12 december 2016

iCloud: Nieuw soort spam in Agenda en fotodelen (update)

agenda icoon retina ios

Er is sinds kort een nieuw soort spam in omloop voor iCloud-accounts. Het is al ontzettend irritant om ongewenste reclame en spam te ontvangen via e-mailberichten. Gelukkig kun je dit beperken met behulp van regels (meer info), maar iCloud-gebruikers moeten oppassen.

Spammers richten zich nu niet meer alleen op e-mails, ook je Agenda en iCloud-fotodelen moet eraan geloven. Zo krijg je ongevraagd de meest rare verzoeken tot agenda's en iCloud-fotodelen via Agenda en de foto's applicatie. Deze zijn zichtbaar op je iOS-toestel, maar ook op de Mac.

Update: Apple heeft het probleem erkend en werkt aan een oplossing. Tot die tijd kun je onderstaande stappen toepassen om het probleem op te lossen of te minimaliseren.

Nieuw soort spam via iCloud

De spam komt aan de hand van een uitnodiging binnen die gekoppeld is aan je e-mailadres. De spammers zijn dus in het bezit van je e-mailadres en kunnen je hierop lastig vallen. Net zoals in de Mail applicatie is het dus belangrijk de spammers te doen laten geloven dat je e-mailadres niet bestaat. Dan houdt het spammen op een bepaald moment op.

In Mail kun je dan eenvoudig het bericht verwijderen zonder dit te openen. Maar in Agenda en Foto's is dit erg lastig, je laat namelijk via de uitnodiging een spoor achter als je kiest voor 'Sla af'. Gelukkig kun je uitnodigingen in Agenda eenvoudig verwijderen via een trucje, voor iCloud-fotodelen is dit helaas nog niet het geval. Hieronder lees je wat je moet doen.

iCloud Spam in Agenda en fotodelen

iCloud Spam in Agenda verwijderen via iOS

• Open de Agenda applicatie
• Navigeer onderaan naar 'Agenda's' en tik daarna op 'Wijzig'
• Voeg aan de lijst een agenda toe via de gelijknamige knop
• Geef deze een naam (bijvoorbeeld: Spam') en tik op 'Gereed'
• Tik tweemaal op gereed om terug te keren naar de kalender
• Open de spam-uitnodiging
• Tik onderaan (boven uitnodiging) op 'Agenda'
• Selecteer de zojuist aangemaakt spam-agenda
• Herhaal dit eventueel voor alle uitnodigingen
• Navigeer nu weer naar de optie 'Agenda's'
• Tik op de i-knop naast de spam-agenda
• Scroll naar beneden en tik op 'Verwijder agenda'

Bevestig de verwijdering, de agenda wordt gewist inclusief alle inhoud. Hierdoor krijgt de spammer geen seintje en heb je dus niet gereageerd op de uitnodiging.

iCloud Spam verwijderen uit Agenda

iCloud Spam in Agenda verwijderen via macOS (OS X)

Op de Mac kun je bovenstaande stappen ook toepassen. Open Agenda en klik in de menubalk op: Archief ▸ Nieuwe Agenda ▸ geef deze de naam Spam. Klik nu met een secundaire klik (rechtermuisknop) op de uitnodiging. Kies in het contextmenu voor Agenda ▸ Spam. Klik daarna in de kolom met een met een secundaire klik op de agenda 'Spam' en kies voor verwijder. Klik in het pop-up menu op 'Verwijder' om de agenda en inhoud definitief te verwijderen.

Pushmeldingen voor agenda in zijn geheel uitschakelen

Wanneer je een nieuwe (spam) uitnodiging ontvangt krijg je pushmelding, als iCloud gebruiker kun je dit uitschakelen. In plaats van een melding kun je dan een e-mailbericht ontvangen van de uitnodiging. Dit heeft als voordeel dat de spammer niet direct iets in je Agenda kan toevoegen. De pushmeldingen kun je uitschakelen via de dekstopversie van iCloud.com. Open de iCloud website ▸ Log in ▸ Klik op 'Agenda' ▸ klik linksonder in de kolom op het tandwiel. Open nu voorkeuren ▸ Geavanceerd ▸ vink nu bij 'Uitnodigingen' de optie 'E-mails verstuurd naar [e-mailadres]' aan.

Spam in iCloud-fotodelen

Naast agenda kun je ook uitnodigingen krijgen in de Foto's applicatie via iCloud-fotodelen. Helaas kun je deze niet verwijderen en ben je genoodzaakt op 'Weiger' te tikken. Je kunt er eventueel wel voor kiezen iCloud-fotodelen in zijn geheel uit te schakelen. Dit kan in iOS via Instellingen ▸ iCloud ▸ Foto's ▸ schakel 'iCloud-fotodelen' uit. In macOS (OS X) kun je dit doen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ iCloud ▸ opties (naast Foto's) ▸ vink 'iCloud-fotodeling' uit.

iCloud-fotodelen uitschakelen voor iCloud Spam

Spam melden aan Apple

Update: Vanaf 12/12/16 is het mogelijk om de spam-uitnodigingen te melden aan Apple via iCloud.com. Log in met je iCloud en klik onderaan op de inbox naast de tabbladen. Selecteer de uitnodiging en klik op 'Meld ongewenste reclame'. Herhaal dit voor alle uitnodigingen. Ook kun je de activiteit openen in agenda en daarna klikken op 'Meld ongewenste reclame'. Op dit moment kun je de reclame alleen maar via de iCloud-website melden. Wellicht komt deze optie ook beschikbaar in macOS en iOS.

iCloud spam melden apple via icloud.com

Daarnaast kun je altijd een schermafbeelding maken van de spam en deze doorsturen via mail naar Apple. Dit kan naar het e-mailadres: abuse@icloud.com, vermeldt eventueel ook het e-mailadres van de spammer dat wordt gebruikt in de uitnodiging.

Lees ook: Frauduleuze pop-up meldingen in Safari verwijderen

Bijgewerkt artikel i.v.m. massale Black Friday uitnodigingen, origineel van 08/11/16Reacties


 • sciletto

  9 november 2016 om 11:21

  Apple had ook nooit in China moeten stappen. Sindsdien is er veel gezeik.

  Gelukkig is het niet zo vatbaar voor virussen maar het bestaat wel. Uitkijken dus.

 • Maccew

  25 november 2016 om 20:30

  Heel naar. Twee Black Friday spamuitnodigingen ontvangen. bah bah bah

 • jj

  25 november 2016 om 23:58

  Ik heb een dagelijks hethaalde spam uitnodiging. De bovenstaande procedure likg bij mij niet, omdat ‘agenda’ niet aan te klikken is waardoor de agenda niet gewijzigd kan worden. De spam uihnodiging kan zo niet verwiderd worden. Ieanc een idee?

 • lezgin

  25 november 2016 om 23:59

  Iemand een idee hoe ik de spam uit mijn agenda kan verwijderen, indien hij er toch al in staat? Ik kan hem helaas niet slepen naar een andere agenda, want hij hij reageert niet op die functie.

 • Wesley Fabry

  26 november 2016 om 8:36

  @lezgin je kunt dan gewoon via de i-knop de agenda aanpassen zoals in het artikel omschreven staat.

 • pwissink

  26 november 2016 om 10:39

  Sinds gisteren bij de vrouw gebeurt, zelfde als Maccew. Inderdaad erg vervelende vorm van spam.

 • Martin Ivo

  27 november 2016 om 15:23

  Ga naar instellingen,dan naar iCloud zet agenda uit dan krijg je de vragen bv eerdere berichten verwijderen klaar
  Zet agenda weer aan,en je bent weer verlost van de spam.
  Fijne zondag 👍

 • Alexandra

  28 november 2016 om 10:42

  Helaas heb ik al op “Sla af” geklikt van enkele dubieuze Calendar invites. Daardoor zou ik meer van dit soort spam kunnen krijgen. Zijn er nog andere risico’s aan verbonden? Zijn mijn paswoorden etc. in gevaar?

 • Wesley Fabry

  28 november 2016 om 10:46

  @Alexandra je wachtwoorden zijn niet in gevaar, de kans bestaat dat je meer uitnodigingen gaat krijgen. Gewoon deze op bovenstaande manier verwijderen en dan houdt het ooit vanzelf op. In jou geval is het misschien slim de pushmeldingen voor agenda in zijn geheel uitschakelen (zie bovenstaande tip).

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!