24 april 2012

Hands on: 3D modellen toevoegen in iBooks Author

3D modellen toevoegen in iBooks Author
Moeilijkheidsgraad: ★★☆☆

In de gratis Apple applicatie iBooks Author heb je de mogelijkheden diverse interactieve tools toe te voegen aan een iBook. Een erg leuke optie is het toevoegen van 3D animaties, maar hoe je een goede 3D animaties en hoe voeg je ze toe? Om een 3D animatie te maken of te vinden heb je het Google Sketchup nodig, een gratis applicatie waarmee je 3D animaties kunt maken, zoeken en delen met anderen.

Google Sketchup downloaden 

Als eerste zul je Google Sketchup moeten downloaden en installeren. Met Google sketchup kun je eenvoudig en snel mooie 3D animaties maken, ook kun je 3D animaties vinden in de database van Google Sketchup. Geen zin om de Eiffeltoren na te maken? In de Sketchup database vind je deze terug in alle soorten en maten.

Hier kun je de laatste versie van Google Sketchup downloaden 

Animatie maken en vinden

In Google Sketchup is het eenvoudig een animatie te maken, om het programma onder de knie te krijgen kun je natuurlijk zelf van alles gaan proberen, maar je kunt ook de tutorials volgen die Google heeft gemaakt.

Tutorial pagina

Om een bepaalde 3D animatie te zoeken in de database ga je naar Bestand ▸ 3D modellen ▸ Modellen ophalen. Hier kun je zoeken naar verschillende modellen. Wanneer je zoekt naar 'Eiffeltoren', Zul je een prachtige 3D animatie krijgen van de Eiffeltoren.

Animatie toevoegen aan je iBook

Na het download kun je de 3D animatie in iBook Author plaatsen. Wanneer je het bestand opslaat zul je zien dat Sketchup het opslaat als .skp bestand. Dit is een project bestand en deze is niet bruikbaar in iBooks Author. Daarom zal het project geëxporteerd moeten worden. Ga naar Bestand ▸ Exporteren ▸ 3D-model… ▸ Kies dan voor COLLADA-bestand (.dae). Dit is tevens het enige bestandsformaat dat iBooks Author ondersteunt voor 3D animaties. De .dae bestanden kun je ook bekijken in Voortvertoning applicatie.

Wanneer je het bestand hebt geëxporteerd, kun je hem aan je iBook toevoegen. Klik bovenaan op 'Widgets' en kies voor '3D'. Sleep het bestand naar de widget en dan heb je een 3D animatie in je iBook. Je kunt ook in de instellingen nog verschillende aanpassingen doen.Reacties


 • Ruben Stadman

  24 april 2012 om 19:38

  handig!!! ik wist nooit hoe dit moest maar was te lui om het op te zoeken, thnx appletips

 • richard

  28 april 2012 om 14:15

  IBooks author is enkel te gebruiken op een iMac, toch? Zijn er inmiddels ook alternatieven?

 • erw

  9 juni 2013 om 15:09

  hoi

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!