31 maart 2017

1 april! De leukste grappen voor iOS en Mac gebruikers

Emoji lachen

Morgen is het 1 april, de dag dat Apple werd opgericht in 1976 en nu dus 41 jaar bestaat! Maar het is natuurlijk ook de dag om iemand voor de gek te houden.

Je kunt een Apple gebruiker plagen door zijn Mac, iPhone of iPad te verstoppen maar je kunt ook macOS (OS X) of iOS zelf het vuile werk laten doen. We hebben enkele leuke grapjes voor jullie verzameld die je morgen kunt gebruiken.

1 april grappen voor iOS

iMessage: Even wachten

Iedereen die iMessage gebruikt weet hoe irritant het kan zijn om midden in een gesprek de drie bolletjes te zien verschijnen. Deze duiden aan dat de gesprekspartner aan het typen is. Deze bolletjes kun je hier downloaden als afbeelding en sturen naar iemand. Omdat de bolletjes als gif (foto) worden verzonden zal de ontvanger denken dat je aan het typen bent, en dat kan nog wel even duren.

iMessage grap voor 1 april

Alternatief toetsenbord installeren in iOS

Sinds iOS 8 kun je vele alternatieve toetsenborden installeren op je iPhone, iPad en iPod Touch. Er zijn veel leuke, maar ook verschrikkelijk vervelende of onbruikbare te vinden in de iOS app store. Zoek een leuke uit en installeer deze op iemands iDevice. Hoe je deze kunt installeren lees je hier terug op appletips. Zorg er wel voor dat alleen deze gebruikt wordt en het standaard toetsenbord wordt uitgeschakeld.

Standaard applicaties verwijderen

Misschien erg flauw, maar wel leuk wanneer iemand zijn hele iPhone, iPad of iPod aan het af zoeken is naar de App store of de standaard camera applicatie. Deze en nog veel andere applicatie kun je uitschakelen via de instellingen in iOS. Open hiervoor Instellingen ▸ Algemeen ▸ Beperkingen ▸ Schakel beperkingen in ▸ kies een code ▸ vink de apps uit die je wil verbergen. Dit kun je alleen op deze zelfde manier weer ongedaan maken.

Vanaf iOS 10 kun je ook standaard Apple apps verwijderen, maar dat is wel erg drastisch als grap.

beperkingenios

Leuke apps of websites voor 1 april

In de iOS App store zijn er ook een aantal leuke apps terug te vinden die zeker de moeite waard zijn op 1 april. Deze apps zijn bijvoorbeeld: Who’s Calling? en Ghost Lens.

1 april grappen voor Mac

De functie van de speciale toetsen omwisselen

De mogelijkheid om de functies van de special toetsen control^, cmd⌘ en option⌥ te wijzigen is een optie die bij maar weinig macOS (OS X) gebruikers bekend is, hierdoor is deze uitermate geschikt voor 1 April.

Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toestenbord, selecteer het tabblad 'Toestenbord' en klik op de knop 'Speciale toesten…'. In het nieuwe venster wat nu verschijnt krijg je mogelijkheid om de functies om te wisselen of helemaal uit te schakelen 'Geen taak'. Het leukste effect is natuurlijk de functies van de toetsen control^, cmd⌘ en option⌥ om te wisselen.

specialetoetsen

Mac uitschakelen op een bepaald tijdstip

Via Terminal is het mogelijk om een Mac af te sluiten op een bepaald tijdstip. Je kunt hierdoor op 1 April ieder uur (of een willekeurig tijdstip) de Mac automatisch afsluiten, iets wat heel erg frusterend kan zijn! Kopieer onderstaand commando en pas de tijd aan, plak hem in een leeg terminal venster en druk op enter. Herhaal dit eventueel voor meerdere uren.

sudo pmset schedule shutdown "04/01/2017 19:00:00"

Schermflits bij iedere melding

In macOS (OS X) is het mogelijk om je scherm te laten flitsen bij iedere meldingen van macOS of OS X zelf. Dit kun je activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toegankelijkheid ▸ Audio ▸ vink hier de optie 'Knipper met het scherm bij waarschuwingssignalen' aan.

schermflits

1 april grappen voor Mac en iOS

Keer de kleuren om in iOS of op een Mac

In iOS en macOS (OS X) is het mogelijk om de kleuren om te keren. Dit wil zeggen dat het scherm de kleur automatisch aanpast naar zijn tegenovergestelde, bijvoorbeeld wit wordt zwart. Deze optie kun je voor iOS activeren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ (aangepaste weergave) ▸ Keer kleuren om. Voor de Mac kun je deze optie raadplegen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toegankelijkheid ▸ Beeldscherm ▸ Vink de optie 'Keer kleuren om' aan.

keerkleurenom

Schermafdruk als achtergrond instellen

Een leuke onschuldige 1 April grap is het maken van een schermafdruk en deze hierna instellen als achtergrond. De gebruiker van de Mac of iDevice zal op een bepaald moment niet meer weten wat de originele icons zijn. Op een Mac is het effect nog leuker als je een aantal vensters opent voordat je de schermafdruk maakt.

Onder macOS (OS X) maak je een schermafdruk met de toetscombinatie:
cmd⌘ + shift⇧ + 3, de schermafdruk zal hierna direct verschijnen op het bureaublad. Via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bureaublad en schermbeveiliging ▸ Bureaublad kun je de achtergrond wijzigen.

In iOS kan je een schermafdruk maken door de thuisknop + aan/uit knop tegelijkertijd in te drukken. De schermafdruk zal hierna in de Foto app verschijnen. Selecteer deze en tap op de 'deel'-knop en selecteer de optie: 'Gebruik als achtergrond'.

Tekstvervanging gebruiken om iemand beet te nemen

Met behulp van tekstvervanging is het mogelijk om woorden of combinaties automatisch om te zetten naar een andere tekst. Op deze manier kun je iemand helemaal 'gek maken' door bijvoorbeeld woorden als de, het, en, etc. te vervangen. Hoe je tekstvervanging toepast in iOS en macOS (OS X) lees je hier uitgebreid terug.

Lees ook: Night Shift instellen, activeren en gebruiken op een MacReacties


 • eelco

  31 maart 2016 om 22:28

  ik probeer Mac uitschakelen op een bepaald tijdstip
  maar als ik dat probeer krijg ik dit
  > sudo pmset schedule shutdown “03/31/2016 22:30:00″
  Password:
  wat moet ik doen

 • Wesley Fabry

  31 maart 2016 om 22:30

  Het wachtwoord van de Mac invoeren, het klopt dat je niets ziet bij het intypen, dan enter

 • Dirk

  31 maart 2016 om 23:08

  De zeer slechte update van 9.2.1 naar 9.3 voor iPad 3/4 Mini 2/3 en iPhone 5/6 is wel iets meer als een slechte 1aprilgrap. Het begint op een wanvertoningen te gaan lijke.

 • Wesley Fabry

  31 maart 2016 om 23:09

  @dirk alles is opgelost: http://www.appletips.nl/ios-9-3-1-update-vanaf-nu-beschikbaar/

 • Dirk

  31 maart 2016 om 23:32

  Net update naar 9.3.1 geïnstalleerd, alles werkt weer als vanouds, met de extra’s van 9.3

 • Jochen

  31 maart 2016 om 23:37

  ook grappig en super eenvoudig; de muis omdraaien…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!