iCloud-fotobibliotheek

Foto’s verwijderen van iPhone, iPad of Mac, maar niet in iCloud-fotobibliotheek

iCloud os x icoon

Regelmatig krijgen wij de vraag of het mogelijk is om foto's te verwijderen van je iPhone, iPad of Mac, maar niet in iCloud-fotobibliotheek. We kunnen daar kort over zijn, dat kan niet.

Veel gebruikers weten nog niet goed hoe iCloud-fotobibliotheek precies werkt, echter is de werking erg eenvoudig. Wie iCloud-fotobibliotheek inschakelt heeft maar één fotobibliotheek en die bevindt zich in iCloud. De bibliotheek zorgt ervoor dat alle foto's worden gesynchroniseerd met al je apparaten. Verwijder je dus een foto op je iPhone, dan wordt deze ook verwijderd op je Mac, Apple TV en iPad.

Overal je foto’s beheren en downloaden via de iCloud website

foto iOS app

Op het einde van 2016 heeft Apple de iCloud website lichtjes aangepast, zo kun je vanaf nu nog beter je foto's beheren. De optie is alleen beschikbaar voor iCloud-fotobibliotheek gebruikers.

Het was al eerder mogelijk om je foto's te beheren via iCloud.com, handig wanneer je geen Mac hebt en toch je fotobibliotheek wilt beheren op een desktop. Apple heeft een nieuwe indeling gegeven aan de foto's functie, zo heb je nu ook de beschikking over een navigatiekolom met daarin al je albums.

Alle foto’s verwijderen uit iCloud-fotobibliotheek

foto iOS app

Misschien maak je wel gebruik van iCloud-fotobibliotheek maar wil je daar liever mee stoppen. Veel Apple gebruikers willen immers niet betalen voor hun iCloud-opslag. Door de fotobibliotheek is al snel de gratis 5 GB verbruikt.

Gelukkig kun je iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen, maar wie dit doet zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat de foto’s nog in iCloud aanwezig blijven. Natuurlijk kun je de foto’s definitief verwijderen om zo de gebruikte opslagruimte vrij te maken.

iOS: Foto’s en video’s verbergen in de Foto app

foto iOS app

De Foto's applicatie beschikt over een hoop functies en is de ideale applicatie om je Foto's en video's te beheren. Eenvoudig kun je ze plaatsen in albums en synchroniseren met al je apparaten via de iCloud-fotobibliotheek.

Het tabblad ‘Foto's' toont alle foto's en video's in jouw bibliotheek. Daarnaast kun je via het tabblad ‘Albums' je video's en foto's onderverdelen in verschillende mappen. Let wel, een album bestaat uit snelkoppelingen naar een item in de app. Je kopieert deze dus niet.

Foto’s exporteren via de iCloud website (archief)

icon OS X iCloud

Wie gebruikmaakt van iCloud-fotobibliotheek uploadt automatisch alle foto’s naar iCloud. Deze worden online opgeslagen en eventueel gesynchroniseerd met alle overige aangesloten apparaten.

Mocht je geen toegang meer hebben tot deze apparaten dan is het goed om te weten dat je de foto’s vanuit iCloud.com kunt downloaden. Wie een Mac heeft met de Foto’s applicatie zal niet snel naar deze vorm van exporteren grijpen. Maar iOS gebruikers hebben hier baat bij, omdat via een iPhone of iPad het lastiger is om direct foto’s te exporteren.

Hoe iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen?

foto iOS app

Met behulp van de iCloud-fotobibliotheek kun je al je foto’s en video’s in iCloud bewaren. Deze worden vervolgens gesynchroniseerd met al je apparaten zodat je maar één bibliotheek hebt. Dit is ontzettend handig, meer informatie over de werking van iCloud-fotobibliotheek vind je hier terug.

Toch zijn er een hoop gebruikers die de online bibliotheek niet meer willen gebruiken, veel zijn bang om alle foto’s te verliezen. Terecht ook, maar gelukkig kun je vrij eenvoudig iCloud-fotobibliotheek uitschakelen zonder het verliezen van foto’s en video’s.

iOS 9iOS 9.3: Foto’s verwijderen uit album of iCloud-fotobibliotheek

foto iOS app

Met behulp van de iCloud-fotobibliotheek is het mogelijk om al je foto’s online in iCloud te bewaren. Wanneer je een foto maakt, bewerkt of verwijdert worden deze wijziging onmiddellijk op al je apparaten aangepast.

Meer informatie over de werking van de iCloud-fotobibliotheek lees je hier terug. In de iCloud-fotobibliotheek kun je albums aanmaken, dit kan via de Foto’s voor OS X app als in de Foto’s applicatie voor iOS.

tvOStvOS 9.2: Live Photos bekijken op een Apple TV

apple tv icoon

Vanaf tvOS 9.2 kun je eindelijk de iCloud-fotobiblitoheek activeren, hierdoor kun je al je felbegeerde foto’s bekijken op het grote scherm. Hoe je dit activeert lees je hier terug.

Wie in het bezit is van een iPhone met Live Photos functionaliteit of al eens een Live Photo heeft ontvangen en bewaard in zijn of haar iCloud-fotobibliotheek kan vanaf tvOS 9.2 deze ook bekijken op de Apple TV 4. Hoe je dat moet doen lees je in de volgende procedure.

tvOStvOS: iCloud-fotobiliotheek activeren en gebruiken op een Apple TV

icon OS X iCloud

Eindelijk is het mogelijk vanaf tvOS 9.2 om je iCloud-fotobibliotheek te bekijken op je Apple TV 4. Voorheen was dit niet mogelijk en was je beperkt tot iCloud-fotodeling.

Vanaf tvOS 9.2 is daar verandering in gekomen en kun je nu op je Apple TV, OS X, iOS en op iCloud.com je foto’s bekijken. Voor veel Apple TV gebruikers was het een groot gemis, maar daar is nu een eind aan gekomen. Hoe je de iCloud-fotobibliotheek kunt activeren lees je hieronder terug.

iOS 9iOS 9: Snel terug naar een fotoalbum

foto iOS app

De standaard Foto’s applicatie in iOS 9 kent enkele kleine, maar vooral handige toevoegingen. Denk hierbij aan de nieuwe fotoalbums schermafbeeldingen en selfies, maar ook een vernieuwde navigatiebalk bij het openen van een fotoalbum.

Daarnaast kun je snel terugkeren naar een het album door de foto die getoond wordt snel te verbergen, hoe je dit doet lees je in onderstaande procedure.

iOS 9iOS: Het upload proces van foto’s gedetailleerd controleren

foto iOS app

Wie gebruikmaakt van een iCloud-fotobibliotheek kan al zijn of haar foto’s online in iCloud bewaren. De foto’s worden automatisch gesynchroniseerd met al je apparaten wanneer deze is verbonden met een Wi-Fi netwerk.

Dit upload proces kun je controleren in de Foto’s applicatie, dit was voorheen ook al mogelijk, maar vanaf iOS 9 kun je meer details bekijken. Eerst kreeg je alleen het aantal nog te uploaden bestanden te zien, nu kun je ook het upload proces bekijken.