31 maart 2016

Leuke 1 April grappen voor iOS en OS X gebruikers

Emoji lachen

Morgen is het 1 April, de dag dat Apple werd opgericht in 1976 en nu dus 40 jaar bestaat! Maar het is natuurlijk ook de dag om iemand voor de gek te houden.

Je kunt een Apple gebruiker plagen door zijn Mac, iPhone of iPad te verstoppen maar je kunt ook OS X of iOS zelf het vuile werk laten doen. We hebben enkele leuke grapjes voor jullie verzameld die je morgen kunt gebruiken.

1 april grappen voor iOS

iMessage: Even wachten
Iedereen die iMessage gebruikt weet hoe irritant het kan zijn om midden in een gesprek de drie bolletjes te zien verschijnen. Deze duiden aan dat de gesprekspartner aan het typen is. Deze bolletjes kun je hier downloaden als afbeelding en sturen naar iemand. Omdat de bolletjes als gif (foto) worden verzonden zal de ontvanger denken dat je aan het typen bent, en dat kan nog wel even duren.

iMessage grap voor 1 april

Alternatief toetsenbord installeren (iOS)
Sinds iOS 8 kun je vele alternatieve toetsenborden installeren op je iPhone, iPad en iPod Touch. Er zijn veel leuke, maar ook verschrikkelijk vervelende of onbruikbare te vinden in de iOS app store. Zoek een leuke uit en installeer deze op iemands iDevice. Hoe je deze kunt installeren lees je hier terug op appletips. Zorg er wel voor dat alleen deze gebruikt wordt en het standaard toetsenbord wordt uitgeschakeld.

Standaard applicaties verwijderen
Misschien erg flauw, maar wel leuk wanneer iemand zijn hele iPhone, iPad of iPod aan het af zoeken is naar de App store of de standaard camera applicatie. Deze en nog veel andere applicatie kun je uitschakelen via de instellingen in iOS. Open hiervoor Instellingen ▸ Algemeen ▸ Beperkingen ▸ Schakel beperkingen in ▸ kies een code ▸ vink de apps uit die je wilt verwijderen. Dit kun je alleen op deze zelfde manier weer ongedaan maken.

Lees ook: Hoe de standaard Apple apps verbergen in iOS met een trucje?

beperkingenios

Leuke apps of websites voor 1 april
In de iOS App store zijn er ook een aantal leuke apps terug te vinden die zeker de moeite waard zijn op 1 april. Deze apps zijn bijvoorbeeld: Who’s Calling? en Ghost Lens.

1 april grappen voor OS X

De functie van de speciale toetsen omwisselen (OS X)

De mogelijkheid om de functies van de special toetsen control^, cmd⌘ en option⌥ te wijzigen is een optie die bij maar weinig OS X gebruikers bekend is, hierdoor is deze uitermate geschikt voor 1 April.

Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toestenbord, selecteer het tabblad ‘Toestenbord' en klik op de knop ‘Speciale toesten…'. In het nieuwe venster wat nu verschijnt krijg je mogelijkheid om de functies om te wisselen of helemaal uit te schakelen ‘Geen taak'. Het leukste effect is natuurlijk de functies van de toetsen control^, cmd⌘ en option⌥ om te wisselen.

specialetoetsen

Mac uitschakelen op een bepaald tijdstip

Via OS X Terminal is het mogelijk om een Mac af te sluiten op een bepaald tijdstip. Je kunt hierdoor op 1 April ieder uur (of een willekeurig tijdstip) de Mac automatisch afsluiten, iets wat heel erg frusterend kan zijn! Kopieer onderstaand commando en pas de tijd aan, plak hem in een leeg terminal venster en druk op enter. Herhaal dit eventueel voor meerdere uren.

sudo pmset schedule shutdown "04/01/2015 19:00:00"

Schermflits bij iedere melding (OS X)
In OS X is het mogelijk om je scherm te laten flitsen bij iedere meldingen van OS X zelf. Dit kun je activeren via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toegankelijkheid ▸ Audio ▸ vink hier de optie ‘Knipper met het scherm bij waarschuwingssignalen' aan.

schermflits

1 april grappen voor OS X en iOS

Keer de kleuren om (iOS en OS X)

In iOS en OS X is het mogelijk om de kleuren om te keren van iOS. Dit wil zeggen dat het scherm de kleur automatisch aanpast naar zijn tegenovergestelde, bijvoorbeeld wit wordt zwart. Deze optie kun je voor iOS activeren via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toegankelijkheid ▸ Keer kleuren om. Voor OS X kun je deze optie raadplegen via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toegankelijkheid ▸ Beeldscherm ▸ Vink de optie ‘Keer kleuren om' aan.

keerkleurenom

Schermafdruk als achtergrond instellen

Een leuke onschuldige 1 April grap is het maken van een schermafdruk en deze hierna instellen als achtergrond. De gebruiker van de Mac of iDevice zal op een bepaald moment niet meer weten wat de originele icons zijn. Op een Mac is het effect nog leuker als je een aantal vensters opent voordat je de schermafdruk maakt.

Onder OS X maak je een schermafdruk met de toetscombinatie:
cmd⌘ + shift⇧ + 3, de schermafdruk zal hierna direct verschijnen op het bureaublad. Via  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Bureaublad en schermbeveiliging ▸ Bureaublad kun je de achtergrond wijzigen.

In iOS kan je een schermafdruk maken door de thuisknop + aan/uit knop tegelijkertijd in te drukken. De schermafdruk zal hierna in de Foto app verschijnen. Selecteer deze en tap op de ‘deel'-knop en selecteer de optie: ‘Gebruik als achtergrond'.

Lees ook: Schermafbeelding maken op iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TVReacties


 • eelco 31 maart 2016 om 22:28

  ik probeer Mac uitschakelen op een bepaald tijdstip
  maar als ik dat probeer krijg ik dit
  > sudo pmset schedule shutdown “03/31/2016 22:30:00″
  Password:
  wat moet ik doen

 • Wesley Fabry 31 maart 2016 om 22:30

  Het wachtwoord van de Mac invoeren, het klopt dat je niets ziet bij het intypen, dan enter

 • Dirk 31 maart 2016 om 23:08

  De zeer slechte update van 9.2.1 naar 9.3 voor iPad 3/4 Mini 2/3 en iPhone 5/6 is wel iets meer als een slechte 1aprilgrap. Het begint op een wanvertoningen te gaan lijke.

 • Wesley Fabry 31 maart 2016 om 23:09

  @dirk alles is opgelost: http://www.appletips.nl/ios-9-3-1-update-vanaf-nu-beschikbaar/

 • Dirk 31 maart 2016 om 23:32

  Net update naar 9.3.1 geïnstalleerd, alles werkt weer als vanouds, met de extra’s van 9.3

 • Jochen 31 maart 2016 om 23:37

  ook grappig en super eenvoudig; de muis omdraaien…

Een reactie toevoegen: