3 september 2017

OverSight: Krijg een melding wanneer de Mac webcam of microfoon wordt gebruikt

Het zal niet zo snel gebeuren dat criminelen je Mac hacken en je camera of microfoon willen activeren om je te bespioneren, maar het kan natuurlijk altijd eens gebeuren. Eerder hebben we al over oplossingen geschreven zoals Spyslide. Alleen moet je hiervoor je webcam afplakken en kun je nog steeds afgeluisterd worden. je kunt ook gebruikmaken van de gratis applicatie 'OverSight'.

De app draait op de achtergrond van je Mac en detecteert onmiddellijk wanneer je webcam of microfoon geactiveerd wordt. Ook wanneer de criminelen in staat zijn om het groene ledlampje uit te schakelen krijg je een melding. Op deze manier ben je altijd op de hoogte wanneer de camera of microfoon van je Mac wordt gebruikt.

OverSight installeren op een Mac

De applicatie is niet te downloaden in de Mac App Store, maar via de webpagina van de ontwikkelaar zelf. Klik hier om de applicatie te downloaden en open deze. Vul je wachtwoord in om wijzigen toe te kunnen brengen aan macOS. Klik op 'Install' en volg de stappen op je scherm. In de menubalk verschijnt een paraplu-icoon met de instellingen voor OverSight. Klik in dit menu op 'Preferences' om de extra instellingen te wijzigen zoals het opstarten bij inloggen of updates te installeren.

Webcam en microfoon activiteit detecteren met OverSight en beheren

Zodra je de app hebt geïnstalleerd kun je deze testen door bijvoorbeeld de FaceTime of Photobooth applicatie op te starten. Onmiddellijk zal je een melding van OverSight krijgen met de boodschap dat je camera en/of microfoon geactiveerd is. Je hebt dan de mogelijkheid dit toe te staan (allow) of te blokkeren (block). De keuze staat vast en zal tot je deze handmatig wijzigt van kracht blijven. Stel je kiest voor 'Block' dan kan bijvoorbeeld Photo Booth geen gebruik meer maken van de camera.

Webcam en microfoon activiteit detecteren met OverSight

Wil je de blokkade opheffen dan kun je dit doen door in de menubalk te klikken op het paraplu-icoon en vervolgens op 'Preference'. Kies daarna voor 'Manage rules' en klik op het kruisje om de regel te verwijderen. Wanneer je de desbetreffende app nu opstart krijg je weer de vraag om het gebruik toe te staan of te blokkeren.

Voor en nadelen van OverSight

Dankzij deze gratis applicatie blijf je altijd op de hoogte wanneer je camera of microfoon wordt gebruikt. Niet alleen door bekende apps, maar ook wanneer bijvoorbeeld criminelen deze op afstand activeren. Je hebt zelf de mogelijkheid om dit te blokkeren of toe te staan. Nadeel is dat OverSight altijd actief moet zijn en op de achtergrond draaien, maar dat is een afweging die je zelf kunt maken. OverSight deinstalleren doe je door de OverSight_Installer opnieuw te downloaden en te kiezen voor 'Uninstall'.

Klik hier om de OverSight_Installer en applicatie te downloaden. Meer informatie over deze app en de ontwikkelaar vind je hier terug.

Lees ook: Ransomware op een Mac of iOS device

Bijgewerkt artikel, origineel van 12/07/2017Reacties


 • Dennis

  12 juli 2017 om 14:04

  Ik vind het persoonlijk geen nadeel dat deze app altijd moet draaien, ik heb hem op mijn macbook pro en gebruikt echt geen extra batterij ofzo.

  Ik heb hem ook al een tijdje en lijkt goed te werken.

 • Philip

  12 juli 2017 om 17:48

  Ik vraag me alleen af hoe lang het duurt alvorens hackers dit soort bewakings-apps kunnen omzeilen en de verwittigingen kunnen uitschakelen … ik heb een “camstop” over mijn webcam van de MacBook en dat is toch naar mijn gevoel nog veiliger … daarvoor moet je al met je vingers aan mijn MacBook kunnen om dat te omzeilen.

 • Mondo

  12 juli 2017 om 18:03

  Als je een beetje weet hoe de webcam van Apple werkt, dan weet je dat je deze nooit kan aanzetten zonder dat het groene lampje gaat branden. Dit is hardwarematig geregeld en kan niet omzeild worden.
  Deze app biedt dus geen extra veiligheid.

 • Eric

  12 juli 2017 om 18:24

  En wie garandeert dat deze app zelf niet spionage is? Lekker vertrouwd buiten de AppStore. Klassiek geval dat je zelf de boel openzet? Nee dank je.

 • Peter

  12 juli 2017 om 20:30

  Zelf de Spyslide besteld. Helaas duurt de verzending wel erg lang door diverse oorzaken. Wacht al een paar maand.

 • Wesley Fabry

  12 juli 2017 om 21:36

  @Philip uiteindelijk is je webcam in dit geval het veiligst, maar het zal allemaal wel niet zo’n vaart lopen.

  @mondo helaas een fabel, in het verleden al voorgevallen.

  @eric klopt, maar in dit geval is het gemaakt door gepassioneerder Mac fan en geen louche bedrijf: https://objective-see.com/about.html Apple staat het niet toe omdat er gegevens worden opgevraagd/gewijzigd (als je wat uitschakelt) wat Apple niet graag heeft. Maar de app heeft wel een geldig ontwikkelaarscertificaat.

  @Peter dat is jammer! Het klopt inderdaad wel dat de grote lancering voor mei/juni was, maar we hebben er ook niets meer van vernomen. Komt vast goed.

 • Mondo

  13 juli 2017 om 9:58

  @ Wesley: de tests daarvoor dateren van 2013 en dat ging enkel over MacBooks van 2008 en ouder.
  Je camera in je MB is verbonden via een PCB (printed circuit board) met je moederbord (daarom zie je de camera als een USB-device in system profiler). Het is theoretisch mogelijk om deze firmware softwarematig te flashen, maar dat is voor zover ik weet tot vandaag de dag nog nooit gebeurd.
  Er zijn genoeg dingen om paranoia over te zijn op je computer. Maar een sticker over je camera is écht paranoia.

 • Wesley Fabry

  25 juli 2017 om 11:05

  Een mooi recent voorbeeld dat het nog steeds kan zonder dat een gebruiker dit opmerkt aan de hand van de led: https://arstechnica.com/security/2017/07/perverse-malware-infecting-hundreds-of-macs-remained-undetected-for-years/

 • Kaas

  3 september 2017 om 12:58

  Een voorbeeld van Malware die nog nooit één keer in het echt gebruikt is, is geen bedreiging.
  Die Malware komt niet “vanzelf” op je computer hé. Je moet minstens één keer je gebruikerswachtwoord ingeven om zoiets te installeren.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!