmatige intelligentie.

Siri en stembediening

Siri heeft niet als stembediening een vaste set van commando’s die je kunt uitspreken om bepaalde taken te realiseren. Neen, Siri herkent de woorden, de betekenis en de relevantie in de combinatie tot de uit te voeren opdracht. Je kunt dingen zeggen, die letterlijk gezien, niets met de opdracht te maken hebben, maar toch begrijpt Siri wat je bedoeld op basis van context en ervaring. Ervaring is belangrijk,want Siri moet leren.

Om Siri een bepaalde context te laten begrijpen als ‘Kijk of Marjo bereikbaar is’ moet ik Siri wel vooraf hebben verteld dat Marjo mijn vrouw is en Siri zal nu weten dat ik bedoel om Marjo te bellen. Op basis van haar agenda, die ze deelt via iCloud, weet Siri dat ze op het werk is en vraagt mij niet of hij haar op het werk, thuis of mobiel moet bellen. Siri weet en snapt het gewoon.

Een ander voorbeeld is als je de wekker wil zetten omdat je even een dutje wil doen. Je vraagt aan Siri ‘Maak me over 20 minuten wakker’ en Siri zal het alarm instellen op 20 minuten na nu. Elk mens begrijpt zulke opdrachten vanuit de ervaring, maar voor een machine is dit een flinke stap.

Siri geeft je de ene keer info vanaf het web, de andere keer voert het een actie uit en controleert tegelijkertijd applicatie’s voor je. Door de integratie van de database van Wolfram Alpha kun je willekeurige vragen stellen en je krijgt geen website, maar echte antwoorden op vragen als, ‘Waarom is de lucht blauw?’ en 'Hoe laat is het in Los Angeles?’. Dat is kunstmatige intelligentie.

Bluetooth 4.0

De iPhone 4S is het eerste mobieltje dat bluetooth 4.0 ondersteunt. Leuk, maar wat doet dat meer dan de versie die nu al in de iPhone 4 zit? Met bluetooth 4.0 kun je apparaten en randapparaten uit hun slaap halen.

Verbindt deze technologie, met extreem lage energieverbruik, met Siri en je krijgt de situatie dat je niet meer op de homeknop hoeft te drukken om opdrachten te geven. Je kunt gewoon beginnen te praten tegen Siri en Enterprise, ik bedoel de iPhone, zal reageren.

Nu nog in beta, maar Siri leidt een nieuw tijdperk in van een vernieuwde relatie in de interface tussen mensen en machines. Echte kunstmatige intelligentie voor de massa…

Thank you Steve for changing the world again…

Auteur: Marco Schreijen - marcogadgetblog.nlReacties


 • Bernard

  10 oktober 2011 om 12:41

  Leuk al die achtergrond informatie over Siri, ik zie er wel toekomst in.

 • Simon Rondelez

  10 oktober 2011 om 12:45

  mooi! want niet iedereen snapt waarom de iPhone 4s zo revolutionair is!

 • Henk Janssen

  10 oktober 2011 om 12:56

  bedankt voor deze verhelderende uitleg!

 • Lorenzo

  10 oktober 2011 om 13:06

  Mooi artikel! Ik vraag me wel af of Siri in een Nederlandse 4S werkt. Op de Nederlandse Apple site word er namelijk met geen woord over gerept.

 • Rob

  10 oktober 2011 om 13:11

  Ik sta echt te springen om Siri uit te proberen, het lijkt me echt gaaf!
  Nu maar hopen dat er vlug een Nederlandse versie komt!

 • Menno

  10 oktober 2011 om 13:33

  Siri word niet in Nederland ondersteund

 • Patrick

  10 oktober 2011 om 13:53

  Siri wordt NOG niet ondersteund in het Nederlands, want in Beta-versie.
  NLs komt later.

 • Marco Schreijen

  10 oktober 2011 om 13:53

  Siri wordt inderdaad nog niet in het Nederlands ondersteund, maar ik ga er van uit dat je Siri wel kunt gebruiken in Nederland op een iPhone 4S, maar dan zul je Engels moeten spreken.

 • Winesh

  10 oktober 2011 om 13:59

  Nederlands word nog niet ondersteund. Maar ze zeIden op de keynote dat ze het daarom nog een beta noemen. Ze gaan later meer talen aan toevoegen. Of Nederlands daar bij hoort weet ik niet. Denk zelf van wel want eel veel apps worden ook naar NL vertaald in de appstore. Maar we zullen het zien

 • Obi

  10 oktober 2011 om 14:22

  Ik wil niet onaardig doen, maar t ziet eruit of t recht van wikipedia komt. Dat is een compliment BTW!

 • Pim939

  10 oktober 2011 om 14:42

  Toen het werd aangekondigd zagnik er gelijk het nut van in. Zeker als je bedenkt hoe het volgendjaar groot kan zijn

 • Exotic

  10 oktober 2011 om 14:48

  Leuk om te lezen :-)
  Ps grappig dat man en vrouw maar een letter verschillen ;-)

 • 100% me

  10 oktober 2011 om 14:51

  en natuurlijk heb ik mijn iPhone te vroeg gekocht. ik had 2 maandjes mogen wachten en dan kon ik 4S kopen :(

 • ruben

  10 oktober 2011 om 15:06

  Jammer dat het niet op de 4 zal werken

 • Marco Schreijen

  10 oktober 2011 om 19:47

  Zoals blijkt uit een Chinese video op iPhoneclub.nl kun je de taal van Siri zelf instellen voor de momenteel ondersteunde talen. Als het in China werkt met Engels (VS), dan zal het in Nederland ook werken…met Engels…

 • Vinylmasterz

  10 oktober 2011 om 20:26

  Siri is idd. een erg interessant concept. Maar ik betwijfel of het goed/productief/functioneel zal werken (In de VS, of waar dan ook).

 • Nick

  10 oktober 2011 om 21:12

  Erg interessant artikel!

 • Rotor

  10 oktober 2011 om 21:33

  Ik wil het feestje niet bederven, maar was er vorig jaar niet al sprake van Siri?
  http://www.youtube.com/watch?v=L3niMgp-Rxc&feature=fvst
  Toen was het dus een losse app zonder iPhone 4S als minimale hardware eis.

  Neemt niet weg dat ik wel onder de indruk ben. Ik gebruik nu ook voice control om contacten te bellen, omdat ik anders mijn leesbril tevoorschijn moet toveren. Met Siri zal ik die bril nog veel minder vaak nodig hebben.

 • stephan

  10 oktober 2011 om 22:32

  Hopelijk komt het ook naar OSX!! Klinkt geweldig!

 • Marco Schreijen

  10 oktober 2011 om 22:39

  @rotor klopt helemaal en daarom denk ik ook dat er via een jailbreak later ook blijkt dat ie gewoon geïnstalleerd kan worden op een iPhone 4

  @stephan, zou ik ook toejuigen en wat denk je van de iPad?!

 • marc.

  10 oktober 2011 om 23:10

  Komt dit nou ook voor iphone 4 of alleen voor 4s???

 • Marco Schreijen

  10 oktober 2011 om 23:16

  @marc, officieel alleen maar voor de 4S

 • Michiel

  10 oktober 2011 om 23:26

  Doet mij allemaal erg denken aan Vlingo voor Android (helaas ook alleen nog maar in ENG) https://market.android.com/details?id=com.vlingo.client&feature=search_result. Het werkt aardig, ik heb wel vertrouwen in deze ‘virtual assistant technology’.

 • Marco Schreijen

  11 oktober 2011 om 0:47

  @michiel Vlingo is er ook als gratis app voor de iPhone. Heb er even mee gespeeld, maar lijkt heel erg op Stembedienings app. Je hebt voorgeprogrammeerde commando’s die je kunt gebruiken. Siri gaat verder, hoop ik…

 • Lulu

  11 oktober 2011 om 5:51

  Mm.. Klinkt heel aanlokkelijk. Maar tegelijkertijd ook als heel veel werk. Ik heb het al druk genoeg met het aanleren van ‘gewenst gedrag’ bij mijn hond, moet ik nu straks ook ‘puppytraining’ met mijn telefoon gaan doen? ;)

 • sypie

  11 oktober 2011 om 6:32

  @Simon Rondelez: De iPhone is helemaal niet revolutionair. De software van Siri wél. Maar Apple is eigenwijs genoeg om die alleen te laten werken op de nieuwste modellen dus de mensen met een 3G vallen wéér buiten de boot.

 • Gigs

  11 oktober 2011 om 10:02

  Siri is ook interessant op een andere manier omdat het als het ware een schil legt over andere applicaties waaronder Google. Met andere woorden… Google kan bijvoorbeeld, mogelijk zijn advertenties niet meer laten zien aan het publiek.
  Dus zo worden Siri en andere vergelijkbare technologie ook instrumenten om de macht te grijpen op het internet!
  Een regelrechte COUP dus!!! ;)

 • Arnold

  11 oktober 2011 om 15:14

  Ik geef het niet lang voordat een Android variant van Siri zich presenteert. Wellicht bij de opvolger van de Galaxy S II

 • android

  11 oktober 2011 om 17:50

  iphone is een en al kut. ze lopen achter. doe mij maar android.(L)
  ga liever niet vast aan apple zitten.

 • Lulu

  11 oktober 2011 om 21:36

  ga dan ook niet op een applesite zitten zeuren, dude..

 • winesh

  12 oktober 2011 om 3:28

  Obi
  Ik wil niet onaardig doen, maar t ziet eruit of t recht van wikipedia komt. Dat is een compliment BTW!

  @obi
  Uhhmm had je het over mij. :p zo ja dan wil ik je even informeren dat het zeer zeker niet van wikipedia komt. Maar tog bedankt voor het complimentje. Als het over mij ging dan tenminste. Dat is gewoon iets wat ik had gezien op de keynote van apple als je weet wat dat is. En daar hebben ze dit allemaal gezegd. En een beetje zelfkennis

  Groet winesh

 • Carsten

  12 oktober 2011 om 9:09

  @android Noem eens een paar redenen waarom de iphone kut is?

 • winesh

  12 oktober 2011 om 13:53

  @ Rotor
  Uhmm wil het feestje voor jou niet bederven :P. Maar dat wist iedereen al. en zo wist ook bijna iedereen al dat Siri nu veel verder ontwikkeld is. En geen voice control meer is maar een echte assistent. Ze begrijpt wat je bedoel bijvoorbeeld. Als je dingen vraagt geeft zei daar antwoord op. en dat doet voice control niet die verdraaid de helft van je zinnen.

  groet winesh

 • Marcel

  14 oktober 2011 om 19:38

  Ik heb de 4S nu en het is echt lachen! Wel even wennen, maar sms en wektijden werken. :-)

 • Soyie

  3 december 2011 om 10:05

  Siri heeft echt een leuke humor!!! Check deze website http://shitthatsirisays.tumblr.com/page/7

  Het is niet alleen een intelligente software maar ook humoristisch! Dit is de reden waarom 4s een geslaagde telefoon is! Bevat ook wel menselijke trekjes!

  Ik had gevraagd; do u like Samsung galaxy Phone?
  Siri: i’d rather not Say, my 411=information.

  Bekijk deze website vol met Siri grapjes. Ik ben zeer benieuwd hoe het in het Nederlands is. Het antwoord net zoals de chatbot van de Ns en Ikea.

  iPhone blijft een spannend ding!

 • fleur

  30 april 2012 om 14:14

  Je kunt pas in 2013 in het Nederlands tegen Siri spreken!

 • BiBi

  26 september 2012 om 19:36

  Klopt. Wat handige tips om siri te gebruiken op de iPhone 4S zijn hier te vinden. http://www.yafico.nl/ios/iphone-4s-siri-gebruiken/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!