16 april 2017

iOS: 5 Privacy en beveiligingsinstellingen die je het beste kunt toepassen (#2)

privacy icoon

Je privacy beschermen is erg belangrijk in deze tijd. Ook je iPhone of iPad goed beveiligen hoort daarbij. Wie in het bezit is van een iOS apparaat kan er vanuit gaan dat zijn persoonlijke gegevens goed beschermd worden. Ook op basis van privacy scoort Apple goed, een volledige verklaring en uitleg vind je hier terug.

Toch zijn er een aantal tips die je het beste kunt uitvoeren om je privacy te beschermen, maar ook als extra beveiliging. De tips hebben betrekking tot je privacy voor je nabije omgeving, maar ook het doorspelen van gegevens aan derde. Dit is het tweede deel in een reeks van twee, het eerste deel lees je hier terug.

Beveiligings- en privacy instellingen controleren en toepassen

Bewaren van wachtwoorden en automatische formulieren in Safari

Het automatisch bewaren van wachtwoorden en invullen van formulieren in Safari is handig, maar brengt ook nadelen met zich mee. Wanneer iemand toegang heeft tot je iPhone of iPad kan zomaar inloggen op al je websites. Het beste is dus het bewaren van wachtwoorden uit te schakelen. Ook het automatisch invullen van formulieren is in dit geval niet zo'n goed idee. De keuze ligt bij jou, maar wanneer je het wil uitschakelen kun je dit doen via Instellingen ▸ Safari ▸ Vul automatisch in ▸ Schakel alle opties uit.

De wachtwoorden worden nu niet meer automatisch ingevuld, de eerder bewaarde wachtwoorden vind je terug via ‘Wachtwoorden'. Deze instelling is beveiligd met je vingerafdruk of toegangscode. Eventueel kun je deze wachtwoorden verwijderen. Wanneer in de toekomst iOS vraagt je wachtwoord te bewaren kun je dit dus beter niet doen.

Diagnose en gebruik

Je kunt Apple helpen om haar software te verbeteren door anoniem gegevens te versturen naar hun. Dit doe je via de instelling ‘Diagnose en gebruik'. Wanneer je dit niet wil kun je dit eenvoudig uitschakelen via Instellingen ▸ Privacy ▸ Diagnose en gebruik. Kies vervolgens voor de optie ‘Stuur niet'. Ook is het mogelijk om de overige opties in deze categorie uit te schakelen zoals het delen met appontwikkelaars.

Verwijder automatisch berichten en schakel voorvertoning uit

Bij het ontvangen van een bericht krijg je een melding waar je in de meeste gevallen al een voorvertoning van het bericht krijgt te zien. Dit kan erg vervelend zijn wanneer je jouw privacy wil beschermen. De voorvertoning kun je uitschakelen via Instellingen ▸ Berichtgeving ▸ Berichten ▸ Toon voorvertoning ▸ kies voor ‘indien ontgrendeld' of ‘uit'. Klik hier voor de procedure voor WhatsApp. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om automatisch de berichten na 30 dagen te verwijderen via Instellingen ▸ Berichten ▸ Bewaar berichten ▸ 30 dagen of 1 jaar.

beveiliging en privacy instellingen iOS

Wis iDevice volledig na foutieve toegangscode

Je iDevice zal ongetwijfeld beschermd zijn met een toegangscode. In iOS heb je de mogelijkheid om de inhoud van je iOS-apparaat volledig te wissen wanneer je 10 keer een foutieve toegangscode invoert. Dit schakel je in via Instellingen ▸ Touch ID en toegangscode ▸ schakel ‘Wis gegevens' in. Deze optie is optioneel en alleen aan te raden wanneer alleen jij toegang hebt tot je iPhone of iPad. Wanneer je deze veelvuldig deelt met vrienden, partner of kinderen is het aan te raden deze optie niet in te schakelen.

Activeer twee-staps-verificatie

Het hacken van accounts is vrijwel altijd in het nieuws. Nog steeds zijn er een hoop mensen die een te makkelijk en/of vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al hun accounts. Dit is zeer onverstandig, want zo is de kans groot op fraude en hacken. Daarom is het belangrijk om een goed en sterk wachtwoord te bedenken, gebruik hiervoor zeker deze tips. Daarnaast raden we aan altijd, indien beschikbaar, de twee-staps-verificatie in te schakelen. Dit is een extra beveiliging die ervoor zorgt dat de kans stukken kleiner is om gehackt te worden.

De verificatie is een extra stap om te kunnen inloggen via een bepaalde dienst. In de meeste gevallen is dit een code die je toegestuurd krijg via sms, mail of een speciale app. Hierdoor heeft een hacker (of een andere kwaadwillige) een extra stap nodig om te inloggen. De functie werkt als volgt: je logt in met je gebruikersnaam en wachtwoord, daarna krijg je een boodschap te zien dat er een code is verzonden. Deze code heb je in de meeste gevallen ontvangen via sms, vul deze code in en het inloggen wordt voltooid. Hoe je dit instelt voor verschillende accounts lees je hier terug.

Lees ook: Bescherm je privacy door je webcam af te plakken







Reacties


  • IOSme

    16 april 2017 om 12:34

    Een terugkerende discussie blijft wát een sterk wachtwoord is én hoe je dat samensteld.

    Van de week was er een hacker bij Edwin Evers die moeilijke wachtwoorden (zoals aangegeven via de link boven) b.v. ‘l3uk3 appl3t!p5’ onzin vind, een lange zin is beter.
    Wat is het nou?

    Natuurlijk is de 2-traps verificatie een super veilige optie, maar toch.

  • Wesley Fabry

    16 april 2017 om 12:41

    @iosme het is vooral om ervoor te zorgen dat je wachtwoord niet (moeilijk) geraden kan worden. Als bijvoorbeeld een twitter wordt gehackt en je wachtwoord wordt buit gemaakt kan het zo ingewikkeld zijn als het wil, uiteindelijk hebben ze het gewoon verkregen zonder moeite.

Een reactie toevoegen: