6 mei 2015

YosemiteiCloud-fotodelen activeren en gebruiken in OS X

Foto's voor OS X logo

Door gebruik te maken van iCloud-fotobibliotheek of fotostream heb je beschikking over iCloud-fotodelen. Hiermee kun je albums aanmaken met video's en foto's die je vervolgens met andere kunt delen.

Zij hebben dan onmiddellijk toegang tot het album en blijven op de hoogte van alle nieuwe gebeurtenissen. iCloud-fotodelen kun je in OS X inschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ klik naast 'Foto’s' op 'opties' ▸vink de optie 'iCloud-fotodeling' in.

Hoe een gedeeld album aanmaken

• Open de Foto’s voor OS X applicatie
• Klik in de knoppenbalk (tweemaal) op 'Gedeeld'
• Klik daarna op de plusknop
• Voer een gewenste album naam in

iCloud-fotodelen activeren

In het ‘Aan’-veld kun je contacten toevoegen om deel te nemen aan het album. Voeg een opmerking toe (meer informatie over het album) en bevestig door op 'Maak aan' te klikken.

Open hierna het zojuist aangemaakt album, klik in de knoppenbalk op het mannetje (zie foto), hier kun je de optie ‘Openbare website’ activeren, via 'deel koppeling’ kun je een URL verkrijgen die mensen kunnen bezoeken om het album te bekijken op iCloud.com zonder dat ze zijn uitgenodigd. Ook kun je hier meerdere personen uitnodigen, de berichtgeving en het plaatsen van foto’s door abonnees uitschakelen.

iCloud-fotodelen wijzigen

Wanneer het album geopend is kun je via de optie 'Voeg foto’s en video’s toe' de gelijknamige content toevoegen. Selecteer de gewenste afbeeldingen (aantal is onbeperkt) en voeg ze toe door op 'Voeg toe' te klikken.

Uiteraard kun je ook uitgenodigd worden door andere personen, al deze albums vind je dan ook terug in het tabblad 'Gedeeld'. Je kan ook reageren op een foto, dit doe je door de foto/video te openen en klikken op het tekstballon onderaan. Hier heb je de mogelijkheid om een opmerking toe te voegen of een foto/video leuk te vinden.

iCloud-fotodelen reacties

Via meldingen (notificaties) word je op de hoogte gebracht wanneer vrienden zich op je gedeelde album abonneren. Daarnaast krijg je ook een melding wanneer iemand een reactie plaatst, content toevoegt of een foto leuk vindt. Via 'Activiteit' in het tabblad 'Gedeeld' blijf je op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

Lees ook: Hoe iCloud-fotodelen activeren en gebruiken in iOS?Reacties


 • alex

  6 mei 2015 om 14:18

  Goede tip dit! Is het ook mogelijk om alle albums automatisch te delen? Zodat op de apparaten van x@me.com automatisch alle foto’s van y@me.com kunnen worden gezien. Mijn vrouw en ik gebruiken namelijk verschillende Apple accounts maar we zouden wel graag op onze iOS en osx apparaten elkaars foto’s willen zien .

 • Wesley Fabry

  6 mei 2015 om 14:28

  Dat is helaas niet mogelijk, jullie zullen dus iCloud-fotodelen moeten gebruiken in dit geval.

 • Eliza

  6 mei 2015 om 22:23

  Ik zoek een oplossing om foto’s toe te voegen in bijvoorbeeld de fotoboeksoftware van de Hema. Ik krijg het niet voor elkaar. Ben nu twee avonden bezig. Ik kan niet de mediabibliotheek vinden in finder. Als ik open pakketinhoud doe op fotobibliotheek zie ik alleen de thumbnails… wie o wie kan mij helpen!!

 • Wesley Fabry

  7 mei 2015 om 10:48

  Eliza, je zal eerst handmatig de foto’s vanuit de foto’s app moeten exporteren naar een nieuwe map in Finder. Vanaf hier kun je ze dan raadplegen. :) http://www.appletips.nl/hoe-fotos-exporteren-uit-fotos-voor-os-x/

 • daan

  7 mei 2015 om 12:48

  is het ook mogelijk om de foto’s van je iphone automatisch met osx te syncen naar een bepaalde map? ik gebruik nu nog telkens capture via de kabel naar de iphone, maar dat is zo onhandig….

 • alex

  7 mei 2015 om 13:22

  dank, jammer dat het niet kan. Ook family sharing biedt volgens mij geen oplossing in dit geval? Tenminste kan die niet vinden

 • Wesley Fabry

  7 mei 2015 om 13:26

  @daan helaas niet, met iCloud-fotobibliotheek kun je wel automatisch alle foto’s uploaden naar Foto’s voor OS X. http://www.appletips.nl/wat-is-icloud-fotobibliotheek-en-hoe-werkt-het/

  @alex Gezinsdeling kan, maar dan moet je nog handmatig alle foto’s delen net zoals iCloud-fotodelen. http://www.appletips.nl/ios-8-hoe-werkt-gezinsdeling-en-wat-kun-je-ermee/

 • Otto

  7 mei 2015 om 23:40

  Ik heb extra iCloud ruimte genomen om mijn grote fotobibliotheek (circa 24.000 foto’s) en albums te synchroniseren op mijn 2 Macs, iPad en iPhone. Dat gaat goed, maar het tabblad Delen blijft leeg op mijn iMac. Terwijl er wel gedeelde albums op mijn iPhone te zien zijn bij Delen. Ook het aanmaken van een nieuw gedeeld album gaat verre van vlekkeloos. Uitnodigingen komen niet aan, foto’s verschijnen niet. Alle instellingen staan goed en ik heb alles geprobeerd wat in deze draad staat:https://discussions.apple.com/thread/6985553?start=0&tstart=0Hebben meer mensen dit probleem en is er een oplossing?

 • Patrick Faas

  5 juni 2015 om 0:03

  Hoi Otto, Ik heb hetzelfde probleem. Delen blijft bij mij leeg, terwijl ik al enkele gedeelde albums in de cloud heb op mijn Iphone . Aanmaken van een nieuwe is me ook nog niet gelukt. Dus als je een oplossing hebt, hoor ik het graag. Probeer het nog regelmatig en surf er p, maar helaas. Dt deels werkt bij mij nog niet. Groeten, Patrick

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!