11 maart 2015

adviPhone 6 reparatie: Het scherm vervangen

Een schermreparatie is een veelvoorkomende iPhone 6 reparatie. Een schermreparatie kan nodig zijn wanneer het scherm van je iPhone is gebarsten door beschadiging. Oorzaken van een gebarsten scherm kan zijn dat de iPhone is gevallen of dat je deze flink hebt gestoten tegen een ander object.

In sommige gevallen is het scherm en de touch bediening nog bruikbaar, wanneer je graag het volledige gebruiksgemak terug wilt hebben dan heb de keuze uit verschillende opties.

1. Garantie/Verzekering

Je kan nagaan of de telefoon is verzekerd tegen de schade of dat de schade binnen de garantie valt. Wanneer dit het geval is kan je de telefoon opsturen en wordt het scherm vervangen. Vaak gebeurt dit kosteloos, dit hangt echter volledig af van de verzekering, lees daarom eerst goed de voorwaarden.

2. Reparatiebureau

Wanneer het toestel niet kosteloos kan worden gerepareerd of je wilt het niet zelf doen omdat je niet technisch bent aangelegd, dan kan je er voor kiezen om een reparatiebureau in te schakelen. Reparatiebureau Smartrepair vervangt het scherm binnen 30 minuten, met originele onderdelen en geeft hierop 12 maanden garantie. Een iPhone 6 reparatie bij Smartrepair wordt uitgevoerd door ervaren monteurs.

3. Zelf vervangen

Een iPhone 6 reparatie zelf uitvoeren is ingewikkeld. Hiervoor moet je technisch aangelegd zijn, je gaat namelijk met elektronica werken. Wanneer je de schermreparatie wilt uitvoeren heb je een aantal gereedschappen nodig, namelijk: een pentalobe schroevendraaier, een pincet, een pry tool, een kruiskop schroevendraaier en een zuignap.

IMG_0182

Een pentalobe schroevendraaier heeft een speciale kop die op de schroeven past van een iPhone 6. Met deze schroevendraaier schroef je aan de onderkant twee schroeven los. Daarna kun je de zuignap op het scherm zetten, langzaam trek je het scherm omhoog. Aan het scherm zitten connectoren vast, deze liggen onder een afdekplaat. Deze afdekplaat kun je verwijderen met behulp van de kruiskop schroevendraaier, hiervoor moet je 5 schroeven losdraaien. Wanneer de afdekplaat is verwijderd kun je met behulp van een pry tool de vier connectoren rustig loskoppelen. Wanneer je geen pry tool bezit kan je eveneens een plectrum gebruiken. Het defecte scherm kan worden verwijderd en het nieuwe scherm kan geïnstalleerd worden. Voordat het nieuwe scherm gemonteerd kan worden moet je alle onderdelen van het oude scherm overzetten naar het nieuwe scherm.

Onderdelen overzetten iPhone 6

Draai allereerst de schroeven los van het aluminiumframe, drie schroeven aan beide zijkanten, één aan de bovenkant en één aan de onderkant. Draai daarna de schroeven los van de aluminiumplaat boven de home button. Hierna moet je de connector van de vingerscanner rustig loshalen. Let op! Doe dit uiterst voorzichtig, zo zit de connector vastgeplakt. Daarnaast is dit onderdeel verbonden met het moederbord waardoor je de vingerscanner kunt gebruiken. Wanneer dit fout gaat is de defect onomkeerbaar, je kan dan geen gebruik meer maken van de vingerscanner. Houd het scherm goed vast en duw voorzichtig de home button er uit, deze zit licht vastgeplakt. Hierna kun je alle aluminiumplaten loshalen. De aluminiumplaat van de oorluidspreker schroef je eveneens los, dit klemt de oorluidspreker vast waarna je de oorluidspreker eenvoudig los kunt halen. De Sensorflex kabel is het laatste onderdeel wat je kunt loskoppelen. Hier zitten verschillende connectoren aan vast zoals de lichtsensor, de oorluidspreker en de camera. Verwijder de Sensorflex kabel voorzichtig, deze zit namelijk vastgelijmd en kan je rustig loskoppelen met behulp van een pincet.

Wanneer alle onderdelen zijn losgekoppeld kan je de onderdelen weer monteren op het nieuwe scherm, beginnend bij de Sensorflex kabel en eindig met de home button en de aluminiumplaten.

Wanneer het nieuwe scherm is gemonteerd druk je de sensoren van het scherm rustig vast aan de telefoon, hierna kun je de afdekplaat weer monteren. Plaats het scherm terug, let er op dat je de bovenkant er allereerst rustig in klikt. Controleer daarna rustig alle randen of het scherm er goed in zit. Schroef als laatste de pentalobe schroeven met de pentalobe schroevendraaier weer vast. Het nieuwe scherm is nu gemonteerd en jouw gebruiksgemak is terug.

Je hebt dus drie keuzes wanneer het scherm van je telefoon defect is. Het repareren van je iPhone 6 door een reparatiebureau geeft je kwaliteitsgarantie en de zekerheid dat de defecten juist worden gerepareerd. Kies je er toch zelf voor om het scherm te vervangen, wees er dan van bewust dat je onbewust onnodig voor meer schade kan zorgen wat onomkeerbaar kan zijn en waardoor je bepaalde functies niet meer kan gebruiken.

Zo’n dergelijke schade is die van de vingerscanner omdat dit verbonden is met het moederbord. Overige extra schade kan eveneens er voor zorgen dat de kosten oplopen wanneer je uiteindelijk besluit om de reparatie uit te voeren door een reparatiebureau. Denk er dus goed over na voordat je het zelf wilt vervangen, hier zitten veel risico’s aan vast. Mocht je op zoek zijn naar een reparatiebureau, neem dan contact op met Smartrepair. Maak de keuze die het beste bij je past.

Gastbijdrage van SmartrepairReacties


 • Chefmonteur

  11 maart 2015 om 13:52

  Beste Apple Tips redactie.

  Ik ben een dagelijkse bezoeker van jullie site, en ben altijd zeer content over jullie artikelen.

  Maar nu moet ik jullie toch even corrigeren.

  Er is geen 1 repair bedrijf dat originele Apple onderdelen heeft!!
  Dit word door veel van die repair bedrijven die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten beweerd.

  Alleen de drie Apple stores in NL hebben originele parts en de amac store. Binnenkort zijn ook 14 repairpoints van Phonehouse zijn Apple gecertificeerd.

  Dus beste lezers.. als u uw garantie wilt behouden, ga langs een erkent repair bedrijf.

  Verder repareert Apple niet gauw schermen maar word er een swap toestel aangeboden.

  Wat ik nog even voor de lezers wil toevoegen is dat Verzekeringsmaatschappijen ook vaak een repairpoint aanwijzen waar hun klant heen moet gaan, maar niet of misschien wel weten dat daarna de garantie van het toestel ondanks hersteld niet meer van kracht is. Dit geld overigens niet alleen voor Apple.

  Maar die verzekeringsmaatschappijen kijken puur naar de kosten.
  Dus heb je een verzekerings kwestie dat jou maatschappij je doorverwijst, kijk dan eerst of deze erkent is en origineel repareert.

  Mocht dit niet zo zijn, dan kan de verzekering jou niet weigeren naar een erkend punt te gaan.

  Mvg,

  iemand met jarenlange telecom ervaring.

 • Saskia

  23 maart 2015 om 16:44

  Ik ben, helaas, ook op zoek naar een iphone 6 scherm. Ik ken wel iemand die hem kan vervangen maar ik moet daarvoor zelf een scherm aanleveren. Ik heb gegoogled en het “goedkoopste” originele scherm dat ik zo snel kan vinden kost €129,95. Dan vind ik € 250,– voor het vervangen van een scherm wel erg veel geld voor een half uur werk!

 • Gilles

  28 maart 2015 om 18:59

  Mijn scherm lag laatst ook aan gruzelementen. Lokale reparateur vroeg 230 euro. Bij de Apple Store kostte het 109 euro, dus heb ik het daar laten doen. Je moet er alleen voor Den Haag , Amsterdam of Haarlem.

 • Dennis

  2 juni 2015 om 22:09

  @Chefmonteur: Ik had het zelf niet beter kunnen beschrijven.

  Overigens zit er wel enorm verschil in de kwaliteit van de onderdelen.

 • Frans

  26 juni 2015 om 21:59

  Ook bij Apple store geweest met kapot glas, werd niet hersteld omdat iPhone niet meer geheel recht was

 • Mikail

  28 september 2015 om 9:45

  vaak is je garantie al vervallen wanneer je iPhone valschade heeft opgelopen. En indd wat frans zegt je iphone scherm wordt niet vervangen wanneer je behuizing krom is.

  Vaak kan een onafhankelijke reparateur je hier toch mee helpen en je krijgt na de reparatie vaak nog een aantal maanden garantie van de reparateur zelf.

 • tim

  1 december 2015 om 15:29

  Helaas moet ik er ook aan geloven, een nieuw scherm. Eens informeren wat mijn inboedelverzekering doet.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!