16 juni 2017

iOS 11iOS 11 Camera: QR-codes scannen, professionele filters en meer

camera icoon iOS

Vanaf iOS 11 krijgt de Camera applicatie een aantal nieuwe en handige opties erbij. Zo kun je straks eindelijk QR-codes scannen vanuit de camera applicatie zonder tussenkomst van een externe app. Daarnaast beschikt de camera app over nieuwe professionele filters en heeft deze ondersteuning voor de nieuwe bestandsformaten: HEIF en HEVC.

Wie een iPhone 7 Plus heeft kan in iOS 11 de HDR-functie ook gebruiken in portretmodus voor prachtige foto's met diepte-effect in een donkere omgeving. Daarnaast beschikt deze modus vanaf de nieuwe softwareversie ook over de optische beeldstabilisatie.

Opslagruimte besparen met HEIF en HEVC voor foto's en video's

Om opslagruimte te besparen en de kwaliteit van foto's en video's te verhogen stapt Apple over van JPG naar HEIF. High Efficiency Image File Format (HEIF) comprimeert de bestandsgrootte van foto’s die op een iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus), iPhone X en de nieuwe iPad Pro zijn genomen. Video’s worden met HEVC (h.265) compressie opgeslagen. Bestanden worden hierdoor 50% kleiner, maar de kwaliteit is gelijk of zelfs beter. De optie wordt door iOS 11 automatisch actief op een iPhone 7, maar kan ook worden aangepast via de volgende stappen.

• Open Instellingen
• Navigeer naar 'Camera'
• Tik op 'Structuren'

HEIF en HEVC activeren voor foto's en video's in iOS 11 camera

Kies voor 'High Efficiency' om gebruik te maken van HEIF/HEVC of kies voor 'Meest compatibel', in dat geval wordt de 'oude' structuur JPEG en H.264 gebruikt. Aan dit nieuwe formaat zijn op dit moment wat nadelen aan verbonden. Zo ondersteunen voorlopig alleen iOS 11 en macOS High Sierra de nieuwe structuren. Een afbeelding wordt bijvoorbeeld opgeslagen als HEIF is nog niet te openen in Photoshop of zelfs voorvertoning op een Mac met MacOS Sierra of eerder. Het zelfde is ook het geval voor de HEVC structuur van video's.

Via Instellingen ▸ Foto's ▸ Zet over naar Mac of PC heb je de mogelijkheid om te kiezen voor 'Automatisch', wanneer je dan een foto deelt naar een Mac of PC die het nieuwe formaat niet ondersteund zal deze automatisch de foto's en video's omzetten naar de oude structuur.

QR-codes scannen met de iOS 11 Camera

Eindelijk kun je vanaf iOS 11 QR-codes scannen met behulp van de camera applicatie zonder tussenkomst van andere apps. Voor je aan de slag gaat moet je de QR-functie activeren, dit doe je via Instellingen ▸ Camera ▸ schakel de optie 'Scan QR-codes' in. Zodra de optie is ingeschakeld kun je de camera applicatie openen en richten op de code. Deze wordt gescand en de gekoppelde actie wordt geopend in een melding. Tik op de melding om de actie uit te voeren.

iOS 11 camera gebruiken om QR-codes te scannen

QR-codes kunnen verschillende acties bevatten, vaak is dit een gekoppelde website. Maar ook ook gebruikt worden om verbinding te maken met een wifi-netwerk, toevoegen van een afspraak, verzenden van een e-mail en meer.

Live professionele filters gebruiken

Achteraf kun je eenvoudig een foto op een professionele manier bewerken in de Foto's applicatie. Vanaf iOS 11 kun je er ook voor kiezen om live professionele filters te gebruiken tijdens het maken van een foto met de Camera applicatie. Open de camera app en tik op de drie witte overlappende bollentje. Kies vervolgens een gewenste filter.

Professionele filters voor iOS 11

Je hebt de keuze uit negen verschillende filters zoals Noir, dramatisch koel, levendig warm en mono. Goed om te weten: achteraf kun je altijd de filter aanpassen of verwijderen zodat je de originele foto behoudt. Dit doe je via de Foto's applicatie, open de foto ▸ drie horizontale strepen met bollejtes ▸ drie overlappende bolletjes ▸ kies voor origineel of een andere filter.

Lees ook: Nieuwe iOS 11 functies die Apple niet heeft verteld

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


  • Hugo

    16 juni 2017 om 15:11

    Maar weer geen mogelijkheid om in 16:9 te fotograferen?? Heeft Samsung allang.

Een reactie toevoegen: