17 september 2014

iOS 8iOS 8: Recente contacten gebruiken in het multitasking-venster

contacten logo 7 retinaVia het multitasking-scherm kun je snel en simpel openstaande applicaties afsluiten of navigeren naar een andere actieve app. Nieuw in iOS 8 is het overzicht van recent benaderde contactpersonen, dit houdt in dat iOS de contactpersonen toont waarmee recent een berichten wisseling of telefoongesprek is gevoerd.

Dit is een functie waardoor je snel weer opnieuw contact kunt opnemen met deze contactpersonen. Om deze optie te kunnen benaderen dien je tweemaal te drukken op de thuisknop om multitasking-scherm (appkiezer) te activeren. Boven de actieve vensters zie je een overzicht van alle contacten die je recent gesproken hebt.

Door op deze contacten te tappen kun je opnieuw contact zoeken met deze personen. Zo heb je de mogelijk om een iMessage-, SMS-, FaceTime- of telefoongesprek te starten door simpelweg op de gelijknamige knop te tappen.

recent appkiezer

Mocht je de 'recent' functie niet zo interessant vinden dan is er nog de mogelijkheid om je favorieten via deze weg te raadplegen. Druk tweemaal op de thuisknop om de appkiezer te raadplegen, veeg vervolgens met één vinger van links naar rechts over de recente contacten om je favorieten te raadplegen. Mocht je geen favorieten zien dan moet je deze eerst instellen via de Telefoon- of FaceTime applicatie via de menuoptie 'Favorieten'.

Verder is het mogelijk om de recente/favorieten-optie in zijn geheel uit te schakelen in de appkiezer, dit kun je doen via Instellingen ▸ Mail, Contacten, Agenda ▸ Contacten ▸ Bekijk in Appkiezer ▸ Schakel alle opties uit.

Meer over iOS 8 kun je hier terugvinden.Reacties


 • Richard

  17 september 2014 om 23:14

  Om in het multitasking-scherm te komen kun je overigens ook met 4 vingers omhoog swipen.

 • Marnix

  18 september 2014 om 9:32

  Bedankt voor deze tip! Ben blij dat het ook uit te schakelen is. Ik vind het totaal overbodig namelijk en baalde al een beetje dat deze optie was toegevoegd (wordt het weer zo vol in het scherm). Gelukkig hebben we jullie als tipgevers nog :D

 • Wesley Fabry

  18 september 2014 om 10:19

  @Richard Dat klopt, was al enige tijd (lees:sinds iOS 6) mogelijk, enkel op de iPad!

  @Marnix erg leuk om te horen :P

 • John

  18 september 2014 om 20:05

  Kan je die recente contactenlijst ook wissen en zelf instellen ???

 • Wesley Fabry

  18 september 2014 om 20:08

  @john dat kan min of meer: Instellingen ▸ Mail, Contacten, Agenda ▸ Contacten ▸ Bekijk in Appkiezer. Schakel hier ‘Recent’ uit en stel via de telefoon app je favorieten in. Dan zie je enkel je favorieten, mocht niet lukken hou appletips de komende dagen in de gaten want dan bespreken we deze optie uitgebreid.

 • Patrick

  19 september 2014 om 7:23

  Is er ook de mogelijkheid om de favorieten er weer uit te gooien ?

 • hENK

  19 september 2014 om 22:53

  Bedankt voor deze waardevolle tip!
  Ik vindt dit inderdaad enigszins overbodig.

 • marilva

  18 september 2015 om 20:52

  door de nieuwe software 9 kan ik geen pdf meer open via iBooks grrrr

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!