10 april 2015

YosemiteFoto’s voor OS X: Foto’s bewerken

Foto's voor OS X logo

In iPhoto kon je al foto’s bewerken, maar dit was in vergelijking met Foto’s voor OS X erg karig. Vanaf nu kun je heel precies de belichting, kleur, witbalans, enzovoorts aanpassen. De bewerkingsopties zijn te vergelijken met de opties die je kunt gebruiken in iOS, maar deze zijn net iets handiger te bereiken.

Open de foto die je wilt bewerken en klik in de knoppenbalk op ‘Bewerk’ (vanaf macOS drie horizontale strepen met bolletjes). Onmiddellijk kun je de bewerking starten, rechts van de foto vind je allerlei bewerkingsopties. De toverstaf verbeterd onmiddellijk de foto volgens de applicatie zelf aan de hand van gegevens die hij over de foto verzameld. Een foto roteren en bijsnijden kun je met de daarop volgende knoppen.

aanpassingenfoto

De drie cirkels staan voor prachtige filters die je kunt toepassen op je foto’s, erg handig als je snel een mooie foto wilt bereiken. De meest gebruikte bewerkingsoptie vind je terug hieronder. Via de ‘Pas aan’ knop (te herkennen aan een soort van draaiknop) kun je allerlei belangrijke opties aanpassen. Bijvoorbeeld kun je de kleur aanpassen, de foto voorzien van warmere kleuren.

Dit doe je door de schuifbalk aan te passen. Plaats de muisaanwijzer op de bewerkingsoptie en daarna verschijnt er naast de naam van de optie ‘Auto’, deze kun je selecteren om automatisch deze optie toe te passen op de foto. Daarnaast verschijnt een meer-knop (⌄), klik hierop om nog gedetailleerder een aanpassing uit te voeren.

Bevestig alle aanpassingen door op de knop ‘Gereed’ te klikken. Onmiddellijk worden de aanpassingen geupload naar iCloud en gesynchroniseerd met al je iCloud-apparaten.

Vanaf macOS Sierra kun je de foto's ook bewerken, alleen is de bewerkingsknop aangepast. Klik hier voor meer informatie.Reacties


 • Daniël uit Rotterdam

  10 april 2015 om 21:47

  Heeft er al iemand hoe je gezichten kan toevoegen aan foto’s die niet automatisch zijn herkend? Ik bedoel dus niet de namen kiezen bij de gezichten…

 • Richard

  11 april 2015 om 14:55

  Jammer dat via bewerken geen tekst kan worden toegevoegd en dat niet rechtstreeks geschakeld kan worden naar Voorvertoning of een ander bewerkingsprogramma om tekst toe te voegen of andere bewerkingen uit te voeren.

 • Henk

  12 april 2015 om 7:32

  Wat ik nog steeds mis, is dat ik een foto IN de fotobibliotheek niet direct kan verkleinen. Veel foto’s hebben uiteindelijk helemaal niet zoveel MB nodig en ondertussen blijft die bibliotheek maar groeien. Iemand een tip, zonder dat ik eerst alles moet exporteren en opnieuw inlezen?

 • Nico T

  19 april 2015 om 10:06

  Ik zie nog geen enkele aanleiding voor het beheren en editten van mijn foto’s van Aperture over te stappen naar Foto’s.

 • W-J Kersten

  27 april 2015 om 21:40

  Wat vreemd dat hier nergens vermeld wordt dat Foto’s niet gebruikt kan worden met een ander bewerkingsprogramma zoals Photoshop. Zo is er weinig mee te beginnen.

 • j-jooris

  25 november 2015 om 15:38

  heeft iemand het zelfde probleem, dat je opeens geen foto’s meer kan bewerken. gisteren lukte het nog maar sinds vandaag zijn al de buttons weg.

  als er iemand een oplossing heefd voor dit probleem, graag een reactie, alvast bedankt. JOORIS J

 • Wesley Fabry

  25 november 2015 om 15:39

  Jooris, beste is een discussie aan te maken op http://genius.appletips.nl met een schermafbeelding

 • britt

  25 juni 2017 om 1:20

  photo’s is niets vergeleken met iphoto. Ik mis iphoto enorm!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!