Menu

7 mei 2016

OS X: Wat betekent ‘Geblokkeerde plugin’ in Safari?

Safari icoon

Soms zie je in Safari de term ‘Geblokkeerde plugin’ verschijnen. Safari plugins kunnen soms de prestaties van je webbrowser sterk beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn Flash, Java, Silverlight, enzovoorts, om die reden heeft Apple besloten om deze plugins automatisch te blokkeren en dien je deze toe te staan om te kunnen gebruiken.

Wanneer je bijvoorbeeld een Flash-spel wilt spelen of een video bekijken dien je eerst de geblokkeerde plugin toe te staan voor je toegang krijgt tot de content. Dit kun je doen door op de melding (knop) ‘Naam is geblokkeerd voor deze website’ of door op ‘Geblokkeerde plugin’ te klikken. Vervolgens zal Safari je vraag of je de plugin al dan niet wil toestaan.

Dit wil zeggen dat voor deze website (of een gedeelte hiervan) automatisch de plugins worden geactiveerd zonder dat je op de desbetreffende banner dient te klikken.

Geblokkeerde plugin in Safari beheren

• Open ‘Safari’
• Navigeer naar de menubalk
• Klik op ‘Voorkeuren’
• Open het tabblad ‘Beveiliging’
• Vink ‘Internetplugins’ aan
• Klik daarnaast op ‘plugin-instellingen’

geblokkeerde plugin safari OS X wat is dit

In de kolom vind je alle plugins terug die worden gebruikt binnen Safari, wanneer deze zijn aangevinkt kunnen ze gebruikt worden door de webbrowser. Selecteer een plugin om de geconfigureerde websites te bekijken. Vervolgens kun je naast de websites klikken op het drop-down menu om de plugin altijd toe te staan, te blokkeren, steeds te vragen, enzovoorts.

Via de optie ‘Bij bezoeken van andere websites’ kun je direct de instellingen goed zetten voor alle toekomstige websites.

Een plugin definitief uitschakelen

Wil je de toegang voor een plugin direct uitschakelen dan volstaat het om de plugin in de kolom uit te vinken.

De melding ‘Geblokkeerde plugin’ wordt getoond vanaf Safari 7 (OS X Mavericks), maar sinds Safari 8 (OS X Yosemite) worden vrijwel alle plugins tegengehouden en moet je eerst toestemming geven om ze te kunnen gebruiken.

Lees ook: Flash Player verwijderen en alternatieve gebruiken

geupdate artikel i.v.m. nieuwe procedure, origineel van 01/11/14







Reacties


  • David 7 mei 2016 om 10:23

    Uit veiligheidsoverwegingen is het verstandig om een plugin alleen voor specifieke websites toe te staan.
    In het geval van flash scheelt je dat ook meteen een aantal irritante reclame-banners.

  • Gerrit Snel 7 mei 2016 om 17:37

    Maar… wat is nu het verschil tussen ‘Sta toe’ en “Sta altijd toe’, bij het beheren van de websites voor een plugin?

  • Wesley Fabry 7 mei 2016 om 18:19

    Sta toe is éénmalig voor die website (vaak is deze opnen), sta altijd toe is voor elk bezoek.

  • Gerrit Snel 8 mei 2016 om 17:43

    Bedankt voor de uitleg. Hmm… maar… wat is dan het verschil tussen ‘Sta toe’ en ‘Vraag’? Ofwel, wat gebeurt er na die ene keer toestemming te hebben gegeven? Want, die keuze wordt wel bewaard bij de instellingen, en voor sommige sites heb ik de vraag uiteindelijk maar een keer gehad, IIRC. Ook het gegeven antwoord ‘Vraag’ wordt opgeslagen voor een site, maar dat is eigenlijk toch de standaard-instelling voor nieuwe sites? Het kom mij wat verwarrend over.

  • Wesley Fabry 9 mei 2016 om 14:24

    De cookies bewaren je keuze, dus als je een keer toestemming geeft via ‘Vraag’ blijft dit actief tot de cookies verlopen zijn of worden gewist. De standaard instelling voor nieuwe sites kun je aanpassen onderaan de instellingen voor sites zoals wordt uitgelegd in de tip.

  • Gerrit Snel 9 mei 2016 om 17:38

    Bedankt voor de extra uitleg. Nu ik er over nadenk begrijp ik wel waarom de gemaakte keuze per site wordt vastgelegd, ook als deze overeenkomt met de ingestelde ‘standaard-keuze’, want die kan tussentijds ook verandert worden.
    Wat bij mij voor verwarring zorgde was dat ik voor diverse sites ‘Sta toe’ had gekozen (i.p.v. ‘Sta altijd toe’) zonder dat (IIRC) bij een later bezoek de vraag opnieuw gesteld kreeg. Daardoor kreeg ik het idee dat ze het zelfde deden.
    Uiteindelijk moet de per site gemaakte keuze ‘Sta toe’ bij een volgend bezoek toch weer gewoon tot het stellen van de vraag leiden. Kennelijk wordt ‘Sta toe’ dus ook opgeslagen om per bezoek deze maar eenmaal te hoeven stellen, zonder dat deze bij het sluiten fan de browser worden gewist.
    Gewoon uit nieuwsgierigheid, waar worden deze ‘plugin-cookies’ bewaard? Ik gebruik ‘Safari Cookies’ om de ‘gewone’ cookies te beheren, maar daar vind ik het niet.

  • Gerrit Snel 9 mei 2016 om 17:44

    O ja, voor alle duidelijkheid, de standaard-instelling bij mij is dus ‘Vraag’ :-)

  • Gerrit Snel 9 mei 2016 om 19:18

    Na wat zoeken op Internet kwam ik o.m. dit tegen op dit Apple Support Document: ‘Safari: over het beheer van internetplugins’
    In Safari 6.1 of hoger kunt u internetplugins per website in- of uitschakelen.

    – Sta toe – Dit type inhoud wordt in Safari altijd geladen en weergegeven wanneer deze website wordt geopend, tenzij de internetplugin is geblokkeerd door Bestandsquarantaine in OS X.
    – Sta altijd toe – Dit type inhoud van een internetplugin wordt in Safari geladen en weergegeven zonder dit te vragen, zelfs als de internetplugin is geblokkeerd door Bestandsquarantaine in OS X. Als u Sta altijd toe kiest, wordt de beveiliging in gevaar gebracht. Selecteer deze optie dus alleen bij websites die u vertrouwt.

    Mijn gevoel bleek dus toch te kloppen. In beide gevallen is de gemaakte keuze ‘niet’ eenmalig. Het verschil zit hem dus in wat ‘Bestandsquarantaine in OS X/OS X File Quarantine’ doet.
    Maar, waar deze instellingen bewaard worden heb ik nog niet kunnen ontdekken :-(

Een reactie toevoegen: