24 februari 2015

iOS 8iOS 8.3: Nederlandse en Vlaamse ondersteuning voor Siri

Siri logo iOS

'Siri, bel Tim Cook mobiel' vanaf iOS 8.3 is het mogelijk. Siri zal eindelijk beschikbaar komen in het Nederlands. Apple bracht maandag 23 februari een nieuwe beta uit voor iOS 8.3 met daarin maar liefst 7 nieuwe talen waaronder Nederlands.

De dienst werd in het leven geroepen zo'n 3,5 jaar geleden samen met de introductie van iOS 5, maar was slechts beperkt beschikbaar. We hebben Siri nu even kunnen testen en onze bevindingen kun je hieronder terugvinden.

Siri kan toegepast worden voor verschillende doeleinden, een telefoon gesprek starten of beantwoorden, instellingen wijzigen, gegevens opvragen, zoekopdrachten uitvoeren op het internet, navigatie, applicaties raadplegen, enzovoorts. Ook kun je Siri raadplegen wanneer deze is aangesloten op het stroomnet met het commando 'Hé Siri'.

SiriNL1

Uiteraard kun je Siri ook voor de 'fun' gebruiken, ze kan je een grapje vertellen en er zijn zelf mensen die gehele gesprekken met haar voeren. We spreken steeds over een 'zij' omdat Siri van huis uit een vrouw is, momenteel is de stem Siri (schrik niet) alleen maar mannelijk. Of er nog voor de lancering van iOS 8.3 nog een vrouwelijke stem wordt toegevoegd is nog niet bekend. Ook is de stem, in tegenstelling tot de Amerikaanse versie, erg onnatuurlijk. Het is een echte computerstem en helaas nog niet 'natuurlijk'.

SiriNL2

Wesley van de appletips redactie is een Vlaming en heeft Siri dus ook in het Vlaams kunnen testen. Vlaams verstaat Siri gelukkig goed, het lijkt er dus op dat Apple rekening heeft gehouden met de verscheidenheid van de Nederlandse taal. Uiteraard moet je wel Nederlands spreken, zware accenten worden door Siri niet herkend, maar dat heeft een 'gewoon mens' ook.

SiriNL3

Siri is één van de nieuwe functies in iOS 8.3, deze update wordt in april verwacht. Eerst moeten we nog iOS 8.2 ontvangen die vooral gericht is op het aansturen van de Apple Watch. iOS 8.3 is nu in betafase en kan alleen geïnstalleerd worden wanneer je een geregistreerde iOS ontwikkelaar bent. Meer info vind je hier terug.Reacties


 • jo quaedvlieg

  24 februari 2015 om 14:50

  Eindelijk!

 • Eric

  24 februari 2015 om 14:55

  Fantastisch nieuws!

 • Ann

  24 februari 2015 om 15:39

  Beter laat dan…

 • Bart

  24 februari 2015 om 19:27

  Waarom alleen een mannelijke stem die onnatuurlijk klinkt? Op OS X heb je de (Vlaamse) stem Ellen die zeer natuurlijk klinkt, natuurlijker zelfs dan de Engelse stemmen naar mijn mening. Waarom zouden ze niet gewoon die stem in Siri implementeren?

 • Tom

  24 februari 2015 om 21:03

  @Bart: vergeet niet dat iOS 8.3 nog in bèta is, hè. Ik kan me voorstellen dat Apple in een latere bèta alsnog met een natuurlijkere stem komt. Wellicht komt er zelfs nog een vrouwelijke stem.

  Pas bij de release zullen we weten hoe Siri écht functioneert. Vooralsnog vind ik dat ‘hij’ het erg goed doet (ja, ik gebruik de beta zelf :P )

 • Daniël

  26 februari 2015 om 20:47

  Is het dus niet die voorlees stem in iOS 8.1 (is dat die man van Railaway?). Heb persoonlijk liefst een vrouwe stem, door minder bas en brom vaak duidelijker te verstaan.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!