2 augustus 2014

Kleine handige iOS tips die iedereen moet weten (#4)

kleine-ios-tipsFocus vergrendelen

Met behulp van de standaard camera applicatie in iOS kun je in combinatie met je iPhone, iPad en iPod Touch prachtige foto’s maken. Dat is vanzelfsprekend geen geheim, maar er is een optie die veel gebruikers min of meer als hinderlijk ervaren, namelijk de autofocus. Dankzij deze optie zal iOS automatisch gaan scherp stellen (focussen) en via een tap op het scherm kun je zelf ook een onderwerp kiezen om te focussen.

Echter wanneer je een foto maakt kan het voorkomen dat de focus vervalt en je deze opnieuw moet instellen. Gelukkig kun je hem ook heel eenvoudig vast zetten, tap gedurende enige momenten op je scherm om de focus te vergrendelen (te herkennen aan EA/EF-vergrendeling). Laat los en iOS zal deze instellingen van de focus gebruiken tot je deze weer handmatig wijzigt of de applicatie afsluit. Op deze manier kun je foto’s maken zonder dat iOS zelf de focus aanpast.

vergrendelen focus

Concepten e-mails benaderen

Een e-mail opstellen kan iedereen, maar in sommige gevallen wil je deze bewaren om op een later tijdstip te versturen of is er iets mis gegaan tijdens het opmaken. Deze e-mails kun je dan terugvinden in je concepten van de Mail applicatie. Je kan dan moeilijk doen om de e-mail in de postbus te gaan zoeken, maar wanneer je gedurende enige momenten tapt op het ‘Nieuw e-mailbericht’ icon zal automatisch een overzicht van alle concepten weergegeven worden.

Topleveldomein kiezen

Iedere website beschikt over een eigen domeinnaam en een topleveldomein, dit zijn vaak de landcodes of andere instanties na de domeinnaam. Denk hierbij aan .nl, .com, .org, enzovoorts. Wanneer je een website invoert in de adresbalk van Safari moet je dit topleveldomein natuurlijk ook invoeren. Wil je in Safari snel een topleveldomein invoeren kun je de punt-toets gedurende enige momenten indrukken op je toetsenbord. Vervolgens heb je de keuze uit verschillende standaard topleveldomeinen. Deze kun je selecteren door de tappende vinger te verplaatsen naar het topleveldomein dat je wil invoeren.

topdomeinnaam

mvg, zsm, tav, at, …

Afkortingen, ze zijn handig, maar vaak staat het niet fraai in bijvoorbeeld een (e-mail)bericht. Gelukkig kun je automatisch afkortingen in iOS laten omzetten naar de voluit geschreven woorden. Dit kun je doen met behulp van trefwoorden, ga hiervoor naar Instellingen ▸ Algemeen ▸ Toetsenbord ▸ Trefwoorden. Via de plus-knop kun je nieuwe afkortingen (trefwoorden) invoeren, wanneer je hierna deze afkorting invoert in een tekstveld in iOS zal deze automatisch worden omgezet naar de volluit geschreven versie. Bijkomend voordeel, alle trefwoorden worden via iCloud gesynchroniseerd met al je iOS en OS X apparaten.

Kleine handige iOS tips die iedereen moet weten
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige tips voor de iPhone, iPad en iPod Touch worden besproken. De verschillende delen, kun je hier bekijken.Reacties


  • fedar

    2 augustus 2014 om 22:47

    Echt geweldig, mijn favoriete item. Keep it up! Tnx

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!