Menu

15 januari 2016

Parallels Desktop 11, Windows virtueel gebruiken op een Mac (review)

Toont het parallels logo, een imac met blauwe achtergrond en twee rode strepen

Als je de vele reacties en reviews mag geloven biedt Parallels Desktop het beste van twee werelden, OS X en Windows. Echter is de vraag: is dat ook zo? We hebben Parallels 11 getest en dit zijn onze bevindingen.

Met Parallels is het mogelijk om Windows virtueel te installeren op je Mac. Via de virtuele machine kun je Windows volledig gebruiken op je Mac, net alsof je Windows hebt geïnstalleerd op je Mac in plaats van OS X. Zo kun je alle instellingen, menu’s en overige content raadplegen, zelfs het nieuwe Cortana, Microsoft’s versie van Siri (alleen in het Engels).

Verder beschikt Parallels over een bijzondere functie genaamd ‘Coherence’. Via deze optie is het mogelijk om alle programma’s die je opent in Windows rechtstreeks te gebruiken in OS X. Zo behoud je gewoon OS X met in het Dock de actieve Windows applicaties. Dat is bijzonder, het werkt in eerste instantie vreemd, maar je raakt er snel aan gewend. Je draait de app dus in Windows 10 via Parallels in een OS X omgeving.

Voorbeeld van parallels coherence, windows applicaties die geinstaleerd zijn op een Mac

Het installeren van Windows is erg eenvoudig, Parallels 11 biedt uiteraard ook ondersteuning voor Windows 10! Je kunt Windows 10 gewoon gratis downloaden vanaf de Microsoft website. Start Parallels op en installeer Windows via die Image file. Zodra de installatie is voltooid kun je met Windows aan de slag, de meeste zullen het besturingsysteem kennen en het werkt exact zoals op de PC.

Installatie proces van Paralelels

Nu kun je verschillende applicaties installeren die alleen voor Windows bedoeld zijn, met Parallels kun je ze installeren via Image File, USB of DVD. Heb je dus een favoriete game of programma dat alleen geschikt is voor Windows dan biedt Parallels een uitkomst. Verder kun je ook Chrome OS en Android installeren in Parallels.

Bijkomend voordeel, bij het installeren van Parallels kun je aangeven waarvoor je de virtuele machine gaat gebruiken, gamen, programmeren, etc., dat is handig want hierdoor worden de specificaties optimaal op elkaar afgestemd zodat ook je Mac Windows soepel kan draaien.

Het installeren van bestanden in parallels

Parallels neemt ook enkele bruikbare OS X handelingen mee in Windows, zo kun je gewoon Quick Look gebruiken in Windows en is het erg eenvoudig om over te schakelen tussen de virtuele machine en je Mac. Met Coherence kun je applicaties los van de virtuele machine benaderen in OS X en dat is dan weer prettig wanneer je slechts enkele Windows apps wil gebruiken.

Parallels kent ontzettend veel mogelijkheden, alleen moet je wel een beetje op de hoogte zijn van Parallels en Windows. De documentatie is erg beperkt en in het begin zal je vooral zoet zijn met het zoeken naar alle opties en mogelijkheden.

Conclusie

Parallels is een slimme applicatie die het mogelijk maakt om Windows optimaal te gebruiken in OS X. Het is niet een applicatie die voor iedereen geschikt is, maar vooral bedoeld voor gebruikers die graag bepaalde PC applicaties of games willen gebruiken op de Mac.

Een overzicht van Windows 10 op een Mac met parallels

Let wel, wie graag wil gamen in combinatie met Parallels moet wel beschikken over een Mac met een goede videokaart, geheugen en snelle processor omdat de Mac het bij sommige spellen erg zwaar kan krijgen. Parallels houdt hier wel rekening mee, maar het werkt niet altijd even soepel. Het beste is dan alles af te sluiten en alleen de game actief te hebben.

Parallels 11 voor persoonlijk gebruik en is te koop voor €79,99, wie de Pro versie wil hebben betaalt €99,99 per jaar. Nieuwsgierig naar Parallels. Klik hier voor meer informatie? Goed om te weten, je kunt Parallels de eerste twee weken gratis uitproberen.

geupdate artikel







Reacties


  • Don Smits 27 december 2015 om 14:49

    Haal je met windows (parallel’s) ook troep binnen die je mac bevuilen of besmetten? Moet ook apart een anti-virus programma installeren?

  • Wesley Fabry 27 december 2015 om 17:19

    Zo iets kan eventueel op windows geïnstalleerd worden, maar zal OS X normaal niet bijten..

  • Bruno Burger 27 december 2015 om 18:53

    Parallels 5 ooit gekocht in 2009…dat was nog niet zo stabiel….wellicht is versie 11 beter, maar ik blijf het een heel dure oplossing vinden als je net zo goed VirtualBox van Oracle kunt gebruiken…gratis EN open source…

  • Digilike 28 december 2015 om 0:04

    Sinds kort gebruik ik Whine voor het enige Windows programma dat ik draai. Veel lichter en veel minder omslachtig.

  • Tiemen 29 december 2015 om 0:47

    Bedankt voor de tip.
    Is Windows 10 gratis te downloaden? Hiermee bedoel ik dat ik deze op een schijfje kan branden en vervolgens via Boot Camp ook op mijn MBA kan zetten?
    Dat zou wel heel erg handig zijn, maar ik heb zo’n vermoeden dat dit te simpel gedacht is..

  • Kees 29 december 2015 om 12:28

    Prima programma maar er komen wel veel betaalde upgrades om bij te blijven met de laatste OS.X. Of je kiest ervoor om niet altijd gelijk te upgraden met OS.X

  • Laurens van Elswijk 29 december 2015 om 15:06

    Weet iemand als Windows zichzelf installeert dat het ook via USB kan?

  • Jonas Fabry 29 december 2015 om 15:35

    @Tiemen via de microsoft website kan je een gratis versie downloaden: deze is beperkt in gebruik maar je kan wel gewoon op internet, gamen enz. Hier staat ook geen tijdlimiet op.
    Gewoon downloaden en dan via usb bootcamp instaleren en klaar! =)

    https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10ISO

  • Tiemen 29 december 2015 om 19:40

    @Jonas Fabry, bedankt! Windows 10 inmiddels gedownload.
    Moet ik deze nu op een usb stick zetten en dan via Boot Camp installeren?
    Het is een iso bestand, dus eerst uitpakken neem ik aan, of zo op een usb (of dvd) zetten?

    Het lijkt mij wel leuk om ook verschillende spellen te kunnen spelen die ik vroeger op mijn Windows speelde. Op deze wijze zou dit mogelijk zijn.

    Gebruikt de Boot Camp ook geheugen als je Windows niet gebruikt, maar gewoon op OS?

  • Jonas Fabry 29 december 2015 om 22:58

    @Tiemen je hoeft het ISO bestand niet uit te pakken je moet gewoon Bootcamp openen en de stappen volgen. Hij zal automatisch je windows ISO bestand zoeken. Daarna een usb instekken en bootcamp formatteert die dan zodat windows erop kan. Daarna gewoon installeren je hoeveelheid geheugen kiezen en wachten. =D daarna de stappen volgen die je in windows moet doen. En je bent klaar om te spelen! Ik gebruik windows bootcamp ook voor te gamen. Super handig. =D Succes!

  • Peter 1 januari 2016 om 15:07

    Jammer, word gelijk uitgesloten van deelname omdat ik geen Facebook heb. :-(

  • Guus 22 januari 2016 om 16:59

    @Bruno Burger: Versie 11 is hartstikke stabiel. Dit in tegenstelling tot VirtualBox, VB jarenlang geprobeerd (omdat het gratis was!), maar liep iedere keer weer tegen allerlei problemen aan: bijv. geluidsproblemen, USB-apparaten die vaak niet werkten. Toen toch maar Parallel’s aangeschaft (met korting via Surfspot). Had ik veel eerder moeten doen! OSX en Windows (7+10) door elkaar te gebruiken zonder steeds weer te moeten herstarten, knippen en plakken over en weer; …….als een zonnetje:)

  • Willem 29 januari 2016 om 9:14

    Ik gebruik Parallels 11 met window’s 7.
    Parallels gebruikt heel vaak meer dan 110% CPU waardoor mijn ventilatoren beginnen te loeien en de mac warm en trager wordt. En de batterij leegslurpt…
    Dit gebeurd ook als ik geen enkel window’s programma open heb staan.

    Dit is was bij versie 10 niet het geval en daar was bij de instellingen ook een schuifbalk om zelf te kiezen hoeveel CPU gebruik je wilde toekennen (meen ik). Die balk kan ik in versie 11 ook niet meer vinden?

    Iemand een tip / oplossing?

    Is er iets aan te doen dat Parallels minder CPU gebruikt?

  • Joa 8 maart 2016 om 17:31

    Ik ben helemaal blij met mijn nieuwe Mac met Parallels. Aan de windows kant hou ik het op windows 7 ivm bepaalde programma’s. Heb voor de Mac en de ‘Windows virtuele machine’ aparte virusbeschermers (2x aparte licentie) werkt goed. Maar het belangrijkste is het kopen van de NTFS driver: zo kan ik onderling usb’s en externe harde schijven uitlezen en schrijven.
    De onderlinge communicatie is ook goed: binnen de virtuele machine kan ik aan of uitvinken waar ik mijn externe harde schijf wil hebben. Het zijn echt twee machines in 1.

  • Ingrid 8 maart 2016 om 18:01

    Ik heb Parallels +/- vier jaar geleden geïnstalleerd op mijn Mac desktop en op mijn Mac notebook. Op de desktop werkte het redelijk maar op de notebook is het een drama. Ik krijg de uitvoering niet in groot scherm waardoor het erg onplezierig is in het gebruik was daarnaast loopt het programma constant vast. Nu enkele maanden geleden mijn abonnement opgezegd en windows geïnstalleerd. Dit werkt prima. (wel een abonnement voor moeten afsluiten). helaas ben ik dus niet zo tevreden met Parallels.

  • Harry Spruit 22 mei 2016 om 21:49

    Ik heb sinds december 2009 een imac. Ik ben hier zeer tevreden over. Eenmaal OSX geupgrade naar Lion en eenmaal Parallels geupgrade naar versie 6. Daar alles altijd prima gelopen heeft, zowel op OSX Lion als Windows 7 heb ik tot nu toe geen behoefte gehad om up te graden. Nu kan ik geen nieuwe versie van Flash meer laden en zit ik te denke over een upgrade. Kan ik in een keer upgraden van Parallels 6 naar Parallels 11 zonder allerlei verlies en rottigheid? En dan ook maar meteen daarna naar El Capitan? Ik heb de aanvaring uit mijn zeer vroege Windows verleden (van voor Windows 7) dat er altijd gigantisch veel gedonder was na een Windows update. Van Snow Leopard naar Lions was geen enkel probleem en van Parallels 5 naar 6 ook niet. Maar ik wil niet enkele zeer grote stappen nemen. Gaat dat problemen geven?

  • Harry Spruit 22 mei 2016 om 21:53

    Ik heb sinds december 2009 een imac. Ik ben hier zeer tevreden over. Eenmaal OSX geupgrade naar Lion en eenmaal Parallels geupgrade naar versie 6. Daar alles altijd prima gelopen heeft, zowel op OSX Lion als Windows 7 heb ik tot nu toe geen behoefte gehad om up te graden. Nu kan ik geen nieuwe versie van Flash meer laden en zit ik te denken over een upgrade. Kan ik in een keer upgraden van Parallels 6 naar Parallels 11 zonder allerlei verlies en rottigheid? En dan ook maar meteen daarna naar El Capitan? Ik heb de ervaring uit mijn zeer vroege Windows verleden (van voor Windows 7) dat er altijd gigantisch veel gedonder was na een Windows update. Van Snow Leopard naar Lions was geen enkel probleem en van Parallels 5 naar 6 ook niet. Maar ik wil nu enkele zeer grote stappen nemen. Gaat dat problemen geven?

  • Jan 17 juni 2016 om 9:02

    Afgelopen week parallels desktop 11 aangeschaft. Reden? Een (voor mij) onmisbaar Windows programma dat niet op Wine/via Winebottler goed draaiende te krijgen was. Daarnaast waren recenties op diverse tech websites zeer positief. Aanschafprijs was 59 euro. Zonder veel kennis van virtual machines was installeren van Windows7 (starter, dan heb je geen last van al die Win10 nags) een peuleschil. De integratie met de Mac (El Capitain) is perfect. Heb eerst andere software gebruikt (o.a. VMware) maar dat liep allemaal slecht, traag en gaf veel foutmeldingen. De Windows7 VM kan gewoon ge-update- en gebackuped worden. Parallels is voor mij de perfecte oplossing. Zou het iedereen aanraden.

  • Jurgen Valks 2 juli 2016 om 9:03

    Op zich hele goede software, echter zijn het een stel geldzuigers. De truc is als volgt: ze geven nu overal 50% korting dus het lijkt een koopje. De volgende grote update van OSx (Mac OS 12) staat eraan te komen, en op het moment dat die uit is gaat Parallels niet, of niet stabiel meer werken.

    Je krijgt dan een ‘aanbieding’ om voor slechts € 50,- de upgrade te kopen… Sigaar uit eigen doos… Helaas ben ik er al een keer ingetrapt, meteen verwijderd en overgestapt op VMware Fusion.

  • JG 20 oktober 2016 om 15:00

    goedendag, ik overweeg op parallels te kopen voor mijn boekhoudprogramma dat op windows werkt.
    moet er dan naast parallels ook nog een microsoft besturing program ge installeert worden. ik hoor graag

  • Wesley Fabry 20 oktober 2016 om 15:01

    @JG Je kunt Windows 10 gewoon gratis downloaden vanaf de Microsoft website. Start Parallels op en installeer Windows via die Image file. Zodra de installatie is voltooid kun je met Windows aan de slag, de meeste zullen het besturingsysteem kennen en het werkt exact zoals op de PC.

Een reactie toevoegen: