23 april 2014

Drie gratis anti-virus applicaties voor Mac OS X

Hoewel virussen, malware etc. gelukkig niet al te vaak voorkomen op de Mac is er de laatste tijd wel erg veel commotie over het veiligheidslek in Java die de Flashback malware met zich meebracht. Gelukkig heeft Apple een update uitgebracht die de malware kan verwijderen. Daarnaast is er ook een veiligheidslek in oude versies van Microsoft Office die de ‘PubSab’ malware onder Mac OS X gebruikers bracht. Gelukkig is ook deze malware eenvoudig te verwijderen met enkele kleine handelingen.

Het is misschien een goed idee om een soort van anti-virus software op je Mac te installeren en op regelmatige basis je Mac te scannen op eventuele infecties. In 99% van de gevallen zal zo'n scan geen infectie tonen en blijft de Mac nog steeds stukken veiliger dan een Windows PC. Toch bestaat er een kans dat je Mac kan geïnfecteerd geraken en is het beter te voorkomen dan te genezen.

Bekijk ook: Heb je een virusscanners nodig voor een Mac en wat zijn de beste

Drie gratis anti-virusscanners voor Mac

In de Mac App Store bevinden zich tientallen anti-virus applicaties die je Mac scannen, we hebben er drie op een rij gezet die je Mac snel controleren op eventuele infecties en bovendien gratis zijn.

Bitdeferend iconBitdefender Virus Scanner
Beoordeling: ★★★★☆

Bitdefender is zodanig in staat om automatisch virussen, trojans en andere malware te vinden en te elimineren. Je hebt de keuze tussen een snelle of volledige scan. Daarnaast kun je ook bepaalde mappen of bestanden controleren op infecties. Je hebt de mogelijkheid om automatisch je Mac dagelijks, wekelijks of maandelijks te scannen op infecties.

Vertrouwde bestanden, zoals de back-up van je Mac in Time-capsule worden overgeslagen bij het scannen. Met een simpele klik worden de malwaredefinities bijgewerkt en up to date gehouden. Er is ook een betaalde versie beschikbaar, deze heeft een prijs van €29,99 en kan ondermeer PDF en Flash-malware opsporen.

Bitdefender Virus Scanner
Bitdefender Virus ScannerCategorie: Utilities
Ontwikkelaar: Bitdefender SRL
Mac OS X  4+  236 MB DOWNLOAD GRATIS

Bitdefender

Lees ook: Wat is VPN en hoe werkt het?

Dr. SafetyDr. Safety
Beoordeling: ★★★★☆

Dr. Safety is een gratis virusscanner voor Mac OS X. Met behulp van deze applicatie kun je alle mappen en bestanden scannen of je volledige Mac. Er zijn tal van opties, zo je een snelle scan voor snel je Mac te controleren of een Full scan die iets langer duurt. Ook heb je de mogelijkheid om nieuwe bestanden automatisch te scannen op infecties. Dr. Safety is een kleine en eenvoudige app die je iedere gerust kan gebruiken.

Dr. Antivirus: Remove Malware
Dr. Antivirus: Remove MalwareCategorie: Utilities
Ontwikkelaar: Trend Micro, Incorporated
Mac OS X  4+  39 MB DOWNLOAD GRATIS

Dr. Safety

Lees ook: Gebruik CleanMyMac 3 om je Mac fit te houden

WebLightDr. Web Light
Beoordeling: ★★★☆☆

Dr.Web is een Russische firma die verantwoordelijk is voor het ontdekken van de Flashback trojan. Daarnaast hebben ze veel ervaring met virussen op de Mac. Hun populaire producten zijn onder andere Dr Web Anti-virus Pro, deze heeft meer functies zoals een persoonlijke firewall en een anti-spam filter. De Light-versie daarin tegen omvat de belangrijkste bescherming en is bovendien gratis. De applicatie beschikt over alle gebruikelijke functies, zoals virus definitie-updates en een speciale quarantaine-map om verdachte bestanden te isoleren.

Daarnaast kun je net zoals in bovenstaande applicaties je Mac snel of volledig scannen of enkel bepaalde mappen of bestanden. Deze applicatie heeft geen mogelijkheid om je Mac automatisch te scannen op nieuwe virussen en malware. Vanuit de applicatie kun je upgraden naar de betalende versie, deze staat echter wel toe om automatisch scans uit te voeren en scant nieuwe bestanden onmiddellijk op infecties.

Helaas is Dr. Web light niet meer gratis

Dr.Web Light
Dr.Web LightCategorie: Utilities
Ontwikkelaar: Doctor Web, Ltd.
Mac OS X  4+  151 MB DOWNLOAD  € 18.99

Dr. web anti virus programma

Lees ook: Converteer video’s en DVD’s met MacX DVD Ripper en MacX Video Converter

Geupdate artikelReacties


 • Stef

  23 april 2012 om 10:05

  “Hoewel virussen gelukkig niet al te vaak voorkomen op de Mac”

  Er zijn geen virussen voor OS X.

 • Michel

  23 april 2012 om 10:09

  Wat is exact de reden om deze apps te reviewen en niet te kiezen om de anderen te reviewen of te noemen?

 • michel

  23 april 2012 om 10:11

  Inderdaad Stef er zijn nog geen virussen voor Osx.

 • Rutger

  23 april 2012 om 10:16

  Dus voorlopig niet nodig om actie te ondernemen;

 • nils

  23 april 2012 om 10:17

  Er was er afgelopen maand nog een, een trojan (malware) die d.m.v. java binnen kwam. ze hebben daar echter binnen enkele dagen een patch voor uitgebracht. maar er zijn dus weldegelijk virussen voor mac, het zijn er echter niet veel.

  bron: http://tweakers.net/nieuws/81135/meer-dan-600000-macs-besmet-met-flashback-trojan.html

 • Martin Janssen

  23 april 2012 om 10:18

  De genoemde programma’s zien er op het eerste gezicht goed uit. Fijn ook dat ze vanuit de Mac App Store zijn te downloaden.

  Ik mis echter twee (eveneens gratis) programma’s. De eerste is iAntivirus, een programma dat zo’n twee jaar geleden door mijn Mac Genius werd aangeraden. De tweede is Sophos, het programma dat ik sinds een jaar met veel succes gebruik. Sophos vindt meer schadelijke software dan iAntivirus is mijn ervaring (ik heb met beide afzonderlijk van elkaar mijn schijf gescand). Het vindt namelijk ook voor Windows schadelijke software in bijvoorbeeld .exe-bestanden (handig in een netwerk met Windows-PC’s en Virtual Machines). Na een eerste volledige scan werkt Sophos ‘On-acces’.

  Ik merk hoegenaamd niets van performanceverlies.

 • Louis vD

  23 april 2012 om 10:24

  Ik vraag me af hoe lang de App Store versies nog leven. Een system-wide scanner werkt per definitie niet binnen een sandbox, dus die zullen waarschijnlijk allemaal verwijderd worden door Apple straks…

 • Funske

  23 april 2012 om 10:59

  Als ik de recenties van VirusBarrier Express in de App Store lees, komt hij daar toch niet zo goed uit.
  ClamXav deed bij mij de laatste tijd nogal raar en kreeg ik meldingen dat hij geen updates kon downloaden.
  Dus ik hou het nu maar gewoon bij Sophos, tot nog toe geen problemen mee gehad.

 • Rene

  23 april 2012 om 11:01

  En wat vinden we van Avast? Heb ik al een tijdje draaien maar kan niet vergelijken met andere (hierboven genoemede) versies.

 • Gilbert

  23 april 2012 om 11:38

  @stef en michel: er zijn wel degelijk virussen voor mac, echter veel minder dan voor windows. Als jullie het nieuws een beetje hadden bijgehouden, waren jullie erachter gekomen dat laatst bijvoorbeeld de flashback trojan bekend werd…

 • Merijn

  23 april 2012 om 11:50

  @Gilbert, denk dat ze bedoelen dat de gevonden virussen voor Java en Office zijn maar niet alleen voor OSX

 • Werner

  23 april 2012 om 12:27

  Kasperskey draait perfect en staat in de Apps Store voor 7,99€ en werkt goed op de iMac met Lion, gebruikt hier weinig van je systeem. Vroeg of laat gaat een virusscanner echter raadzaam worden. Dat je altijd moet gaan klooien in de terminal om te zien of je bent besmet met het een of ander, ben je beter af met een virusscaner.

 • Stef

  23 april 2012 om 12:37

  @Gilbert,… Dat waren trojans, dat is iets anders dan een virus. Virussen voor de Mac zijn er alleen maar geweest in de tijd van het ‘klasieke’ Mac OS (OS 7, OS 9 etc.), voor OS X zijn er geen virussen.

 • nils

  23 april 2012 om 12:47

  @stef
  Dat is inderdaad een trojaans paard, maar wil je dan wel malware op je mac? want ook dat word gewoon gescand door een virusscanner ;)

 • Stef

  23 april 2012 om 13:06

  @nils,… Ik zeg niet dat een virusscanner nutteloos is, ik zeg gewoon dat er een fout in dit artikel zit.

 • Johan

  23 april 2012 om 13:23

  Als we nu gewoon het woord ‘virusscanner’ vervangen door het veel correctere ‘malwarescanner’, dan kunnen we ook die zinloze discussies staken over het verschil tussen virussen en trojans.

 • Werner

  23 april 2012 om 13:29

  Een Trojaans paard kan ook voldoende zijn om narigheid te bezorgen, het hoeft niet speciaal een virus te zijn.

 • rene

  23 april 2012 om 15:17

  Hoe zit het dan met de ( betaalde ) versie van MacKeeper ?
  Is deze app wel in staat om de malware eruit te halen ?

 • Dutch Viking

  23 april 2012 om 15:25

  Als newbie in de Mac-wereld (maar wel enthousiast), met veel ervaring met Windows en royale ervaring met Linux, heb ik niet veel moeite met het fenomeen Antivirusprogramma.
  Ik adviseer al jaren particulieren op dit gebied, en zou graag een paar persoonlijke ervaringen willen meedelen.
  ClamAV – speciaal voor Linux (en dus ook Mac) zou ik afraden, haalt in geen enkele test voldoenden.
  Allerlei andere hierboven genoemde pakketten komen bij grotere onderzoekers eveneens weinig of niet uit de verf.
  Daarom wil ik graag wijzen op de volgende site, die specifiek op de Mac is gericht, en daarin Sophos aanbeveelt. Ik heb Sophos nu twee maanden aan het draaien, en ik ben er tevreden over. Geen snelheidsverlies, geen vervelende situaties of vragen, geen gejengel om centen.
  Kijk maar eens op: http://kismaxx.blogspot.com/2010/11/antivirus-for-mac-scary-results.html

 • Dennis

  23 april 2012 om 16:36

  En Bitdefender? Deze is ook gratis in de Appstore.

 • Mike

  23 april 2012 om 17:31

  Ik deel je mening niet helemaal, Dutch Viking. Avast ontbreekt in het rijtje antivir-apps, dus het is niet volledig en daarmee ook niet representatief. Dit wordt ook nog eens bevestigd door het feit dat de schrijver van dat artikel slechts de EICAR-sig heeft gebruikt in plaats van meerdere andere sigs. Nog een puntje: het artikel is m.i. outdated: november 2010! In de tijd tussen de uitgifte van het artikel en nu is er ontzettend veel gebeurd op het vlak virussen, trojans, backdoors etc etc.

 • Dutch Viking

  23 april 2012 om 18:58

  @Mike: Klopt helemaal. Maar avast!, hoewel uitstekend voor Windows, is m.i. onnodig zwaar voor Mac. Hoewel het artikel wat ouder is (ik heb zelf een iMac sinds november – vandaar) is Sophos wel degelijk met de tijd meegegaan. Hun website vermeldde de Flashback-backdoor op hetzelfde moment als Dr. Web (die niet overal een goede beoordeling krijgt!).
  Nadeel van veel pakketten is, dat ze sterk op Windows zijn gericht. Prima, ook ik heb, naast de iMac, nog vier andere computers in m’n netwerk: 2x Linux, Windows XP en Android (tablet). Juist vanwege die Windows wil ik graag een wat breder pakket dan alleen gericht op Mac.
  Voorlopig ben ik dus tevreden – al is het beste advies dat ik iedereen kan geven: Blijf weg van dubieuze sites, open geen mail van onbekenden (en wees voorzichtig met bijlagen, ook van bekenden), en update je programma’s regelmatig.
  In meer dan 25 jaar intensief computeren ben ik er zo in geslaagd om vrijwel niet besmet te raken (1x, op Windows natuurlijk, door een foute mail die door een ander werd geopend….). Maar de ellende daarna…. Brrr.

 • Dutch Viking

  23 april 2012 om 19:08

  Kan overigens iemand mij vertellen waarom uitgerekend Sophos niet via de AppStore is te verkrijgen?

 • Richard

  23 april 2012 om 19:38

  Sophos scoorde in een review van MacWorld UK 5-sterren!! Het programma is identiek aan de betaalde versie die voor bedrijven bedoeld is. Bij de gratis versie heb je geen support en ben je eventueel aangewezen op het bijhorende gebruikers forum. Het programma is prima en ik heb het forum nog niet hoeven raadplegen. Aanbevolen dus…

 • Herman

  23 april 2012 om 19:52

  Ik sluit mij ook helemaal aan bij de keuze voor Sophos! Je ziet hem niet en hoort hem als het moet. De meldingen zijn erg duidelijk en de interface ook. Jammer dat die niet te verkrijgen is in de App Store.

 • Mondo

  23 april 2012 om 20:06

  Schakel gewoon java uit in Safari, dan is alles al een pak veiliger. Je hebt het toch nooit nodig en de meeste exploits zitten in Java.

  Geen reden tot paniek en dus voorlopig ook geen reden om antivirussoftware te installeren.

 • maced2

  23 april 2012 om 20:30

  ja hoor…ook hier is de gekte toe geslagen.

 • Maarten

  23 april 2012 om 20:58

  Moet niet gekker worden met de bangmakerij! Draai al heel wat jaren op de Mac en nog nooit problemen. Apple updates doet de rest.

 • Anne

  23 april 2012 om 22:14

  @Maarten. Het moet inderdaad niet gekker worden met de naïviteit van vaal Mac gebruikers. “Apple update doet de rest…..” Deden ze dat maar. Apple heeft maar liefste een half jaar gewacht met het uitbrengen van een update na het ontdekken van de Flashback trojan. V.w.b. veiligheidsupdates kunnen ze wel wat leren van M$.

 • jurien

  23 april 2012 om 22:28

  AVAST heeft nu ook een Mac antivirus de ze kan je gwoon op hun site downloaden ik Gé bruikte AVAST ook altijd op Windows en dat deet zijn werek AVAST ANTIVIRUS demo

 • GXGOW

  23 april 2012 om 22:49

  Ik vertrouw liever op Avast for Mac. Avast doet zijn werk goed op Windows, dus dat zou het op Mac ook moeten doen.

 • tom

  24 april 2012 om 9:28

  Is er ook een goede online scanner?

 • Fred Zelders

  24 april 2012 om 16:08

  Niet verder discussieren en niet verder zoeken: Sophos.
  » http://www.sophos.com/en-us/products/free-tools/sophos-antivirus-for-mac-home-edition.aspx

 • Parsec

  26 april 2012 om 0:49

  @nils: Virussen en Trojans zijn Malware. Een Trojan is geen Virus. Er zijn NOG geen virussen bekend voor OSX. Maar met het stijgende marktaandeel van Mac is het waarschijnlijk een kwestie van tijd.

 • teecee

  26 april 2012 om 8:14

  brengen antivirusscanners echt geen perfomantieverlies met zich mee?

 • Dutch Viking

  26 april 2012 om 10:01

  Nog twee opmerkingen:
  @teecee: Ik heb geen performanceverlies gemerkt bij het gebruik van Sophos op iMac 21,5′ (2,7 GHz-versie). Mogelijk is het wel meetbaar, maar loopt dan in de milliseconden per handeling (openen programma’s e.d.). Alleen het scannen (1x per week, ongeveer – de Mac staat hier altijd aan, en is minstens 8 uur per dag ‘ín bedrijf’ – kost even een paar uur, gedurende welke tijd uiteraard de performance wat minder is. Scannen schakel ik dus in principe in wanneer de computer daarna een paar uur niet in gebruik zal zijn.
  Tweede opmerking: Facebook heeft zojuist kenbaar gemaakt dat Sophos de veiligheid op Facebook gaat verzorgen. Ik mag aannemen dat dat niet voor niets is – men zal een dergelijk gigantisch project echt niet door de eerste de beste laten uitvoeren, bang als men zal zijn voor – jawel – verlies van performance en schijnveiligheid!

 • Mullum

  27 april 2012 om 9:51

  Via mijn provider kan ik gratis beschikken over F-Secure. Hier lees ik niks over terug. Heeft hier iemand ervaring mee? Op het eerste oog lijkt het mij wel een geschikte keuze, zeker gezien deze voor mij gratis is.

  Als ik echter moet kiezen voor een echte gratis scanner, denk ik ook voor sophos te kiezen.

 • Dutch Viking

  27 april 2012 om 11:17

  Even een allerlaatste toevoeging. Ik was benieuwd hoezeer Sophos de computer zou vertragen tijdens het scannen. Was Windhoos gewend – valt bij de meeste av-programma’s nauwelijks mee te werken tijdens een scan.
  Op het gevaar af voor fanboy te worden uitgemaakt: Ik heb de Sophos scan geactiveerd, en ben nu gewoon aan het werk tijdens de scan. Vertraging? Ik kan het bijna niet merken! Programma’s openen een fractie trager, maar zelfs met een kwaadwillende blik kan ik er absoluut geen kritiek op hebben. Wat een verschil met ;-)))

 • Dutch Viking

  27 april 2012 om 11:22

  @Mullum: F-Secure is een prima av-programma, maar (naar mijn beste weten) NIET voor de Mac! Het is een Windows-programma, en dat kun je niet installeren in Mac OS.

 • Rob

  28 april 2012 om 9:49

  Ik zit al jaren in de IT. Momenteel heb ik Sophos draaien op mijn Macbook en ik ben er zeer over te spreken. Normaliter heb ik zelf geen AV op mijn mac draaien, vanwege (ik dacht) verminderde performance. Maar aangezien dat de laatste tijd ook meer sprake is van malware en virussen op de mac wordt een AV scanner wel belangrijker. Een paar geprobeerd waaronder virusbarrier en clamav. Vooral bij virusbarrier werd de performance minder. Clamav komt niet altijd goed uit de testen qua resultaat. Daarentegen Sophos wel. Ook in de PC wereld scoort Sophos goed. Ook scant Sophos op windows bestanden (dat is mooi meegenomen, omdat ik ook nog PC’s beheer). Maar wat Sophos bijzonder maakt is, de weinig resources die het programma nodig heeft. Het boet nauwelijks in op performance. Wat mij betreft is Sophos een echte aanrader!

 • Julian

  5 mei 2012 om 12:35

  Ik gebruik Sophos Antivirus en ben er erg tevreden over :)

 • Pieter

  10 mei 2012 om 23:44

  Sophosgebruiker op imac/macbookpro -> 10/10

 • John

  11 december 2012 om 13:51

  @ Dutch Viking: F-secure heeft zeker wel een av-programma voor de mac
  http://www.f-secure.com/nl/web/home_nl/anti-virus-for-mac

 • Menno

  9 januari 2013 om 8:34

  Ik ontving een brief van m’n bank (ABN AMRO) dat ze vanaf 1 januari strengere eisen stellen aan de beveiliging van de pc waarop je internet-bankiert. Je bent verplicht om je beveiliging op orde te hebben wil je aanspraak kunnen maken op vergoeding als je het slachtoffer wordt van digitale diefstal. Ik denk dat het argument “ik gebruik een Mac, dus ik heb geen virusscanner nodig” het niet zal halen… Toch maar een virusscanner installeren?

 • Gwen

  26 januari 2013 om 3:34

  Krijg de indruk dat alle genoemde softwares pas ACHTERAF je data scannen , na het contact met [foute] sites/content . Bestaan er ook die, VOORAF of TIJDENS je bezoek direct waarschuwt dat die site/content besmet is , je direct daar weg haalt of een besmette usb/aangesloten apparaat ‘er meteen uit gooit’ , daarvan melding maakt , zodat je [ook] meteen kan gaan scannen er in die seconden toch al wat doorheen geslipt is ? Ik las over iemand die een bepaalde site wilde benaderen, dat toen zijn “antispy/malware-programma op tilt sloeg ” . Ga hem posten om te vragen welk programma hij draait. Als ik reactie krijg, laat ik ‘t weten.

 • Gwen

  23 februari 2013 om 15:47

  Op onze Mac mini draait nu 1 maand Eset Cyber security. Werkt zonder merkbare vertragingen.

 • Chalid

  27 februari 2013 om 12:43

  Barrier neemt bij mij 12% / 11 % cpu, dat is echt niets..

  Had te voor Avira geprobeerd, meteen verwijderd. Die gebruikte over de 40% cpu. Werd er niet goed van. Het draaide naast de scan ook een soort surf beveiliging.

 • Joke

  15 maart 2013 om 9:11

  op avcomparetives.org worden al jaren lang AV testen gedaan en daar was NOD 32 de enigste die een paar jaar rommel VOOR dat het je pc in komt te detecteren want dat is wat je wilt niet vice versa.

  Ik denk verder dat wat menigeen hier ook zegt er voor os x geen virussen zijn, maar bv java wat wel deel uitmaakt van os x.
  Verder is voor menigeen het woord virus een algemene aanduiding voor rommel wat je niet wilt.

  Ik heb er ook ontzettend aan moeten wennen en ben totaal geen expert en ga af op mensen waarvan ik denk dat ze ‘kaas hebben gegeven van de materie met als gevolg dat hier ook niets ‘extra’s’ is geïnstalleerd

 • annsootje2

  18 maart 2013 om 11:35

  Ik had Sophos (vanwege de vele positieve reacties hierboven) maar ik kon vaak niets doen met mijn macbrook pro 2012 tijdens de update. Ik merkte ook dat mijn mac duidelijk trager werd sinds Sophos erop stond. Laatst liep hij vast tijdens een update. Dit was voor mij voldoende om dit van mijn computer te doen. Nu gaat mijn mac weer even snel als vroeger!

 • Dutch Viking

  23 maart 2013 om 12:31

  Net als annsootje2 had ik eerst Sophos, maar ik had dezelfde ervaringen. Ik help anderen ook met computers (Windows, Mac, Linux) – en bij mensen met een Mac had ik ook Sophos geïnstalleerd. Ook daar problemen.
  Bij mezelf heb ik enkele maanden geleden avast! Free for Mac geïnstalleerd. Bingo, ineens geen problemen meer, en ook niet meer gehad. Bij mijn vrienden dezelfde ruil gedaan, en ook daar geen performanceverlies meer.
  avast! kijkt ook naar Windows-malware. Niet nodig voor de Mac, ik ken de discussie, maar de meeste mensen met een Mac hebben ook Windows-computers in hun netwerk. Dan kan het goed zijn om ook Windows-malware uit te schakelen!
  avast! is al vele jaren een gewaardeerd gratis antimalwareprogramma onder Windows. Dus van mij mag avast! aan het rijtje toegevoegd worden.

 • Erik

  13 mei 2013 om 16:29

  Zeer verstandig om wel een virusscanner te gebruiken.
  Het is echt onzin om te zeggen dat een MAC niet kwetsbaar zou zijn.

  ESET Cybersecurity Pro is een prima pakket voor de MAC.
  Draait zonder dat het de MAC belast.

  Sommige banken verplichten zelfs een virusscanner met een firewall.
  Heb je dit niet en raak je besmet waardoor er geld word afgeschreven zal de bank dit niet vergoeden.

  En wat is nou 40 euro per jaar?

 • Werner

  30 mei 2013 om 17:37

  Al een tijdje de virusscanner eraf gezwiept gewoon nutteloos, enkel als je Windows mee moest draaien, maar niet in mijn geval.

 • Werner

  30 mei 2013 om 17:41

  Erik “wat is nou 40 euro per jaar?”
  Het antwoord simpelweg 40 euro weg gesmeten waar je iets anders nuttig van kon kopen.

 • Jan

  9 oktober 2013 om 15:58

  Ik draai nu al ruim 2 jaar Sophos tot volle tevredenheid en zonder merkbare performance impact. In die tijd 5x een virus onderschepping gehad; waren wel M$ Ramen viri, maar toch…
  Ek is ’n baie tevreë mens daarmee

 • Jeffry

  25 januari 2014 om 22:26

  XProtect is een ingebouwde malware scanner meegeleverd door Apple sinds Snow Leopard. Dus dat is je antwoord voor de banken. Scheelt je 40 euro per jaar, toch een keer extra uit eten!

 • Mac Erger Je Niet

  9 april 2014 om 12:02

  Mensen zouden toch eens het verschil tussen virus en malware moeten leren..
  Een virusscanner heeft geen zin, want Er Zijn Geen Virussen voor OSX. Malwarescanners zijn ook zinloos, aangezien de Apple-beveligingsupdates je daar minstens net zo goed tegen beschermen. Hoe vaak ik niet Mac gebruikers heb kunnen helpen door rotzooi als Mackeeper eraf te gooien…Dát is pas malware! Laat je niet gek/bang maken.

 • Super fast Mac

  19 april 2014 om 23:06

  Apple raad anders op hun eigen blog wel aan een antivirus te installeren

 • Gert

  12 augustus 2014 om 19:57

  Mac erger je niet,
  Hoe krijg ik mackeeper dan van mijn Mac
  Want iedereen weet het maar het zit er nog

 • Ahmet

  17 augustus 2014 om 14:08

  dag allemaal

  ik krijg veel reclame als ik surf op internet.
  Ik krijg ook als ik google open dat ik niet onmiddelijk kan klikken op de site die ik wil klikken, het schuift naar onder.
  Kan iemand mij helpen wat ik exact moet doen?

  groeten

 • LIEB

  13 september 2014 om 8:57

  Ik heb wegens nieuwe werkzaamheden nu ook Windows op de Mac pro. Heb meerdere virus en malware scanners bekeken. Wegens de huidige globale shit vertrouw ik een russchische software als Kasperskey al niet meer. Bij de appleshop keken ze me vreemd aan toen ik vroeg naar software om mijn Mac te beschermen. Ben nu aan het twijfelen over een norton of mackeeper. of niets.

 • Lisa

  20 juli 2015 om 15:53

  Via een website die ik vaak bezoek om series te bekijken, heeft mijn computer volgens mij een virus opgelopen.
  Er kwam een melding op dat ik aangeklaagd kan worden voor het illegaal downloaden van muziek/ bekijken van kinderporno??????

  Na wat opzoekwerk kwam ik te weten dat dit het zogenaamde politievirus zou zijn? Nu zou ik heel graag weten hoe ik dit er weer af krijg ..

  Volgens google zou dit niet lukken met een gewone antivirus?
  (Ik heb trouwens eens Mac)

  Vriendelijke groetjes

 • Lisa

  20 juli 2015 om 15:54

  Via een website die ik vaak bezoek om series te bekijken, heeft mijn computer volgens mij een virus opgelopen.
  Er kwam een melding op dat ik aangeklaagd kan worden voor het illegaal downloaden van muziek/ bekijken van kinderporno??????

  Na wat opzoekwerk kwam ik te weten dat dit het zogenaamde politievirus zou zijn? Nu zou ik heel graag weten hoe ik dit er weer af krijg ..

  Volgens google zou dit niet lukken met een gewone antivirus?
  (Ik heb trouwens een Mac)

  Vriendelijke groetjes

 • harie

  4 augustus 2015 om 10:20

  jongens ik heb een probleem. ik krijg regelmatig een andere website t zien ,als ik ergens op klik om iets op te zoeken . meestal zijn het website van spelletjes of van gok site dus weet iemand hoe ik deze probleem kan oplossen ??? svp

 • rinco

  4 augustus 2015 om 12:16

  Lisa: Ik zie dat politieding ook wel vaak, en gebruik FireFox, die laat zich gewoon of desnoods geforceerd sluiten. Wel even wachten met opnieuw starten, anders is het er meteen weer. Firefox bekent dan een probleem te hebben met opnieuw openen van pagina’s, laat hem dan niets opnieuw openen.
  Het zal vaker terugkomen, maar dat is voor onze apple dus niet een groot probleem, alle bestanden blijven gewoon toegankelijk.
  Hoe het met safari gaat weet ik niet, want daarin heb ik het nog niet gehad.

 • max

  26 december 2015 om 18:10

  ik heb een virus op me mac maar heb toch de nieuwste update weet iemand wat ik kan doen en welke programma ik kan gebruiken waar ik niet hoef te betalen

 • Peter

  2 februari 2016 om 20:45

  Hoe weet je nou of je een virus hebt als je geen virusscanner hebt ? lol

 • Jacky Weststrate

  6 november 2016 om 22:02

  In de App Store vond ik Kaspersky AV (Free) met eventueel een betaling vanuit de App.
  Ik ken Kaspersky als mijn broekzak evenals BitDefender(Gebruikt op Windows) en toen ik Kaspersky zag heb ik die geïnstalleert dus even afstellen en scannen.
  Wel moet ie op je HD om heel je Mac te scannen maar tot 2 keer toe vond ie niks.
  Niet zo gek want mijn Mac is eind augustus gekocht.
  Updaten doet ie handmatig en als hij meedraait doet ie het zelf.
  “Kasp” is zeer effectief weet ik uit allerlei Tests in Vakbladen/ Internet en hij zit evenals Bitdefender aan de top van Virus Scanners.

  Maar ik mis wel een Uninstall Tool voor de versie uit de App Store vooral omdat ik nog nooit per Internet heb betaald want dat heb ik nooit zien zitten.
  Ik hoop wel van die Gift Cards die je al hebt van 15 Euro.
  Het inwisselen is een fluitje van een cent want ik doe het met mijn iPhone”s Camera.
  Niks geen Visa of MasterCards voor mij want ik vertrouw het nooit.

  Kapitalen geef ik nooit uit en daar ben ik bang voor als ik Kaspersky hou voor die wil updaten naar een Pay Version.
  Vandaar dat ik aan het zoeken ben hoe ik ooit Kasp de deur moet wijzen.

  Kijk Windows kende ik als mijn broekzak maar die Updates naar 10 koste mij 2 heel goede PC”s!
  Repareren kon wel maar was duurder dan een Nieuwe Windows.
  Een Principe kwestie was het omdat ik Windows al een jaar bestookte met Feedback dat ik geen W-10 wilde.
  Toch deden zij dat en allebei waren totall loss.

  Geen nood want ik kon nog naar een iMac die ik feitelijk nog niet goed ken maar het gaat al beter nu.
  Alleen Programma er af gooien weet ik nog niet goed.

 • wessel

  21 februari 2017 om 16:44

  Ik heb last van Mackeeper die mij telkens als ik een site aanklik een andere pagina opent en dan mij waarschuwt voor virussen. Maar mackeeper is toch ook een virus??

 • Wesley Fabry

  21 februari 2017 om 16:46

  @wessel MacKeeper is inderdaad schadelijk, hoe je dit kunt verwijderen en meer info lees je hier: https://www.appletips.nl/os-x-mackeeper-volledig-verwijderen-van-je-mac/

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!