29 juni 2013

Enkele handige iOS tips voor op vakantie (deel 1)

Vakantie appstore logoDe zomer is begonnen en dit wil zeggen dat we massaal gaan vertrekken op vakantie, dit kan naar het verre zuiden zijn, betoverende oosten, maar ook heerlijk in eigen binnenland. Voor degene die het nog niet weten de iPhone, iPad of iPod Touch is het accessoire voor op vakantie.

Deze kan je een hoop informatie geven over je bestemming, je helpen met de weg, enzovoorts. Dankzij de vele handige applicaties in de iOS App Store kun je van je iDevice een fantastische hulpstuk maken. In deze tweedelige post bespreken we een aantal handige applicaties en tips die op vakantie zeer zeker en goed kunt gebruiken.

Bestemmingsinfo

Het maakt vaak niet uit waar je op vakantie gaat, in de iOS App Store is altijd wel een applicatie beschikbaar met informatie over jou bestemming. Hierin kun je verschillende bezienswaardigheden, musea, restaurants, enzovoorts terugvinden in een handig overzicht.

Voorbeelden hiervan zijn de applicaties van Lonely Planet (Engels) en CityZapper (Nederlands). In deze applicaties kun je een hoop lokale informatie terugvinden. Alles wordt lokaal bewaard op je iDevice en is het dus onnodig om gegevens ter plaatse te downloaden.

Klik hier en zoek je bestemming tussen de 'Lonely Planet' of 'CityZapper' applicaties in iOS App Store.

planet

Vind je weg

In de iOS app store zijn verschillende applicaties terug te vinden waarbij je thuis of op vakantie kaarten kan downloaden en lokaal bewaren op je iDevice. CityMaps2Go is zo’n applicatie waarbij je via een internet verbinding een gehele stad, provincie of land kan downloaden. Naast de weg vinden tussen de vele straatjes kun je ook via de app ook opzoek gaan naar restaurants, bezienswaardigheden, winkels, enzovoorts.

Via de handige ‘Nearby’ functie, kun je in één oogopslag zien welke faciliteiten er rondom bevinden. Handig wanneer je opzoek bent naar het dichtstbijzijnde metro-station of een heerlijk restaurant. Meer informatie over deze applicatie kun je in dit artikel terugvinden.

citymaps2go2

Valuta

Als je binnen europa blijft is het vrijwel onnodig om een valuta applicatie te installeren op je iDevice, echter wanneer je in Amerika, China of waar dan ook een vreemde munt hebt is het altijd handig om een valuta app bij de hand te hebben. Hiermee kun je snel en eenvoudig een bepaald bedrag om te rekenen naar Euro. In sommige landen, waaronder Amerika, is het normaal dat er bovenop de rekening ook een fooi wordt gegeven. Met behulp van de gratis iTip applicatie kun je deze snel berekenen.

valuta

Roaming tips

Wanneer je in het buitenland bent schakel je automatisch over op 'Roaming'. Dit wil zeggen dat je op een buitenlands netwerk gebruik maakt van een data-verbinding en hiervoor moeten hogere kosten voor worden betaald. Wat deze kosten precies zijn kun je het beste raadplegen via de website van je persoonlijke aanbieder. Hieronder vind je een lijst met tips terug om te besparen op data roaming.

Schakel het automatisch laden van afbeeldingen uit in Mail
Voer geen FaceTime gesprekken over het mobiele netwerk
Mobiele data besparen met Safari
Data uitschakelen voor iCloud gebruik

data

Daarnaast is het aan te raden om 'Roaming' op vakantie uit te schakelen en deze alleen te activeren als je hem echt nodig hebt. Roaming kan worden uitgeschakeld via: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Netwerk ▸ Dataroaming. Met behulp van de applicatie 'DataMan Next' kun je het exacte verbruik van je data controleren.

Meer handige iOS tips voor op vakantie vind je hier terug in deel 2.Reacties


 • John Smits

  29 juni 2013 om 11:55

  Tip als aanvulling op het “bestemmingsinfo” stukje: buiten het seizoen zijn de reisgidsen regelmatig gratis te downloaden, doe dat dan ook. Je kan ze daarna meteen van je idevice verwijderen, maar je bouwt hiermee onder je apple-account wel een bibliotheek aan reisgidsen op. De volgende keer dat je op reis gaat zijn die gidsen namelijk gratis te downloaden, ook al zijn ze niet meer in de aanbieding, je hebt ze namelijk al eerder “aangeschaft” ;-

 • Jochen

  29 juni 2013 om 19:17

  @ John,
  dit klopt, zo heb ik enkele jaren terug bijna alle grote steden van Lonely Planet gratis kunnen “aanschaffen” super dus!

 • Marco

  9 juli 2013 om 23:37

  Ik heb liever dat apple de ios van ipad gewoon update…

 • Marco

  9 juli 2013 om 23:37

  Ipad1 bedoel ik

Een reactie toevoegen: