7 mei 2013

iOS: Besparen op dataroaming

icloud emailMet behulp van je iPhone en iPad (3/4G) kun je eenvoudig met behulp van een mobiel data abonnement naar hartelust surfen op het mobiele netwerk. In Nederland en België zijn er verschillende providers met mooie internetbundels. Een overzicht kun je hier terugvinden, echter is er nog steeds één probleem.

Mobiel internet gebruiken in het buitenland is erg duur, gelukkig zijn er steeds meer en meer locaties die gratis Wi-Fi aanbieden echter is dit niet overal het geval. Je kan er dan voor kiezen om de dataroaming uit te schakelen. Dit doe je via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Mobiel netwerk ▸ Dataroaming. Wanneer je deze optie inschakelt in het buitenland kun je wel gebruik maken van het mobiele internet, dit kan handig zijn om bijvoorbeeld je Whatsapp-, iMessage-, en e-mail berichten te bekijken.

Bij het ophalen van nieuwe e-mail berichten worden ook de afbeeldingen geladen die aanwezig zijn in je inbox. Denk maar aan nieuwsbrieven, reclame, enzovoorts. Dit is uiteraard zonde van de data, want hierdoor gaat de teller en kostprijs voor dataroaming enorm de hoogte in. Je kunt ervoor kiezen om nieuwe e-mail berichten te laden zonder de afbeeldingen. Volg hiervoor onderstaande stappen:

data

Open Instellingen en tap hier op E-mail, contacten en agenda's. Schakel vervolgens de optie 'Laad afbeeldingen' uit. Wanneer er nu een nieuw e-mail bericht wordt ingeladen zal enkel de tekst worden geladen en de afbeelding niet. Uiteraard kun je alsnog handmatig de afbeeldingen inladen en bekijken.

Meer tips over Mail kun je hier terugvinden.Reacties


 • Maddriver

  7 mei 2013 om 13:07

  Ik heb een databundel die ik toch niet op krijg!

 • Corei51001

  7 mei 2013 om 14:12

  Je kunt natuurlijk ook gewoon je mobiele netwerk compleet uitzetten in het buitenland.Dit doe je bij Instellingen Algemeen Mobiel netwerk en dat alle opties uitzetten.

 • daimyo

  7 mei 2013 om 18:16

  @Maddriver: je databundel wordt in het buitenland niet gebruikt, volgens mij wordt de dataroaming gewoon verrekend in de vorm van een hoge rekening!

 • Riny Maas

  7 mei 2013 om 20:25

  Indonesië maart/april 2013 Telkomsel

  Wat een genoegen om tijdens je vakantie de iPhone op precies dezelfde wijze te kunnen gebruiken als thuis.
  Met “zoek Vrienden” zie je eenvoudig van elkaar waar je bent, met de kaartenmap loop je eenvoudig door de steden, je bent altijd bereikbaar en kunt iedereen Skypen via de internet connectie. Duur?? Nee, allemaal zonder dure roaming tarieven als je een lokaal abonnement neemt voor een maand:

  Als je in Indonesië op vakantie gaat kun je bij Telkomsel een prepaid SIMcard kopen voor 3.000 Rp (€ 0,25 en dan maken ze hem zelfs op maat voor je iPhone 5 en zetten hem er ook in)
  Voor een maand mobiel Internet betaal je 120.000 Rp (€ 10,00). Ze maken een contractje op dat je moet tekenen.
  Je moet daarvoor een beltegoed kaart kopen van 100.000 Rp en een van 50.000 Rp. (bij elkaar dus zo’n 12 euro)

  Je hebt dan noh 30.000 Rp over voor gewoon bellen, of om extra download volume te kopen als je mobiel meer dan 2 Gb zou gebruiken wat binnen een vakantiemaand erg onwaarschijnlijk is.
  Vergeet niet voordat je uit Indonesië vertrek het abonnement weer te beëindigen. Je moet met de SIMkaart “UL OFF” sms-en naar 3636. Hoe (en ook een waarschuwing) krijg je keurig op tijd per sms door, maar wel in het Indonesisch.

  De kwaliteit van de mobiele verbinding is goed te noemen en vergelijkbaar met Nederland. Ook is bijna overal 3G beschikbaar (alleen Java getest). Vaak was de mobiele verbinding sneller dan de (veelal gratis) wifi verbindingen in de hotels. In veel restaurants is ook wifi, altijd afgeschermd met een wachtwoord dat je aan de ober kunt vragen.
  Ik heb verschillende keren Skype video moeten gebruiken, gewoon op straat en daarmee nooit problemen ondervonden. De enige keer dat ik wat problemen had met de verbinding was op een bijeenkomst in Bandung met een paar duizend mensen, waarschijnlijk te veel mobiele telefoons bij elkaar.
  O ja, en ook de “Kaarten”-App van Apple werkte overal en betrouwbaar, in de grote steden als Jakarta, Bandung en Surabaya zelfs beter dan de speciale Indonesische kaartprogramma’s die ik gekocht had.

 • macboekje

  7 mei 2013 om 20:54

  @ Rini MaasWat een uitstekende informatie geef je in je reactie. Jammer dat ik niet naar Indonesië ga, anders zou ik je reactie direct op mijn telefoon hebben opgeslagen. Compliment!

 • JW

  11 mei 2013 om 9:51

  @Riny Maas, dank voor de info, ga volgende week naar Bali en ga het dan zeker testen !

  @macboekje, Ook als je niet naar Indonesie gaat, geldt hetzelfde principe. Gewoon een lokaal simkaartje kopen, doe ik al jaren. Twee weken geleden nog een weekend naar Spanje geweest, voor vertrek al een simkaart gekocht bij http://www.simup.nl en ik had een bundel van 500MB data voor 5,00 euro, heerlijk relaxed!

 • JW

  6 juli 2013 om 11:25

  @ Riny Maas, inmiddels terug uit Bali en daar direct bij aankomst op het vliegveld een simkaartje aangeschaft van Simpati (merk van Telkomsel) die daar slim een standje hadden neergezet. Alles direct geregeld, op maat gemaakt voor mn iPhone 4 en voor een paar euro had ik 2GB internet. In het algemeen prima ontvangst gehad, overal en altijd mn email kunnen checken en zoals jij ook al aangaf werkte zelfs de kaarten app van apple uitstekend, ideaal omdat wij zelf met de auto het eiland rond zijn gegaan ! Onderweg een keer via internet wat extra tegoed erop gezet zodat we ook een paar keer voordelig hebben kunnen sms-en en bellen naar NL. Helemaal goed ! aanrader.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!