31 mei 2014

iOS 8In aanloop naar het WWDC 2014 (deel 2)

wwdc2014iconHet motto dit jaar op het WWDC 2014 is: 'Write the code. Change the world’. Een duidelijke hint naar nieuwe Apple software waaronder OS X en iOS. Officiële details over de keynote van aanstaande maandag zijn er niet, maar een hoop geruchten van betrouwbare bronnen wel. Wij hebben deze voor je verzameld en kun je dit weekend teruglezen hier op appletips. Gisteren hebben we het gehad over de opvolger van OS X 10.9 Mavericks, vandaag is iOS 8 aan de beurt.

iOS 8 in het algemeen

iOS 7 bracht al een grote interface verandering met zich mee en een hele hoop nieuwe functies. iOS 8 gaat daar nog een schepje bovenop doen en gaat vooral bestaande functies verbeteren en uitbreiden. Zo kunnen we volgens de geruchten ons klaar maken voor een vernieuwd notificatiesysteem en een vereenvoudigd berichtencentrum. Apple zou plannen hebben om de interactieve meldingen (zoals in OS X 10.9 Mavericks) te introduceren in iOS, waardoor je onmiddellijk kunt reageren vanuit het berichtencentrum.

interactive_notification_concept_1

Volgens de geruchten gaat Game Center als aparte app verdwijnen, de functionaliteit blijft bestaan echter zal deze alleen te raadplegen zijn vanuit de apps die gebruik maken van Game Center. Of deze app daadwerkelijk gaat verdwijnen weten we misschien maandag. Ook de beveiliging van iOS 8 zal verder verbeterd worden, denk hierbij aan iCloud maar ook het uitwisselen van data tussen verschillende applicaties. Om veiligheidsredenen draaien applicatie in een geïsoleerde omgeving op je iDevice, dit is goed voor de veiligheid maar ook erg beperkt. Apple zou in iOS 8 het onderling uitwisselen van gegevens tussen apps gaan toestaan met behulp van een speciale API. Dit was al voorzien voor iOS 7, maar werd om onduidelijk redenen teruggetrokken.

carplay

Ook de productiviteit zou in iOS 8 worden verbeterd. Zo ga je waarschijnlijk automatisch je berichten kunnen opschonen na verloop van tijd (net zoals in de mail app) en kun je Carplay ook gebruiken via Wi-Fi i.p.v. de kabel, enzovoorts. Verder zal iOS 8 ook een aantal nieuwe applicatie bevatten, waaronder HealtBook.

HealthBook

Apple wil van ons echte gezondheidsfreaks maken. Volgens vele anonieme bronnen zou Apple momenteel hard aan het werk zijn aan een gezondheids-applicatie waarmee je allerlei medische gegevens van jezelf kunt controleren, opvolgen en bewaren. Denk hierbij aan je gewicht, hartslag, voeding, suikerspiegel, bloeddruk, enzovoorts. De gegevens in de applicatie zullen met behulp van verschillende nieuwe sensoren worden bijgehouden. Niet alleen in de nieuwe iPhone kunnen deze aanwezig zijn, maar ook in de (nog niet aangekondigde) iWatch. De gehele applicatie zal dus zijn gegevens gaan bepalen aan de hand van deze sensoren (bijvoorbeeld hartslag) en handmatige invoer (bijvoorbeeld voeding).

Hoe deze applicatie er precies uit komt te zien is nog niet zeker, maar ondertussen zijn er al een hoop screenshots en concept video’s uitgebracht. Deze zijn allemaal gebaseerd op informatie afkomstig van de verschillende bronnen en geruchten. Het is vrijwel zeker dat Apple deze applicatie zal gaan uitbrengen.

Overige applicaties in iOS 8

Voorvertoning en Teksteditor zouden hun opwachting maken in iOS 8, beide applicatie maken in OS X al gebruik van iCloud om bestanden te synchroniseren en online te bewaren. Apple zou bezig zijn om deze applicatie ook naar iOS te brengen waardoor het ook mogelijk wordt om de gesynchroniseerde documenten te bewerken op je iPhone, iPod touch en iPad. Voorvertoning zou vooral een standaard bestandssysteem moeten worden waarmee andere applicatie kunnen communiceren en afbeeldingen tonen en bewerken. Een huidig voorbeeld is de iBooks applicatie, het is namelijk mogelijk om waar dan ook in iOS een PDF-bestand te openen in deze applicatie.

iosachtpreview

UPDATE: Eerder deze week is de Banner voor iOS 8 al verschenen in het Moscone Center waar het WWDC gehouden wordt. Het is dus officieel dat Apple aanstaande maandag iOS 8 gaat presenteren.

image

Morgen

Softwarematig heeft Apple dus weer veel voor ons in petto, de uitgelekte zaken van de afgelopen tijd zijn natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Waarschijnlijk kondigt Apple tijdens het WWDC 2014 nog meer functies aan voor OS X 10.10 en iOS 8. Buiten bestaande software zou Apple ook nog shazam gaan integreren in iOS 8 een slim domotica-systeem gaan introduceren, hier lees je morgen alles over in ons derde deel 'In aanloop naar het WWDC 2014’.Reacties


  • Harold Bosch

    1 juni 2014 om 16:11

    Mijn hoop is op Carplay gevestigd. Het zou een gat in de markt zijn als Apple erin zou slagen om een device te lanceren dat al het huidige navigatie en audio gear overbodig maakt.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!