18 september 2012

Gebruik maken van de Apple Configurator

Heb je in het gezin of bedrijf meerdere iPad's, iPhone's en wil je deze allemaal dezelfde instellingen geven en beheren? Met de Apple Configurator die direct uit de App Store te downloaden is kan je in 1 oogopslag direct al je iPad's of iPhone's beheren met behulp van profielen.

Via de Mac App Store kun je de Apple Configurator applicatie gratis downloaden, na het opstarten van deze app kun je een profiel aanmaken met instellingen die standaard niet zichtbaar zijn op de iDevice's. Denk bijvoorbeeld aan vooraf instellen van het WiFi netwerk, wat er wel en niet gedownload mag worden en/of er gebruik gemaakt mag worden van Siri, FaceTime, enzovoorts.

Het profiel dat je hebt aanmaakt kun je inladen op je iDevice als deze direct wordt aangesloten op je Mac. Je kan een naam opgeven voor je iDevice zodat deze zichtbaar is in het overzicht. Het profiel wordt na het herstarten van de iDevice geinstalleerd en bevat alle gegevens die je in de Apple Configurator hebt opgegeven.

Open de Apple Configurator en selecteer het tabblad 'Bereid voor', vul de gewenste naam in en schakel de optie beheer in. Daarnaast kun je er nog voor kiezen dat de iDevices automatisch de nieuwste software mogen installeren en reservekopieën mogen terug zetten. Klik vervolgens op de plus-knop om een profiel aan te maken en selecteer de optie 'Maak nieuw profiel aan'.

Bij de optie 'Algemeen' kun je gegevens toekennen aan het profiel, hierna kun je via de verschillende instellingen activeren zoals Wi-Fi, Mail, Agenda, enzovoorts. Deze opties wijzen zich vanzelf uit. Bij de optie 'Beperkingen' kun je allerlei opties en functies uit of inschakelen het iDevice. Zo kun je bijvoorbeeld FaceTime, iCloud, iTunes Store, enzovoorts in/uitschakelen. Klik op 'Bewaar' om het profiel te bewaren.

Na het installeren van het profiel is het direct mogelijk de nieuwe instellingen te gebruiken op de verschillende iDevices. Sluit deze aan op je Mac en selecteer de optie 'Bereid voor', klik op de knop 'Pas toe' om de synchronisatie te activeren.

Wil je de instellingen terugdraaien die je hebt gemaakt, dan kun je deze gewoon via je Mac opgeven en het aan te sluiten,  daarna de Apple Configurator te openen om het profiel die opgeslagen en actief is te verwijderen.

LET OP: Beveiliging instellingen die via de Apple Configurator zijn toegepast, kunnen alleen via de applicatie weer ongedaan worden gemaakt.


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App StoreReacties


 • Anneke

  18 september 2012 om 10:19

  Iemand al ervaring met het overzetten van betaalde apps?

 • Edwin

  18 september 2012 om 10:19

  Kan dit ook wireless?

 • Remco

  18 september 2012 om 15:18

  Nee het kan niet wireless, je kan wel betaalde apps overzetten doormiddel van een voucher code, deze kan je opvragen bij Apple, je moet de app dan wel gekocht hebben in de store voordat je het aanvraagt.

 • Anneke

  1 februari 2013 om 17:31

  Kan je die voucher code ook aanvragen in Nederland? En zo ja waar, hoe vraag je die aan en bij wie?

 • Roy

  9 januari 2014 om 14:23

  Heb je voor deze app ook VPP nodig voor de betaalde apps, want dit is nog niet beschikbaar in Nederland. Ik moet zestig iPads synchroniseren en het is nogal een klus om ze allemaal los te synchroniseren
  Wie heeft een idee??

 • angela

  15 januari 2014 om 14:50

  Ik kreeg als tip om voor €16,00 profile manager te kopen. Dan kun je draadloos je apparaten synchroniseren. Nog niet getest (heb de ipads nog niet binnen). Iemand ervaring ermee?

 • Ward

  26 maart 2014 om 21:17

  Hiervoor gebruik ik Meraki MDM, gratis, en zeer degelijk! (Cisco!)

 • Kol

  11 april 2014 om 17:18

  Hoe kan ik profielen verwijderen uit de configurator?

 • Pieter

  28 mei 2014 om 15:06

  Hoi Alle,

  Ik loop hier ook een beetje tegen de zelfde problemen aan! Ward hoe heb jij het voorelkaar gekregen Meraki te gebruiken? Je moet toch een account hebben bij Apple in een land die mee doet met het MDM programma! en zonder een certificaat kan je Miraki geen iPads toevoegen. Hoe is het jouw wel gelukt?

 • ward

  5 oktober 2014 om 22:40

  Pieter
  Voorlopig werkt het met Meraki perfect, ook profielen die je via de Apple configurator klaar gemaakt heb kan je via Meraki pushen. Tot voor kort allen free Apps, maar nu ook via VVP.
  Het certificaat kan je gratis verkrijgen he…slechts éénmaal werk van maken, en na tien minuten ben je vertrokken!
  Meraki heeft ook ene prima helpdesk…
  Anders kan je Meraki ontdekken in Londen, Bett januari 2015

  http://www.bettshow.com/Content/Why-Exhibit-at-Bett-2015?utm_source=Google&utm_medium=cpc&utm_content=BrandAd&utm_campaign=Bett_15_Exprom&utm_term=bett%20london%202015
  succes!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!