8 juni 2016

BETABeta applicaties testen met Testflight

Testflight is sinds februari 2014 eigendom van Apple, het biedt de mogelijkheid voor ontwikkelaars om beta-testers gebruik te laten maken van een app in ontwikkeling. De testers kunnen de apps testen, beoordelen en helpen bij de ontwikkeling door middel van feedback.

Als 'gewone' iOS gebruiker zal je misschien niet zo snel in aanraking komen met Testflight, toch zijn er regelmatig organisaties en bedrijven die testers zoeken. Maar Hoe werkt de applicatie en hoe meld je je aan voor een beta?

Testflight downloaden en aanmelden

Voor je gebruik kunt maken van een beta op jouw iPhone, iPad en Apple TV moet je eerst de Testflight applicatie downloaden uit de iOS of tvOS App Store. Open de applicatie en ga akkoord met de voorwaarden. Het testen van apps wordt gekoppeld aan het Apple ID dat op deze iPhone of iPad actief is, log eventueel in met een ander Apple ID.

TestFlight
TestFlightCategorie: Utilities
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
TV, iPad & iPhone  4+  30 MB DOWNLOAD GRATIS

Redeem-code aanvragen en invoeren

Voor je een app in beta fase kunt testen moet je in het bezit zijn van een redeem-code of speciale link, deze kun je alleen verkrijgen via een uitnodiging. Ikzelf heb een uitnodiging gekregen van de VRT om RadioPlus te testen, een app waarmee je straks alle VRT-radiostations in 1 app kunt beluisteren.

testflight beta applicaties app

In totaal kan een ontwikkelaar maximaal 2000 testers selecteren, als je gekozen wordt krijg je een mail van Apple Beta testing. Via een link in de mail kun je direct de applicatie downloaden of via de redeem-code in de Testflight app. Tik op 'Start testing' om de app te installeren. Een applicatie in beta kun je altijd herkennen aan het rode/oranje bolletje dat naast de naam van de app staat.

Beta applicaties testen

Nu de app is geïnstalleerd kun je deze gaan testen, alle applicaties zijn voor een beperkte periode beschikbaar en zullen regelmatig worden voorzien van een update. Feedback over een app kun je geven via de Testflight applicatie, tik op de desbetreffende app in de lijst en kies voor 'Send feedback'.

testflight app feedback

Nadat de testperiode is afgelopen zal de applicatie niet meer te werken en kun je deze zelfs niet meer openen. Je kunt de beta-app verwijderen en in de meeste gevallen de officiële applicatie downloaden uit de app store.

Lees ook: Publieke beta iOS en OS X installerenReacties


  • Jelle

    21 juni 2016 om 11:27

    Geld dit ook voor Apple Beta apps en Beta games? Zoals Garageband, iMovie, en spelletjes? Zoals een gloed nieuwe game, en kan ik zelf ook mijn apps er op zetten?

  • Quinten

    21 juni 2016 om 14:16

    @Jelle de apps van Apple zoals Garageband, en iMovie worden niet via testflight gedeeld. Alle apps van developers kunnen wel beschikbaar worden gesteld via testflight, als de developer hiervoor kiest. Ook jij kan jouw gemaakte apps hiermee laten testen. Je dient hiervoor een Apple Developers Account te hebben natuurlijk.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!