4 april 2010

De belangrijkste wijzigingen in iTunes 9.1

Afgelopen week heeft Apple ter voorbereiding van de iPad-introductie iTunes geupdate naar versie 9.1. Het belangrijkste van deze versie is natuurlijk de ondersteuning voor de iPad, maar er zijn nog een aantal extra features toegevoegd die op het eerste gezicht niet opvallen. Hieronder vind je een overzicht van de drie belangrijkste wijzigingen.

• Boeken en ePub-formaat

De sectie audioboeken in de navigatiekolom is vervangen door 'Boeken', in deze nieuwe sectie verschijnen nu zowel de Audiobooks als eBooks. iTunes 9.1 ondersteund naast het standaard eBook formaat ook het open source ePub-formaat.

Je kan deze bestanden net zoals alle andere media direct in het iTunes venster slepen om deze toe te voegen aan je iTunes bibliotheek. Overigens zijn boeken in het ePub-formaat niet te lezen met iTunes zelf, alleen de cover wordt weergegeven. iTunes gebruikt de ePub bestanden alleen om te synchroniseren met een iPad.

• Genius Mixen

De Genius feature in iTunes stelt aan de hand van je muziekbibliotheek mixen samen, nadat je bibliotheek is geanalyseerd verschijnen er maximaal 12 Genius mixen gebaseerd op de genres binnen je bibliotheek. In versie 9 had je weinig tot geen controle over de Genius mixen in 9.1 is dit enigszins gewijzigd. Je kan nu de volgorde wijzigen, de naam van een Genius mix wijzigen en een Genius mix in zijn geheel verwijderen.

Teven is het nu mogelijk om Genius mixen te selecteren als bron voor de iTunes DJ feature. Hierdoor kan je de muziekcollectie beperken van je gehele muziekbibliotheek tot alleen de tracks die behoren tot een bepaalde Genius mix.

• Automatisch converteren naar 128 kbps AAC

Wanneer je een iPod shuffle synchroniseert met iTunes dan heb je de beschikking over de optie "Zet nummers met hogere bitsnelheid om naar 128-kbps AAC". Het doel van deze optie is om ruimte te besparen op de relatief kleine opslagruimte van de iPod shuffle's.

Vanaf nu is het ook mogelijk om deze optie te gebruiken in combinatie met alle andere iPods, iPhones en de natuurlijk de iPad. Deze optie bevindt zich in de synchronisatie opties en je kan deze per device activeren. De conversie gebeurt on-the-fly en wordt alleen opgeslagen op het device zelf, het heeft dus geen invloed op de muziekbestanden in je bibliotheek. De optie werkt alleen met muzieknummers, andere media bestanden zoals audioboeken en podcasts worden niet geconverteerd.Reacties


 • Melvin

  4 april 2010 om 11:14

  Mooi overzicht. Voor mij geen nieuwe informatie maar een overzichtje is altijd fijn.

 • Matthias

  4 april 2010 om 12:36

  ik vraag me af of het verschil hoorbaar is tussen 128 AAC en 320 mp3. Even testen als ik tijd heb

 • Sébastien

  4 april 2010 om 19:11

  @ Matthias: als je goedkope oortjes hebt is het verschil haast niet merkbaar, maar als je een deftige headset hebt hoor je veel meer details en bass.

 • Clarence Rombartus

  5 april 2010 om 14:47

  Ik heb ook sinds kort iTunes 9.1 maar er staat nog steeds audioboeken en niet boeken.

 • Digiben

  6 april 2010 om 2:24

  Hmmm, op mijn Ipod Classic 160 GB staan nu 19.750 tracks, gaat wel ff duren voor die “on the fly” overgezet zijn naar AAC
  En dan te bedenken dat ik al vijf jaar niet meer zonder Ipod de deur uit ben geweest, zal het morgen toch wel raar aanvoelen ;=)

 • Huub

  7 april 2010 om 23:35

  Zelf heb ik iTunes versie 9.0.2 op mijn Imac. De nieuwste versie 9.1 kan ik niet updaten. Kan iemand mij helpen?

 • Dick Visser

  12 april 2010 om 18:51

  Hallo,

  Het gaat niet echt over dit onderwerp maar, ik heb geprobeerd foto’s te uploaden naar mijn i phone. Echter in de tabbladen zie ik wel muziek / video en boeken enz maar geen foto.
  Een collega stuurde mij een printscreen van I tunes pagina en daar stond het wel op. Heb de download van i tunes gewist en weer opgevoerd met de engelse versie i tunes 9. Echter ik kreeg weer de nederlandse versie. En kan nog steeds geen foto’s op mijn i phone zetten.

  Kan iemand mij helpen?

  Gr Dick Visser

 • Henk de Nennie

  8 mei 2010 om 23:14

  Boeken en ePub-formaat
  Het is gelukt om een ebook in Utunes te krijgen.
  Maar kan dat book ook naar de iphone.
  Het lukt mij niet om dat via iunes gedaan te krijgen.

 • Nonkel Jan

  4 november 2011 om 18:15

  Wanneer ik bij mijn iPod de optie “naar 128 kbps AAC” aanduid,
  en een muziek nr naar de iPod sleep dan krijg ik de strandbal te zien
  en iTunes geraakt der niet meer uit. (iTunes 10.5 laatste versie)

  Vorig week met de zelfde versie van iTunes en met de zelfde iPod had ik dit probleem niet.

  Mvg,
  Jan

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!