20 maart 2012

Controleren wanneer je Mac is gebruikt

In de meeste gevallen word een Mac beveiligd met een wachtwoord zodat niet zomaar iedereen toegang heeft tot je bestanden en gegevens. In sommige situaties deel je een Mac en wachtwoord met je partner of kinderen. Als je nieuwsgierig bent ingesteld of gewoon uit interesse wilt weten wanneer je Mac is gebruikt dan kun je dit vrij eenvoudig controleren.

Voor deze functie heb je geen moeilijke Terminal commando's of AppleScript nodig, dankzij de Console applicatie die standaard aanwezig is op de Mac kun je snel en eenvoudig nagaan wanneer je Mac in 'gebruik' is geweest.

Ga in Finder naar de map Programma’s ▸ Hulpprogramma’s ▸ Console

Vul rechtsboven in het zoekveld de zoekterm 'wake' in.

In Console wordt nu weergegeven wanneer de Mac is opgestart en de waarom (Wake Reason). Er zijn verschillende redenen waarom een Mac kan opgestart worden. Bijvoorbeeld wanneer je het scherm opent dan wordt automatisch je Mac ontwaakt uit de sluimermode of een USB heeft je Mac gestart, enzovoorts. Alle 'Wake Reasons' vind je terug in dit artikel op Appletips.

Waar je uiteindelijk naar zoekt is een vreemde reden wanneer een Mac is opgestart. Bijvoorbeeld door het ontwaken met behulp van het trackpad (EHC2) om middernacht of misschien was het ongebruikelijk dat iemand de MacBook gisteren middag om 12.20 opstartte en het wachtwoord invulde (EC.LidOpen (User))

Geen baanbrekende functie, enkel handig als je nieuwsgierig bent naar het gebruik van je Mac of de redenen waarom je Mac uit zichzelf opstart.Reacties


 • Loek

  20 maart 2012 om 17:13

  Zojuist gedaan maar kom geen enkele wake reason tegen. Eigenlijk blijft het gedeelte ‘alle berichten’ helemaal leeg. ‘Diagnostiche en gebruiksinfo’ geeft wel berichten. Vannacht werd ik wakker en zag dat er licht uit de huiskamer kwam. Beneden aangekomen was mijn Mac aan. Geen bericht van deze wakeup in het console.

  OMG Geesten?

 • Bella

  21 maart 2012 om 8:23

  Hahahaahahahahahaa

 • Eric

  24 maart 2012 om 12:03

  Console toont de meldingen over Wake reason (en nog heel veel meer) alleen als je een beheerdersaccount hebt. In de Systeemvoorkeuren staat dan “Sta toe dat gebruiker deze computer beheert” aangevinkt.

Een reactie toevoegen: