20 april 2016

OS X 10.11.4: Bugs en problemen oplossen

Niet alleen zijn er bugs aanwezig iOS 9.3, ook heeft de nieuwe versie van OS X 10.11.4 een aantal problemen. Denk hierbij aan een slecht functionerende Safari, applicaties die niet kunnen worden geopend, trage Mac, etc.

Veel OS X gebruikers hebben op appletips Genius problemen gemeld, tijd om een overzicht te maken met de meest voorkomende problemen in OS X 10.11.4.

Safari werkt niet en laadt traag website

Safari kent de laatste tijd veel problemen en bugs, veel OS X gebruikers klagen van een trage browser die regelmatig vasthangt of crasht. Wanneer het één keer voorvalt dan kun je Safari geforceerd herstarten door eerste de toetscombinatie cmd⌘
+ option⌥ + esc uit te voeren. In het bekomen venster kun je Safari selecteren en klik dan op de knop 'Forceer stop'.

Als het probleem blijft aanhouden dan kun je het beste de cache en geschiedenis wissen via Safari ▸ Menubalk ▸ Safari ▸ Voorkeuren ▸ Privacy ▸ 'Verwijder alle websitegegevens', verwijder eventueel daarna ook nog de geschiedenis via Safari ▸ Menubalk ▸ Safari ▸ Wis geschiedenis.

Problemen en bugs met Safari oplossen in OS X 10.11.4

Mac blijft hangen, draaiende strandbal wordt steeds getoond

Het is erg vervelend wanneer je aan het werk bent op je Mac en deze ineens blijft 'vasthangen', de draaiende strandbal komt te voorschijn en je kunt bijna niets meer doen op je Mac. Het is dan aan te raden om een combo-update uit te voeren. De combo-update installeert niet alleen de nieuwe opties en bugfixes die bij de update horen, maar herinstalleert ook opnieuw de kernel extensions (hardware drivers), controleert de propertylists mbt hardware en verwijderd oude cache bestanden. Dit zorgt er dus voor dat je een soort van schone update uitvoert. Vaak zitten de problemen in oude cache bestanden of in de kernel extensions die tijdens een update niet goed vervangen worden. Klik hier om de combo-update van OS X 10.11.4 te downloaden.

Combo-update installeren voor OS X 10.11.4

Applicaties hebben geen eigen icoon meer

Sommige Mac gebruikers melden problemen met de iconen van applicatie. Deze tonen niet het logo van de app maar het standaard applicatie icoon van OS X. Dit is erg onhandig, maar eenvoudig op te lossen. Als eerste kun je jouw Mac geforceerd herstarten door de power-knop in te drukken tot het Apple logo verschijnt. Als het probleem dan niet is opgelost kun je de cache voor de iconen verwijderen via een terminal commando.

• Open Terminal via Programma’s ▸ Hulpprogramma’s
• Kopieer onderstaand commando
• Plak het commando in een leeg terminal venster:

rm ~/Library/Caches/com.apple.finder/Cache.db

• Druk op enter om het commando uit te voeren.

Notities kunnen niet worden beveiligd

Vanaf 10.11.4 is het mogelijk om notities te beveiligen met een wachtwoord. Hoe je de notities voorziet van een wachtwoord lees je hier terug op appletips. Kun je geen notities beveiligen? Dat kan kloppen want deze functie is alleen beschikbaar voor iCloud notities. iCloud voor Notities kun je activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ vink 'Notities' aan.

Kan geen verbinding maken met een draadloos netwerk

Heb je problemen met je wi-fi verbinding dan kun je deze het beste herstellen en opnieuw verbinden. Druk hiervoor de option⌥-toets in terwijl je klikt op het Wi-Fi-icoon in de menubalk. Klik vervolgens 'Verbreek verbinding met [netwerknaam], de verbinding wordt verbroken en daarna kun je de verbinding weer herstellen door opnieuw aan te melden.

Extra info over Wifi netwerk

Overige oplossingen voor bugs en problemen

Alleen OS X opnieuw installeren
Clean install uitvoeren
Schijfbevoegdheden herstellen in OS X El Capitan
Oplossingen voor een trage Mac

Lees ook: Opslagruimte op je Mac vrijmaken


Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen: