18 april 2015

YosemiteFoto’s voor OS X gebruiken als ‘iPhoto’ zonder iCloud-fotobibliotheek

Foto's voor OS X logo

De nieuwe Foto’s applicatie voor OS X heeft voor-, maar zeker ook tegenstanders. De grootste klacht is vooral het 'moeten' gebruiken van iCloud en je hierdoor een duur opslagpakket moet aanschaffen wanneer vele foto’s in iCloud wilt plaatsen.

Gelukkig kun je Foto’s gebruiken zoals iPhoto, dit betekent dat je geen gebruikmaakt van de iCloud-fotobibliotheek, maar wel de voordelen van iCloud-fotodelen en fotostream kunt gebruiken.

• Open de Foto’s applicatie in OS X
• Navigeer naar de menubalk
• Klik op Foto’s ▸ Voorkeuren
• Open het tabblad 'iCloud'

FotosgebruikensalsiPhoto

Schakel hier de optie 'iCloud-fotobibliotheek', vink de opties 'Mijn fotostream' en 'iCloud-fotodeling' (indien gewenst) aan. Vanaf dit moment zal Foto’s all foto’s lokaal op je Mac bewaren, wil je dan foto’s delen via iCloud dan kun je dat gewoon doen door een gedeeld album in iCloud. Ook zal er een album 'Mijn fotostream' verschijnen die op de ouderwetse manier werkt. Op deze manier kun je Foto’s gebruiken zoals iPhoto.

Alle tips over 'Foto's voor OS X' lees je hier terug.Reacties


 • Fred Zelders

  19 april 2015 om 9:38

  Zijn de foto’s in de fotostream dan ook in full resolution?

 • Wesley Fabry

  22 april 2015 om 10:54

  Ze worden opgeslagen in volledige resolutie in iCloud, bij het bekijken worden ze eventueel gedownload in volledige resolutie, net zoals bij iCloud-fotobibliotheek.

 • Danny

  22 april 2015 om 14:11

  Op mijn iPhone staan 600 foto’s in fotostream. Op mijn mac staan er maar 20 op vanaf de overgang van iPhoto naar Foto’s. Kan ik de overige ook in fotostream op mijn mac krijgen?

 • Bas

  28 april 2015 om 17:01

  Ik heb de iCloud-bibliotheek uit staan, maar vraag me af waar ik in Foto’s nu mijn eerder aangemaakte iCloud-albums kan bezichtigen. Bij GEDEELD zie ik alleen een lijstje met activiteiten staan. Ik zou ergens een stapeltje mappen verwachten waar mijn albums in staan.

 • Wesley Fabry

  28 april 2015 om 17:03

  @bas

  Dat klopt, dan moet je eerst bij Foto’s ▸ voorkeuren ▸ iCloud ▸ de optie iCloud-fotodeling inschakelen. Dan moet je normaal de gedeelde albums zijn bij het tabblad ‘gedeeld’. Let wel op, je klikt eerst op ‘Gedeeld’ en klik daarna nogmaals op dit tabblad om de albums te zien.

 • Bas

  1 mei 2015 om 13:11

  @wesley

  Dankjewel. Het ging hem om de tweede keer klikken op het tabblad GEDEELD voor ik de gedeelde albums zag!

 • norbert

  7 juli 2015 om 15:36

  in Iphoto had ik onder ‘voorkeuren’ de instelling om alle foto’s uit Mijn Fotostream (maandelijks) automatisch te downloaden. Kan dat ook in Foto’s en hoe stel je dat dan in? Anders ben je na 30 dagen alles weer kwijt of je moet al je devices synchronischeren…

 • Wesley Fabry

  7 juli 2015 om 15:52

  Norbert, als je gebruikmaakt van iCloud-fotobibliotheek is dit niet nodig en wordt dit automatisch gedaan. Maak je er geen gebruik van moet je dit handmatig doen.

 • norbert

  7 juli 2015 om 16:01

  ok duidelijk antwoord, jammer, was best handig…

 • Wesley Fabry

  7 juli 2015 om 16:05

  Klopt, maar dit is nu overgenomen door ‘iCloud-fotobibliotheek’…

 • Rudolph

  6 augustus 2015 om 11:55

  In iPhoto kon je foto’s een naam/omschrijving geven. Kan dat nu ook nog.
  Bij de omzetting naar Foto’s zijn al mijn omschrijvingen verloren gegaan.

 • Eveline

  18 november 2015 om 21:26

  Ik gebruik het programma Foto’s als iphoto en maak dus geen gebruik van de iCloud-bibliotheek. Foto’s die ik met mijn iphone maak, komen vanzelf op mijn macbook in Foto’s.
  Mijn vraag is:
  – Worden de foto’s die in Foto’s worden opgeslagen ook echt bewaard?
  – Kan ik de gemaakte foto’s van mijn iphone verwijderen zonder de foto’s op mijn macbook kwijt te raken? Mijn iphone is hartstikke vol met foto’s namelijk en ik durf de foto’s niet te verwijderen….

 • Eva

  6 december 2015 om 10:30

  @Eveline, ik heb precies dezelfde vraag!
  Ik wil mijn icloud bibliotheek graag uitschakelen omdat deze nu vol zit; ik heb alle iphone foto’s op mijn macbook staan onder foto’s, maar is dit ook daadwerkelijk de harde kopie? Als ik dan foto’s van mijn iphone verwijder en uit de icloud fotobibliotheek verwijder, blijven deze dan wel op mijn mac in foto’s staan als harde kopie of worden ze dan hier ook verwijderd?
  Wat lastig allemaal! Wie weet hier het antwoord op?

 • Alain

  30 december 2015 om 9:53

  Sinds het gebruik van Foto’s kan ik via mijn Apple TV mijn foto’s die op mijn iMac staan niet meer bekijken. Ik gebruik (lees: wil niet) iCloud gebruiken voor mijn 60.000+ fotos. Komt mij veel te duur uit. Dus: hoe kan ik nu via mijn AppleTV mijn foto’s bekijken die op mijn iMac harde schijf staan?Beiden staan op hetzelfde netwerk (bekabeld). Met iPhoto was dit zeer eenvoudig. Zou toch ook nu nog moeten mogelijk zijn???

 • Jacko

  31 januari 2016 om 21:55

  En als ik nu de iCloud functie uitzet; wat gebeurd er dan met al die foto’s die online staan; worden die ook naar de iMac teruggezet? Verlies ik geen foto’s?

 • harrie

  23 februari 2016 om 15:35

  En niemand die het weet. Totaal onbegrijpelijk hoe dit allemaal werkt. Voor je het weet ben je alles kwijt. Lekker hoor applle.

 • bas

  7 maart 2016 om 15:00

  Alain, Ik kan ook geen foto’s meer kijken via Apple TV. Heb jij inmiddels een oplossing?

 • Melissa

  7 juni 2016 om 10:03

  Ik heb ook dezelfde vraag als Eva en Eveline! Heeft iemand een antwoord? Als ik mijn icloud fotobib uitschakel op mijn aparaten, blijven die in “foto”s op mijn mac dan gewoon staan? of ben ik deze dan ook kwijt? Werkt die “foto’s” dan wél gewoon als locale bibliotheek?? En wat als ik foto’s verwijder via icloud, blijven ze dan wel op mijn mac staan? (na ik ze manueel heb geïmporteerd op deze mac uiteraard). Heeft iemand een duidelijk antwoord? Thanks!

 • Wesley Fabry

  7 juni 2016 om 10:38

  Als iCloud-fotobibliotheek is ingeschakeld kun je op je apparaten dit uitschakelen zonder dat de foto’s verwijderd worden. Deze zijn namelijk aanwezig in iCloud en altijd te benaderen wanneer je iCloud-fotobibliotheek weer inschakelt. Kies je er alleen voor om je Mac te syncen met iCloud dan kan dat. Op je iPhone moet je dan bijvoorbeeld handmatig foto’s synchroniseren op de ouderwetse manier.

 • Melissa

  7 juni 2016 om 14:44

  Hey Wesley

  bedankt voor je reactie, maar is niet het antwoord dat ik zocht.
  Mijn vraag is echter: als ik GEEN gebruik wil maken van icloud (belachelijk weinig opslagruimte en duur) en dus foto’s van icloud wil verwijderen. Worden die dan ook verwijdert op mijn “foto’s” app op mijn mac, waar deze foto’s allemaal op staan? Ik wil gewoon de “foto’s” app op de ouderwetse manier gebruiken, als locale bibliotheek met albums, en wanneer ik foto’s op mijn iphone wil, zal ik dit met fotodeling doen… Maar ik ben bang dat wanneer ik nu foto’s verwijder op mijn icloud bibliotheek, deze dan ook zullen verwijdert worden op mijn mac (ook al staat hier icloudbib afgevinkt).

 • Wesley Fabry

  7 juni 2016 om 16:03

  @melissa Dan moet je eerst overal iCloud-fotobibliotheek uitschakelen. Daarna kun je in iCloud alles verwijderen zonder dat dit effect heeft op je foto’s op al je apparaten. Wel zou ik voor alle zekerheid eerst een back-up maken door foto’s te exporteren: http://www.appletips.nl/hoe-fotos-exporteren-uit-fotos-voor-os-x/).

  Je kunt Apple ook altijd contacteren voor uitleg (kan in NL) via: http://www.apple.com/nl/support/contact/

 • Melissa

  7 juni 2016 om 20:26

  Hey Wesley!

  Enorm bedankt voor je reactie, nu ben ik tenminste zeker :-) Zal je tip van een backup zeker doen, thanks!

 • Ineke

  5 juli 2016 om 7:55

  Het leek mij handig om de iCloud-bibliotheek te gaan gebruiken en heb het vinkje zowel op mijn iPhone, iPad, Mac aangezet. Direct de boodschap dat de 5 GB vol was dus meer opslag aangeschaft. Binnen de kortste keren deze ook vol dus ik wil er weer vanaf. Heb het vinkje voor de iCloud-bibliotheek op iPhone en Ipad uitgezet op de Mac nog niet, durf ik ook niet want op de iPhone en Ipad staan onder foto’s alleen nog maar de foto’s van de laatste maand verder is alles weg van wat er daarvoor wel stond. Op de mac staan ze dus nog wel onder foto’s vandaar dat ik het niet durf uit te zetten. Backup heb ik maar wil het graag weer zoals eerst. Wie heeft de oplossing

 • Wesley Fabry

  5 juli 2016 om 8:43

  @ineke, dat heeft er allemaal mee te maken of je op je iPhone optimaliseer opslag had ingeschakeld of niet. (meer info)
  Beste is dus op je Mac die niet in te schakelen, hierdoor worden eerst alle foto’s gedownload naar je Mac, open Foto’s ▸ Menubalk ▸ Foto’s ▸ Voorkeuren ▸ iCloud ▸ Vink de optie ‘Download originele naar deze Mac’. Als dit al actief is, of alle foto’s zijn gedownload dan kun je iCloud-fotobibliotheek uitschakelen. Wil je toch 100% zeker zijn, dan kun je de foto’s eerst handmatig exporteren, klik hier.

 • Johnny

  22 november 2016 om 19:10

  Waardeloos op de vuilbak en windows

 • Johnny

  22 november 2016 om 19:13

  Betalen en betalen he. Alles van apple gaat op de vuilnisbak.Als je niet betaald kan je niks op een USB opslaan,inderdaad ze hebben gelijk op de websides Apple deugd niet.

Een reactie toevoegen: