27 juli 2012

10.810.8: Vernieuwingen in Agenda (iCal)

In Moutain Lion hebben meerdere standaard applicaties een update gekregen. Dit is ook gebeurd voor de standaard kalender applicatie van Mac OS X namelijk iCal. De applicatie heet vanaf nu niet meer iCal maar Agenda zoals in iOS. Het design van de applicatie is vrijwel hetzelfde gebleven alleen is het stiksel in de knoppenbalk verdwenen.

Wanneer je in Agenda linksboven op 'Agenda's' klikt opent er geen popup menu meer zoals in Mac OS X 10.7 Lion. In 10.8 is de navigatiekolom en mini kalender weer terug zoals we die kennen vanuit Snow Leopard. Op deze manier heb je snel toegang tot alle agenda's en kun je eenvoudig en snel een andere datum bekijken.

Wanneer je zoekt in Agenda met behulp van het zoekveld rechtsboven in het venster zal automatisch alle zoekresultaten worden weergegeven.

Nieuw in Agenda is de datum prikker, vanaf nu kun je een datum kiezen uit een mini kalender wanneer je een activiteit bewerkt. Daarnaast kun je ook gewoon handmatig de datum toevoegen. Na 16 jaar heeft Apple dan eindelijk weeknummers toegevoegd aan Agenda. Deze optie kun je inschakelen via:

Agenda ▸ Voorkeuren... ▸ Geavanceerd

Schakel de optie 'Toon weeknummers' in. Bij de week- en maandweergave vind je het weeknummer terug op maandag. Bij de dagweergave krijg je net zoals bij de jaarweergave het weeknummer te zien voor iedere weekrij. Tevens zijn de weeknummers zichtbaar in de mini kalender in de navigatiekolom.

Echter zijn er ook een aantal opties verdwenen, zo is het niet meer mogelijk om automatisch afspraken te verwijderen. Deze optie was terug te vinden in het geavanceerd menu.


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App StoreReacties


 • MacKnarf

  27 juli 2012 om 10:35

  Als je bij Systeemvoorkeuren>Taal en tekst>tabje Regio instelt dat de eerste dag van de week bv zondag moet zijn, zul je zien dat het weeknummer ook op zondag wordt weergegeven.

 • Louis

  27 juli 2012 om 10:50

  @MacKnarf: enige probleem is dat volgens de ISO-8601 standaard weken en weeknummers starten op maandag. Dus als je die dag verschuift naar zondag, zit je met andere weeknummers te werken dan de rest van Nederland.

  Zo valt 5 augustus officieel in week 31. Maar als je het begin van de week naar zondag zet, dan maakt iCal week 32 van. En dat klopt niet.

 • Hans

  27 juli 2012 om 11:26

  Spijtig dat ik weer met die lelijke lederen balk zit ipv de grijze. Wachten op een update zeker omdat leder weer weg te krijgen.

 • Stefano

  27 juli 2012 om 11:52

  @ Hans: Die is er al. http://macnix.blogspot.nl/2012/05/change-mac-os-108-mountain-lion.html

  Zo zie ik het hier ook graag. Leather look vormgeving hoeft voor mij ook niet.

 • Steven

  27 juli 2012 om 12:02

  Ik bemerkte net iets vreemds. Als ik vanuit de nieuwe mailapp op een datum in een mail klik om een directe agenda afspraak te maken, stopt de agenda met het synchroniseren met google calendar. Mogelijk omdat in de afspraakdetails een linkje wordt opgenomen naar het betreffende mailtje? Na het verwijderen van de betreffende afspraak werkt het syncen weer.

  Wel jammer, omdat het een handige feature is. iemand een tip? Synchroniseren met iCloud is geen optie omdat er ook gebruik wordt gemaakt van een Android telefoon.

 • HCHybrid

  27 juli 2012 om 12:21

  Sorteer bug zit er helaas nog steeds in… ik zoek bijvoorbeeld op vacant en krijg rechts een mooi lijstje met vacante data, keurig gesorteerd… moet je voor de gein datzelfde lijstje kopiëren en plakken naar een email bericht… sortering helemaal weg en alle data door elkaar… zo balen dit! Workaround via numbers, maar wel errug omslachtig…

 • Roy Brattinga

  27 juli 2012 om 13:19

  Eindelijk de weeknummers.

  Ik zag ook staan: Toon tijden van activiteiten.
  Nieuw? Of is deze mij gewoonweg niet opgevallen haha.?

  Verder is de knop: Agenda erg goed, beter dan voorheen.

 • Hans

  27 juli 2012 om 15:38

  Merci Stefano!!!!

 • Ron

  27 juli 2012 om 18:35

  …….maat nog steeds kan ik individuele agenda items geen specifieke kleur geven ?? dus buiten de standaard agenda kleur om zo nee, jammer duurt dat ook tot 2028 ??

 • baptistevod

  27 juli 2012 om 18:53

  Waar ik me al suf op gezocht heb, is hoe je het standaardgeluid van Alerts kan wijzigen.In tegenstelling tot bepaalde printscreens die ik zag, kan ik dat niet bij meldingen.Ook niet in het berichtencentrum.In Lion kon je de com.apple.ical.plist aanpassen, maar dat bestand bestaat niet meer.Iemand een idee?

 • MacRichard

  27 juli 2012 om 21:48

  @baptistevod Onder Preferences / Voorkeuren > Hardware > Sound / geluiden >Sound Effects / Geluidseffecten kun je de standaard Alert aanpassen, dus het geluidje en het volume.

 • Wilco

  27 juli 2012 om 22:53

  Wat ik wel irritant vind dat als je de agenda uitschakelt voor dat je afsluit hij de volgende dag bij opstarten gewoon gelijk vol in beeld staat. Meer mensen last van?

 • Leon

  29 juli 2012 om 18:33

  @Wilco, ik had hier ook last van. als je rechtermuisklik op de agenda in je dock klikt, zie je onder opties, open na inloggen aangevinkt staan. die even uitvinken.

 • nathaniel

  23 augustus 2012 om 12:12

  Wat voor mij heel irritant is, is dat afspraken die zondag beginnen en tot na maandag middernacht doorlopen (wat bij mij redelijk vaak voorkomt ivm onregelmatig werken), die in de maand-weergave als een nieuwe afspraak staan op maandag.

  Bij andere dagen doet ie het niet.

 • Joost

  6 september 2012 om 15:29

  Na zojuist geupdate te hebben naar ML, opent Agenda helemaal niet meer.

  Melding: “Calender Cache” kan niet worden verplaatst, omdat u geen bevoegdheden hebt voor “Calenders”….

  Tot nu toe niet heel blij met ML dus….

 • Rob v M.

  13 oktober 2012 om 11:09

  Ron, je moet voor privé-zaken gewoon een andere agenda aanmaken, die kan je dan ook een andere kleur geven.

 • Rob v M.

  13 oktober 2012 om 11:11

  voor mij begint de week ook op zondag, geen enkel probleem met iso, voor mensen waarvoor dat belangrijk is, storen zich daar niet aan.

 • Mathey Kamsma

  16 oktober 2012 om 17:06

  Of het iets met Mountain Lion 10.8 te maken heeft, weet ik niet, maar sinds kort laten mijn gepubliceerde google-agenda’s die voortreffelijk syncen met apple-agenda, op sommige internetprogramma’s (o.a. op de iphone) op de sites een slecht beeld van die agenda zien. Namelijk alleen een tweetal regels die je aan kunt klikken, maar wat niet werkt.
  In agendainstellingen van apple en google kan ik geen dingen vinden die er op ingesteld kunnen worden. Of licht het aan de weergaven van het betrefffende internetprogramma?

 • Wouter

  15 november 2012 om 10:23

  Superagenda! Vooral het syncen tussen Macs en iPhones is geweldig. Ik heb alleen op een datum in het verleden een aantekening geplaatst, die is nu nergens meer te vinden. Weet iemand of die aantekening nog ergens bewaard is gebleven?

 • Frisbee

  28 november 2012 om 17:00

  Er verdwijnen zomaar afspraken uit mijn agenda. soms een hele week, dan weer een enkele afspraak… Het is om gek van te worden. Gebeurt sinds mijn mini en macbook air staan via ICloud met elkaar gesynchroniseerd zijn. Allebei OS X Mountain Lion.
  Iemand een idee?

 • Saskia

  4 december 2012 om 19:45

  @ Frisbee, heb ik ook!
  Weet iemand hoe dit komt?

  Tevens kan ik op de iPad mini niet de werknemers in agenda instellen, weet iemand hoe dat moet?

  Gr. Saskia

 • roger mulders

  23 januari 2013 om 15:00

  Kan iemand helpen. Afspraken staan niet meer in mijn agenda op de macbook, maar wel gewoon op de iphone, ook na synchroniseren.
  Als ik dan zoek geeft hij wel aan dat er op een bepaalde datum een afspraak is maar die staat dus niet in het scherm. Maakt niet uit week dag maand nergens te zien.
  Gek wordt je er van.

  Hoor het wel thanks Roger

 • Loes

  27 maart 2013 om 9:24

  ik kan geen “hele dag” afspraak maken; als ik het vakje aanvink verdwijnt de rekst uit de agenda. Deze ia wel te zien op mijn iPhone en iPad. Kan iemand mij a.u.b. helpen?

 • Hans

  31 maart 2013 om 18:46

  Mijn agenda opent niet meer, ik weet niet wat er fout is gegaan. Heeft iemand dit eerder gehad of weet iemand een oplossing? Ben nog niet zo heel lang (een paar weken) de trotse bezitter van een macbook pro, met mountain lino

 • Tiago

  19 juni 2017 om 17:03

  In ical kon ik eerst in de maandweergave als ik de afspraak aanblikte alle info zien aan de rechtse kant. ik krijg dit niet meer gevonden

Een reactie toevoegen: