15 augustus 2016

Bespaar opslagruimte op je Mac door de dicteerfunctie uit te schakelen

HD harde schijf retina

Met behulp van de dicteerfunctie in OS X (macOS) is het mogelijk om teksten en woorden te dicteren met behulp van spraak. Je Mac zal deze dan omzetten naar tekst en in invoeren op de Mac. Zo kun je teksten met behulp van spraak opstellen of deze functie gebruiken in bijvoorbeeld Safari.

Wie zelden tot nooit de dicteerfunctie gebruikt kan deze maar beter uitschakelen, want het kan wat opslagruimte schelen. Wie de functie heeft ingeschakeld download standaard de dicteer-bestanden voor de taal waarin je jouw Mac hebt ingesteld. Sommige hebben meer dan één taal gedownload waardoor de gebruikte opslagruimte gemiddeld 2GB bedraagt.

Dicteerfunctie uitschakelen en opslagruimte besparen

• Open Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik op 'Dicteren en spraak'
• Navigeer naar het tabblad 'Dicteren'
• Schakel deze optie 'Uit'

Opslagruimte besparen uitschakelen van dicteerfunctie

Open vervolgens Finder en navigeer naar de menubalk. Klik op Ga ▸ Ga naar Map, kopieer onderstaand pad en plak deze in het bekomen pop-up venster.

/System/Library/Speech/Recognizers/SpeechRecognitionCoreLanguages

Verwijder de gehele inhoud van de map 'SpeechRecognitionCoreLanguages'. Leeg daarna de prullenmand om de opslagruimte vrij te maken. Naargelang het aantal bestanden die aanwezig zijn in deze map kan dit 700MB tot 3GB schelen.

Het is niet veel, maar alle kleine beetjes helpen. Wil je grondig de schoonmaak houden? Dan kun je het beste apps van derde raadplegen zoals CleanMyMac om grote en oude bestanden te verwijderen. Vanaf macOS Sierra kun je automatisch of handmatig de opslagruimte van je Mac optimaliseren.

Lees ook: Opslagruimte op je iPhone, iPad en iPod Touch vrijmakenReacties


  • Willem Baldé

    15 augustus 2016 om 21:32

    Het pad in Finder levert lasreactie: ‘map onvindbaar’ op

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!