7 februari 2015

Phone Expander: Extra ruimte op je iPhone, iPad of iPod Touch vrijmaken

Afgelopen week was het een hit op internet, de gratis (beta) applicatie Phone Expander maakt het mogelijk om snel en eenvoudig extra ruimte op je iPhone, iPad of iPod Touch vrij te maken.

Dit houdt in dat de applicatie cache (tijdelijke bestanden) verwijdert en kan zelfs overbodige applicatie’s en foto’s verwijderen. Het is niet de eerste applicatie op de markt die dit kan, eerder hebben we bijvoorbeeld al PhoneClean besproken die eigenlijk precies hetzelfde doet.

Nu Phone Expander ineens populair is (waarschijnlijk te wijten aan de moderne verfrissende interface) hebben we hem even getest. De werking is eenvoudig, download de (beta) applicatie en plaats deze in de map 'Programma’s' in Finder. Start hem op, registreer je e-mail adres en sluit je iDevice met de USB-kabel aan op je Mac.

Selecteer hierna één van de (momenteel drie) opties. De optie 'Clear Temporary Files' ruimt de tijdelijke cache bestanden op. Voorbeeld hiervan zijn foto’s die je in de Facebook applicatie hebt bekeken, deze worden tijdelijk bewaard zodat de applicatie ze sneller kan raadplegen achteraf. Deze blijven echter wel lang bewaard wat dus voor de nodige opslag zal zorgen. Via de optie Clear Temporary Files kun je dus snel zulke bestanden verwijderen.

PhoneExpander1

Via 'Remove Apps' kun je snel applicaties verwijderen, de apps worden gesorteerd op grootte. Zo weet je onmiddellijk welke apps de boosdoeners zijn en via één klik kun je ze verwijderen. Echter is dit standaard ook al aanwezig in iOS via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Gebruik ▸ Beheer opslag ▸ Tap (tik) op de app en verwijder hem.

Clear Photos zorgt ervoor dat je snel je foto’s en video’s vanaf je iDevice kunt kopiëren naar je Mac en ze onmiddellijk kunt verwijderen op je iDevice. Handig, maar de standaard Fotolader applicatie in OS X kan dit ook (meer info).

PhoneExpander2

Conclusie

Phone Expander is momenteel in beta en gratis te gebruiken, na de release moet er voor betaald worden met een vanaf prijs van $10. De applicatie is zeker en vast de moeite waard om extra ruimte vrij te maken, zo hebben wij maar liefst 905MB kunnen besparen. Echter moet je er wel rekening mee houden dat tijdelijke bestanden erg snel weer aangemaakt worden. Zo zal waarschijnlijk binnen een week weer de helft van de opgeschoonde MB’s weer terug zijn.

Je zal deze procedure dus zeker en vast wekelijks moeten uitvoeren. Let wel op dat het verwijderen van cache bestanden ervoor kan zorgen dat applicaties trager werken omdat steeds de cache opgebouwd moet worden. Phone Expander is dus handig voor de iOS-gebruiker met een 16GB apparaat, als het dit allemaal waard is moet je uiteraard zelf bepalen.

Meer over iPhone kun je hier terugvinden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!