9 april 2015

NieuwsZes redenen om de nieuwe MacBook te kopen

Macbook goud 12-inch

Tijdens het Apple Event in maart heeft Apple een nieuwe MacBook voorgesteld. Deze zou vanaf morgen in een beperkt aantal landen beschikbaar komen. Het is momenteel niet duidelijk of je vanaf 10 april 2015 ook in Nederland en België deze MacBook kunt aanschaffen.

Sinds de aankondiging van deze MacBook zijn er een hoop voor- en tegenstanders. Hieronder hebben we enkele redenen opgesomd waarom je de nieuwe MacBook moet kopen en geven we advies.

Wel of geen MacBook Pro?

Als eerste willen we een mythe uit de wereld helpen. De nieuwe MacBook heeft wel 'aardige' specificaties, maar kan niet tippen aan de huidige MacBook Pro of Air. Je kan natuurlijk wel 'zwaardere' programma’s zoals Photoshop of Final Cut Pro openen en gebruiken, alleen zal dit langer duren en stukken trager gaan dan op een MacBook Pro. De nieuwe MacBook is dus vooral gericht op alledaags gebruik zoals surfen, mailen, enzovoorts.

Macbook-retina-goud

Retina-display

De MacBook beschikt over een 12-inch (diagonaal) beeldscherm met led-achtergrondverlichting en een beeldverhouding van 16:10. Een resolutie van 2304 x 1440 bij 226 pixels per inch. Een prachtig Retina-display is zeer zeker een pluspunt, nu moet je nog uitwijken naar een iMac of MacBook Pro voor een retina-display.

Licht en dun

De MacBook is slechts 1,31cm dik en weegt 0,92 kg. Hiermee is hij de dunste en lichtste Mac die Apple ooit heeft gemaakt. Dit maakt het meedragen en vervoeren van de MacBook erg handig.

usb-c-macbook

Vernieuwd toetsenbord

Misschien heb je al eens ondervonden dat je tijdens het typen een letter op het toetsenbord niet goed raakt en deze dus niet wordt weergegeven. Apple heeft dit opgelost met een nieuw vlindermechanisme. Toetsen zijn hierdoor stabieler, reageren beter en nemen minder verticale ruimte in beslag. De toetsen van het toetsenbord staan erg dicht op elkaar zodat de ruimte optimaal wordt benut. Maar door het nieuwe mechanisme wordt iedere toetsaanslag zeer nauwkeurig geregistreerd.

Force Touch Trackpad

Het trackpad is voorzien van Force Touch (drukgevoelig) en taptic engine technologie, deze technieken worden ook gebruikt in de Apple Watch. Daarbij geeft het trackpad weerstand om extra verschil te maken tussen de ‘klikken’ om zo bepaalde handelingen uit te voeren. Het is een bijzonder techniek die vele mogelijkheden met zich meebrengt.

Macbook-retina-trackpad

USB-C

Eerder hebben we al uitgelegd hoe de nieuwe USB-C poort precies werkt. USB-C is de toekomst, de nieuwe Macbook heeft op de audiopoort na slechts één aansluiting. Via deze poort wordt de MacBook opgeladen en dient deze ook als communicatie poort om apparaten op aan te sluiten. Het lijkt 'vreemd' maar we moeten eerlijk zijn, hoe vaak gebruik jij alle poorten op je MacBook? Zelden? Wij gebruiken onze Mac meer dan 10 uur op een dag en gebruiken misschien 1 keer in de twee weken de USB-poort, de overige slechts enkele keren per jaar.

Macbook-retina-USBc

Tegenwoordig doen we alles online, vroeger waren we met USB-sticks en harde schijven in de weer om een back-up te maken van bestanden. Tegenwoordig gebruiken we hiervoor iCloud Drive of diensten zoals Dropbox. Alles gaat draadloos, het synchroniseren van je iPhone tot het streamen van je beeldscherm naar een Apple TV via Airplay. Toen Apple besloot de DVD-drive uit de MacBooks te verwijderen was er ook 'ophef', maar uiteindelijk mist bijna niemand deze. Daarnaast kun je een USB-C naar AV (HDMI) multipoort adapter aanschaffen die het mogelijk maakt om je MacBook op te laden, USB en HDMI-poort te gebruiken. Meer heb je niet nodig.

Klik hier om de nieuwe MacBook te bekijken of aan te schaffen

Koop de nieuwe MacBook via bovenstaande link, het kost jou niets extra’s en hiermee steun je appletips zodat onze website kan blijven bestaan.Reacties


 • Erwin

  9 april 2015 om 17:14

  En genoeg redenen om hem niet te kopen:

  Voor het zelfde geld heb je een MacBook Pro Retina, veel sneller, krachtiger, groter scherm, meer poorten en nog een eens betere camera. Geen 480p uit 2010…

 • makasa60

  9 april 2015 om 20:41

  is diverse reviews wordt de usb-c juist als een reden gezien het niet aan te schaffen. Te weinig usb-c adapters

 • Thom

  9 april 2015 om 22:05

  Vreemde keus om niet 1 (extra, normale) USB poort aan te houden; hoeveel mensen kunnen nog zonder flash-drive? En opladen van je iPhone is toch wel essentieel….. Ik vraag me af hoe lang ze dit volhouden….

 • Theo

  10 april 2015 om 7:57

  Tja….. als je alleen wil surfen en mailen dan zou ik lekker een chromebook kopen, hou je ook nog eens een berg geld in je zak!

  Ik heb zelf een MBPro maar ik ga deze niet aanschaffen al mocht ik er één nodig hebben.

 • Bas

  10 april 2015 om 9:19

  En een dan een verloopstukje van €89 (!) moeten aanschaffen wanneer je tegelijkertijd wilt opladen en date overzetten… Zucht!

 • Bas

  10 april 2015 om 9:20

  date = data uiteraard.

 • Ruud Smulders

  10 april 2015 om 15:42

  Ik heb net 3 maanden een MacBook Pro en gebruik de USB poorten elke dag
  1x permanent voor mijn nano muis en 1 dagelijks voor mijn iphone opgeladen te houden en die wissel ik af en toe voor een USB stick
  verder heb ik nog een externe USB cd-speler/brander dus vind die 2 USB poortjes al karig want er zitten nog twee uitgangen op naast de HDMI die ik NOOIT gebruik of gebruikt heb weet niet eens waarvoor ze nou eigenlijk zijn

 • Cloverfield

  10 april 2015 om 16:40

  Het is een mooi ding maar Apple lijkt de weg kwijt…
  – Veel te duur voor een soort van iPad-achtig apparaat.
  – Een usb-c? Serieus Apple, had er dan gewoon 2 of 3 gedaan. Of hebben jullie op oplader waar een soort hub in zit?
  – Koop een pro retina, die is ook mooi en dun en is veel krachtiger.

  Apple heeft de draadloze wereld voor ogen maar als we AirDrop en iCloud moeten gebruiken houdt het snel op: te beperkt en te traag. Daarnaast zijn er mensen zonder Apple producten, maar daar wil Apple geloof ik niet aan.

 • jebman

  11 april 2015 om 20:35

  Standaard een logitech muis ontvanger in de usb en vrijwel altijd een shuttle contour shuttle en spraakmicrofoon aangesloten. Dus 2 poorten op de MBPro altijd bezet, met dus al een hub.
  En mijn Time Machine gaat ook over een kabel.
  Met een oplader kom ik tot 5 aansluitingen, never nooit dus maar alles over 1 poort, zou niet eens met de dure adapters kunnen!
  Beetje onderbelicht puntje is dat je bij de nieuwe laptop geen oplader krijgt geleverd maar los moet kopen.
  Geen vleesch noch visch deze machine kies gewoon een air of een pro.

 • joost

  3 mei 2015 om 21:34

  Apple lijkt inderdaad helemaal de weg kwijt. Met de mogelijkheden van nu kan ik binnenkort niet verder. Yosemite is nogal een ramp, volgens de ervaringen die ik lees. Dat download ik niet want het zal niet werken op mijn macbookpro van 2012. En de nieuwe hardware heeft geen van de mogelijkheden die ik nu dagelijks continu gebruik: 1 usb voor hub (waaraan o.a. muis), en 1 usb voor time-machine of stick. Ik gebruik regelmatig de CD/DVD-drive, bijv. om lesmateriaal uit muziekboeken te kunnen bewaren. Ik gebruik bij voorkeur geen wifi, maar liever internet via de kabel. Heb die aansluiting nodig. Verder vaste aansluiting voor voeding, en speakers/headphone. Een “pro” met retina is onbetaalbaar. Geen behoefte aan mobiele iApparaten. Geen behoefte aan een cloud. Ik zit echt in nood, want het lijkt erop dat ik moet overschakelen naar Windows, dat ik niet begrijp, en wat een groot verlies aan data betekent. Of maar weer overschakelen naar papier, pen, en kaartenbak. Inmiddels haat ik Apple nog meer dan Windows, zover is het gekomen.

 • Eric

  4 mei 2015 om 8:13

  @Joost Misschien moet je toch even de voordelen van al het moderne gebeuren bekijken, iCloud is wel degelijk handig om te gebruiken. Denk dat je beter even leert ‘wennen’ aan de nieuwe technologie en visie, je hangt nog te erg in de jaren 2000.

 • joost

  9 mei 2015 om 4:54

  @ eric Na wat extra onderzoek concludeer ik dat die cloud van je (maar niet de iCloud!) alleen zinvol is om van Apple naar Windows over te schakelen, om bijv. iTunes mee te nemen. Daar kan ik wel wat extra advies over gebruiken, maar dat zal binnen deze gesloten gemeenschap wel niet te vinden zijn. Apple is inderdaad de weg kwijt; alle soft- en hardware zijn uitgekleed en drie à vier keer zo dun en duur gemaakt. Als ik mijn werk en mogelijkheden wil behouden dan moet het minstens een MacPro worden, voor vier keer de prijs van de MBP die ik nu gebruik! De wal keert het schip, uiteindelijk.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!