12 september 2017

WATCHApple Watch Series 3 met 4G is een feit [update]

De Apple Watch krijgt een nieuwe versie genaamd series 3 en heeft ondersteuning voor mobiele netwerken. Dit houdt in dat je de Apple Watch series 3 op het 4G netwerk kunt gebruiken zonder tussenkomst van de iPhone.

Let wel, de derde generatie Apple Watch kun je niet afzonderlijk aanschaffen, een ondersteunde iPhone blijft noodzakelijk. Dit komt omdat de Apple Watch en iPhone hetzelfde telefoonnummer delen. Daarnaast moet je nog steeds de iPhone hebben om de Apple Watch überhaupt te kunnen instellen. Naast 4G komt de Apple Watch beschikbaar in een nieuwe kleuren genaamd blush gold voor de Sport en keramiek grijs voor de Edition variant.

Apple Watch series 3 met UMTS & LTE (4G)

De series 3 is voorzien van een interne Apple simkaart en is geschikt om een mobiele internetverbinding tot stand te brengen. De Apple sim is een chip op het moederbord en kan door je provider geactiveerd worden. Zoals al eerder vermeld zal de Apple Watch en je iPhone hetzelfde nummer delen. Providers zullen een mogelijkheid bieden om dit te activeren voor een vast bedrag per maand ($10 in Amerika).

Dit houdt dan in dat de Apple Watch ook gebruik mag maken het mobiele netwerk en waarschijnlijk ook je data-bundel. Hoe dit precies in Nederland en België (ooit) gaat werken is momenteel niet bekend. Helaas zal bij de lancering nog geen Nederlandse of Belgische provider dit ondersteunen. De Apple Watch met 4G is daarom alleen beschikbaar in Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Puerto Rico, Zwitserland, Groot-Brittannië en de VS. Een volledig overzicht van de ondersteunden providers en netwerken vind je hier terug.

Apple watch 4G

De Apple Watch series 3 kan alleen verbinding maken met het 3G of 4G (en nieuwer), EDGE of ouder wordt niet ondersteund. In dat geval zal een verbinding met je iPhone noodzakelijk zijn. Verder ondersteund de Apple Watch geen roaming, dit houdt in dat je de Watch niet in het buitenland op een ander netwerk kunt gebruiken. De nieuwe Apple Watch met cellular (3G/4G) is te herkennen aan de rode stip op de Digital Crown, de signaalsterkte kun je aflezen op de wijzerplaat of bedieningspaneel. De Apple Watch series 3 met cellular beschikt overigens over 16GB opslag.

Let op! de cellular-module en Apple SIM werken alleen in het land van aankoop en ondersteunt geen roaming. Apple Support weet te melden dat dit hardwarematig is bepaald en het lijkt erop dat dit niet kan worden aangepast. Als je in het buitenland een Watch koopt moet deze dezelfde frequenties ondersteunen als je thuisland, geen probleem voor een Duitse of Franse Watch dus. Als dit niet het geval is houdt dit in dat 3G/4G nooit in Nederland of België zal werken wanneer je de Watch in het het verkeerde land koopt. Wel ondersteunende frequnties zullen waarschijnlijk met een software-update gaan werken. Het beste is dus wachten tot het cellular model ook hier beschikbaar komt. De landen en frequenties zijn hier te vinden. bron: MacRumors

Sneller dan ooit dankzij de W2-chip en verbeterde dual-processor

De Apple Watch series 2 was al beduidend sneller dan de eerste generatie, echter bleef deze over het algemeen langzaam. De series 3 wordt daarom voorzien van een nieuwe en snellere W2-chip voor bluetooth, wifi en cellular en is de nieuwe S3 dual-processor 70% sneller dan de Apple Watch series 2. Bovendien is wifi 85% sneller en kan Siri op de Series 3 tegen je praten dankzij de nieuwe W2-chip. Tot slot krijgt de Watch een barometer/hoogtemeter, handig voor in de bergen tijdens de wintersport. Uiteraard blijft de Apple Watch dezelfde functies als de series 2 behouden zoals waterdicht en GPS.

Apple watch series 3 stainless steel

De Apple Watch series 3 is ook te koop zonder cellular, alleen 3G/4G wordt dan niet ondersteund, de overige nieuwigheden wel. Deze versie heeft overigens 8GB opslag en heeft geen rode stip op de Digital Crown.

Nieuwe bandjes waaronder Sport Loop

Apple heeft ook nieuwe bandjes aangekondigd waaronder de geweven sportbandje, dit is een loop-band die je makkelijk om je pols doet en bevestigd. Daarnaast zijn de huidige modellen traditiegetrouw voorzien van nieuwe frisse kleuren.

Prijzen en beschikbaarheid Apple Watch series 3

De Apple Watch series 3 is beschikbaar in een Sport, Nike+ versie, keramische en normale versie van roestvrij staal. De Sport versie is beschikbaar in het zilver, spacegrijs en nieuwe gouden kleur (blush gold). De roestvrij stalen variant is beschikbaar in het zilver en spacezwart. De keramische Edition versie is verkrijgbaar in het wit en grijs. De derde generatie Apple Watch is verkrijgbaar vanaf €369 zonder cellular en €399 met cellular en kan vooruit besteld worden op 15 september, wordt geleverd vanaf 22 september. De nike+ versie wordt vanaf 5 oktober geleverd.

Let op! Het is nog niet bekend wanneer de Series 3 met 3G/4G beschikbaar komt in Nederland en België, dit houdt in dat je straks op 15 september slechts de uitvoering zonder cellular (3G/4G) kunt aanschaffen. Deze is alleen verkrijgbaar in sport en Nike+ versie, de stalen en keramische Series 3 is alleen beschikbaar met cellular en daarom nog niet te bestellen.

De Apple Watch Sport series 1 blijft beschikbaar in een beperkt aantal kleuren. Het 38mm model kost € €269, 42mm heeft een prijs van € 299.

Klik hier voor meer informatie over de Apple Watch Series 3Reacties


 • Dennis

  12 september 2017 om 22:42

  Ik vind hele 4g niet perse nodig ofzo, zeker niet met sporten ofzo.
  Ik wil tijdens sporten juist geen whatsapp of belletjes ofzo krijgen, daarbij zit er in mijn watch al gps dus kan ik er al mee hardlopen zonder iPhone.

  En die keer dat je telefoon vergeet, nou een ramp krijg je belletjes enzo niet binnen.
  Nee voor mij geen spannende vernieuwingen hardware matig gebied.

 • Jeroen

  12 september 2017 om 23:12

  Ik wil al een tijdje een Apple Watch aanschaffen en heb bewust gewacht tot deze aankondiging. Ben wel benieuwd hoe het straks allemaal in zijn werk gaat met de LTE versie en de Nederlandse providers. Heb nu een abonnement met meer dan voldoende data dat ik het zou kunnen overwegen. Echter wil ik er niet maandelijks extra geld voor kwijt zijn, Word dus afwachten.

 • Gilles

  13 september 2017 om 6:41

  Wanneer zou 4g naar belgie/Nederland komen?

 • Ruud

  13 september 2017 om 8:48

  En de Apple Watch serie 2, wordt deze ineens niet meer geleverd, of is dit de serie 3 zonder LTE dus eigenlijk gewoon de serie 2 maar dan met een rood knopje :-)

 • Wesley Fabry

  13 september 2017 om 9:40

  @gilles is helaas niet bekend
  @ruud klopt, de series 2 is niet meer beschikbaar. De series 3 zonder LTE is niet gelijk aan de series 3. De versie zonder LTE krijgt alles wat de met 3G/4G variant ook heeft (snelle processor, W2, etc), maar alleen geen LTE.

 • Wim Cook

  13 september 2017 om 15:32

  De series 3 met LTE heeft 16GB intern geheugen. De 3 zonder LTE, en zo ook de series 2, heeft 8GB geheugen. Bij 8GB is 2GB het maximum om voor muziek te bestemmen. Is dir nu bij de 16GB versie meer dan 2GB voor muziek?

 • Wesley Fabry

  13 september 2017 om 16:13

  @Wim vanaf watchOS 4 is er geen maximum meer voor muziek, tenminste niet zoals het eerst was. Wellicht kun je dus de volledige opslagruimte gebruiken. voorbeeld: https://www.mupload.nl/img/okpd70tdvuaqr.png

 • Digilike

  13 september 2017 om 16:27

  Het lijkt me sterk dat je muziek kan streamen als dat LTE nog niet werkt. Dus wat hebben we in Nederland dan aan dat 4G model? Niets, toch?

 • Wesley Fabry

  13 september 2017 om 16:32

  Streamen kan inderdaad buitenshuis niet, maar binnenshuis wel via wifi en je iPhone (zoals nu al kan). Daarnaast komt de 4G versie nog niet beschibaar in Nederland, wanneer wel is onbekend.

 • Digilike

  13 september 2017 om 17:03

  Dan biedt op dit moment de serie 3 nog niet veel voordelen boven de serie 2, op dit moment. Even zaken als processorsnelheid buiten beschouwing gelaten.

 • Wesley Fabry

  13 september 2017 om 17:16

  Heb je gelijk in, alleen ie ie wat sneller, een hoogtemeter en kan siri praten (kort door de bocht gezegd)

 • Wim Cook

  13 september 2017 om 17:37

  @wesley
  Hartelijk dank voor je antwoord.
  De AW2 was 469€. De 3LTE 449€ in Duitsland en Frankrijk. Dus 20 euro prijsverlaging met 8GB meer geheugen voor – in mijn geval als liefhebber – muziek. Als extra in 2018 4G; als de maandelijkse kosten daarvoor redelijk zijn.
  Ik ben er blij mee. Ik heb al iemand gevraagd er 1 mee te nemen uit Frankrijk.

 • Dennis

  13 september 2017 om 17:43

  Is het bekend wat het verschil in batterij gebruik is voor een 4G model wanneer dit niet gebruikt wordt?

 • Wesley Fabry

  13 september 2017 om 17:53

  @wim 4G kan wel nog niet in NL/BE geactiveerd worden op de Apple Watch. Bovendien ondersteunt ie geen roaming, het is onbekend of dit voor problemen kan zorgen in de toekomst met watches die in het buitenland gekocht zijn. VS providers vragen $10 voor Apple Watch per maand.

 • Wesley Fabry

  13 september 2017 om 17:57

  @Dennis wellicht gelijk aan de series 2 de Cellular variant gaat namelijk niet langer mee dan de niet cellular variant. Meer info: https://www.apple.com/watch/battery.html

 • Dennis

  13 september 2017 om 19:37

  @Wesley dank. Vooral benieuwd dat wanneer je bijvoorbeeld een 4G in Duitsland koopt en deze gebruikt zonder iPhone (tijdens het hardlopen bijvoorbeeld) terwijl in NL providers het nog niet ondersteunen de accu niet sneller leeg gaat ten opzichte van de normale Series 3. 4G heeft namelijk 16 Gb dus veel ruimte om muziek op te slaan.

 • Marco

  16 september 2017 om 17:44

  Volgens dit Engelstalig draadje concludeer ik dat je dus gerust een Apple Watch 4G in Frankrijk of Duitsland kan kopen aangezien deze landen exact dezelfde LTE banden gebruiken als Nederland/België. Je kan op een later tijdstip de 4G-functie op je Watch activeren van zodra je provider het gaat aanbieden.

  een Apple gebruiker heeft deze netelige vraag gesteld aan Craig Federighi en Phil Schiller, hier gaat het wel om een US model dat later in Brazilië zou geactiveerd worden van zodra een Braziliaanse provider het gaat aanbieden. De US en Brazilië gebruiken dezelfde LTE banden. Frankrijk, Duitsland, Nederland en België delen ook dezelfde LTE banden.

  https://forums.macrumors.com/threads/lte-in-apple-watch-series-3-models-only-works-in-country-of-purchase.2067891/page-8

 • Marco

  16 september 2017 om 17:59

  Ziehier een screenshot met het antwoord van Eric Jue: Senior Vice-President Product Manager Apple Watch 4G:

  https://forums.macrumors.com/attachments/inkedimg_0009_li-jpg.718241/

 • Robert

  17 september 2017 om 3:25

  De houding van Apple is; je betaald wel 35 % meer maar de cellular kun je niet krijgen en een aantal functies ontbreekt.

 • Marco

  17 september 2017 om 9:56

  @Robert: het ligt niet enkel aan Apple, de mobiele providers hinken steeds acherop. Ik ben er vrijwel zeker van dat er al zakelijke gesprekken zijn geweest tussen Apple en de providers omtrent de Apple Watch 4G, maar zoals steeds zijn wij hier in Nederland en België niet van de snelste wat nieuwe technologieën betreft. Kijk maar naar VoLTE en VoWifi, visual voicemail, “NumberShare” optie, enzovoorts……

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!