12 september 2012

NieuwsApple introduceert de nieuwe iPhone 5

Niet geheel onverwacht heeft Apple vanavond de nieuwe iPhone voorgesteld. De afgelopen maanden konden we al veel afbeeldingen, prototypes en geruchten bekijken over de nieuwe iPhone.

De nieuwe iPhone heeft de naam iPhone 5 gekregen. Helemaal verrast zijn we natuurlijk niet, de iPhone heeft zoals verwacht een groter scherm gekregen en een vernieuwd uiterlijk. We hebben een overzicht gemaakt van de vernieuwingen.

Vernieuwd design:

De iPhone heeft een unibody aluminium behuizing aan de achterkant met bovenin en aan de onderkant een glazen rand die ervoor zorgt dat het signaal voor de verschillende antennes niet verstoord zal worden door de behuizing. Daarnaast is de iPhone 5 1,6mm dunner, dit is maar liefst 18% dunner dan de iPhone 4S. De nieuwe iPhone is 20% lichter dan de huidige iPhone 4S en heeft een gewicht van slechts 114 gram.

De iPhone 5 is niet breder dan zijn voorganger, maar wel langer dan de iPhone 4S. Dit komt door het grotere scherm dat aanwezig is in de iPhone. Het nieuwe Retina (326 PPI) scherm is 4 inch groot, de resolutie van het 4 inch scherm is 1136x640, dit wil dus zeggen een verhouding van 16x9, ideaal voor het kijken van HD films. De iPhone 4S beschikt over een resolutie van 960x640 pixels.

De afmetingen van iPhone 5 bedragen 125 x 58,6mm, de iPhone heeft een dikte van 8mm. Door middel van de vernieuwde in cell-technologie worden de touch sensoren in het LCD scherm verwerkt. De huidige schermen bestaan uit drie lagen namelijk: een LCD-laag, een laag me de touch-sensoren en de glaslaag. Het nieuwe scherm combineert de eerste twee lagen, hierdoor bespaart met ruimte en wordt het scherm dunner. Daarnaast zit het nieuwe scherm 44% meer kleurenverzadiging. Het beste scherm ooit gemaakt.

Sneller dan ooit

Niet alleen is de iPhone dunner en langer geworden, hij is opmerkelijk sneller geworden dan zijn voorgangers. De iPhone 5 is dubbel zo snel als de iPhone 4S, dit komt door de nieuwe A6 processor, die tevens ook 22% kleiner is dan zijn voorganger en energiezuiniger.

Zoals in de huidige iPad heeft de nieuwe iPhone 4G ondersteuning. Het gaat hier om LTE 4G die meerdere frequenties aankan. Dit wil zeggen dat de nieuwe iPhone ook het 4G netwerk aankan in Europa en niet alleen in de USA en Canada. Echter is het 4G netwerk nog niet landelijk beschikbaar in Nederland en België.

Verbeterde Hardware

De 802.11n Wi-Fi ondersteund nu ook 5Ghz, hierdoor kan de maximale data snelheid van 150MB/s worden gehaald.

Naast een nieuw scherm heeft de iPhone 5 ook een nieuwe dock connector gekregen. Het gaat hier om digitale 8-pins uitvoering. Deze is maar liefst 80% kleiner dan de dock connector van de iPhone 4S. De nieuwe kabel die wordt meegeleverd heet 'Lightning' en heeft een snelheid die je kan vergelijken met Thunderbolt. Er komt ook een adapter beschikbaar, waarmee het mogelijk wordt om de 30-pins connector aan te sluiten op de nieuwe iPhone. Hiermee zijn je oude accessoires nog steeds bruikbaar op de iPhone 5

De nieuwe iPhone heeft een vernieuwde speaker uitgang wat de kwaliteit voor het geluid ten goede komt, deze is 22% kleiner. Daarnaast is de hoofdtelefoon ingang verplaatst naar de onderkant van de iPhone.

De camera voor de iPhone heeft een kleine update gekregen. Net zoals zijn voorganger heeft deze auto-focus en kan deze HD opnames maken met een resolutie van 1080p (Full HD). De iSight camera heeft nog steeds van een 8 megapixel sensor (3264x2448px). Met de nieuwe camera kun je betere foto's maken bij situatie met weinig licht. Dankzij de A6 processor is hij 40% sneller bij het maken van een foto. Een grootte toevoeging is de mogelijkheid om panorama foto's te maken. De front camera is geupdate naar een 720p camera, die het mogelijk maakt om FaceTime HD gesprekken te voeren.

Wanneer te koop?

De iPhone 5 is te koop vanaf 21 september in USA, Canada, UK, Duitsland, Frankrijk, Australië, Hong Kong, Japan en Singapore. Daarnaast is hij te koop in Nederland en België vanaf 28 september. De iPhone 5 komt in twee uitvoeringen, wit en zwart met een geheugen van 16, 32 en 64 GB. De prijs van de nieuwe iPhone 5 is gelijk aan de huidige iPhone 4S serie, daarnaast blijft het mogelijk om de iPhone 4S en iPhone 4 te kopen aan een lager tarief.

Volgens Apple.com zal de iPhone 5 een Simkaart Nano nodig hebben. Hier heeft Apple echter nog niets over gecommuniceerd.

Bekijk de video van de nieuwe iPhone 5 online op Apple.com

Geupdate artikel i.v.m. Nano SimReacties


 • palermo

  12 september 2012 om 21:17

  Komt siri ook ik het nederlands?? Nog niks over gehoord

 • Vince

  13 september 2012 om 0:35

  Voor de geïnteresseerden: iOS 6 GM is ook uit (zoek zelf met google)

 • Roy Brattinga

  13 september 2012 om 8:41

  Cool

 • Eddyvb

  13 september 2012 om 11:44

  Ja iOS6 GM is uit , heb hem momenteel op mijn iPhone 4S staan .
  Panorama werkt ook op 4S met de iOS6 GM ( ter info , is meer een iOS6 toevoeging blijkbaar dan enkel een iPhone 5 feature :-D )
  op de iPhone 4 en iPod Touch 4G moet ik nog de iOS6 GM zetten .

 • RDB

  13 september 2012 om 12:23

  Ja die NANO SIM kaart kon nog wel eens een probleem worden.
  Bij de introductie van de iPhone 4 had zowel KPN als Vodafone hier geen oplossing voor. Je meost zelf maar wat gaan knippen plakken met alle geveolgen van dien. Wie weet of Vodafone binnenkort over de NANO beschit of is er intussen al weer zo’n handig tangetje waarmee je je SIM naar NANO kan vervormen?

 • RDB

  13 september 2012 om 12:23

  Hoe zit het met de NANo Sim kaart bij Vodafone?

 • Marc

  17 september 2012 om 15:39

  “De nieuwe kabel die wordt meegeleverd heet ‘Lightning’ en heeft een snelheid die je kan vergelijken met Thunderbolt.”

  Onzin. De kabel heeft een USB 2.0 aansluiting en interface.

 • Roland

  18 oktober 2012 om 11:35

  Siri is niet in het Nederlands

 • Spammerboy

  1 december 2012 om 0:11

  “Een grootte toevoeging”?
  “Geruchten bekijken?”
  “De 802.11n Wi-Fi ondersteund nu ook 5Ghz”?
  “te kopen aan een lager tarief”?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!