7 mei 2016

Loopback: Geluiden opnemen, beheren of doorsturen op een Mac

Het geluid van je Mac wordt heel eenvoudig geregeld, het wordt geproduceerd en afgespeeld op de luidsprekers. Wie meer vrijheid wil kan gebruikmaken van Loopback, deze applicatie kan naast geluid opnemen ook de routes van geluid en microfoons beheren.

Van origine is Loopback geen opname applicatie, de app heeft de mogelijkheid om al het geluid die je Mac produceert op te vangen en in de hoge kwaliteit terug te sturen als een virtuele microfoon of luidspreker. Dit geluid kun je dan in eender welke app terug gebruiken.

Doordat je in de app verschillende virtuele apparaten kunt aanmaken met een andere uitput heb je veel mogelijkheden. Zo kun je voor het geluid dat iTunes produceert een microfoon aanmaken, deze kun je dan gebruiken bij het opnemen van het scherm met QuickTime. Ook kun je per app instellen welke geluiden wel of niet moeten worden doorgestuurd. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens FaceTime toch muziek blijven luisteren met je hoofdtelefoon zonder dat de gesprekspartner hier last van heeft.

Virtual Device aanmaken met loopback

LoopBack werkt als volgt: je opent de app en na een korte introductie kun je aan de slag. Een nieuw 'Virtual Device' (microfoon) maak je aan door onderaan op de plus-knop te klikken. Je hebt nu de keuze tussen verschillende programma's zoals iTunes, Safari, Skype, Game Capture HD, FaceTime QuickTime Player, VLC, Berichten, DVD Player en de ingebouwde microfoon.

loopback-screenshot

Audio beheren en geluiden doorsturen of opnemen

Verder kun je nog enkele extra instellingen aanpassen, denk hierbij aan het geluid combineren van meerdere programma's en microfoons, bij gebruikte programma kun je het geluid stilhouden (muten), tijdens het videobellen het geluid van andere Apps doorsturen naar je hoofdtelefoon. Als laatste kun je nog instellen langs welke kant het geluid per app word doorgestuurd, heb je meerdere speakers, dan kan dit ook.

loopback screenshot 2

Loopback kan handig zijn voor "pass-trough" software, zo kan je de audio bijvoorbeeld opnemen en terwijl bewerken in andere programma's zonder enige belemmering, met als grootste voorbeeld Garageband. Loopback blijft actief en overal beschikbaar, ook na het afsluiten van de app of na een herstart van je Mac.

Loopback in de praktijk

Via Loopback nam ik het geluid van mijn externe microfoon op, via een pass-thru kon ik het geluid bewaren en op een tweede 'lijn' bijwerken. Daarnaast stuurde ik de audio dat afkomstig was van Spotify samen met het geluid van de externe microfoon door naar een skype-gesprek zonder enige kwaliteitsverlies.

Loopback kun je hier gratis downloaden, de gratis testversie bevat alle bovengenoemde functies, maar na 20 minuten wordt de kwaliteit van het geluid laag. Voor $75 (± €65) krijg je de volledige versie.Reacties


 • Chris Laarman

  7 mei 2016 om 10:41

  1) Bedankt! Ik had Loopback al willen kopen.

  2) De prijs is (nu nog) USD 75 plus BTW, vandaag dus bijna EUR 80.

  3) Voor wie Loopback een maat te groot is: het bouwt voort op een open-source app genaamd Soundflower.
  Wellicht staat Soundflower ook nog in een hoekje van de website van Rogue Amoeba. (Voordien logeerde het bij Cycling ’74.)

 • Quinten

  7 mei 2016 om 11:57

  He @Chris inderdaad soundflower is de basis er van, de installer vind je via deze link, het installeren lukt niet altijd en loopback heeft een mooie en
  gebruiksvriendelijke interface

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!