17 september 2016

Maak ruimte vrij op je Mac voor macOS Sierra

Dinsdag 20 september rond 19 uur kunnen we allemaal macOS Sierra downloaden. De gratis update bevat een aantal nieuwe opties zoals Siri, maar vooral veel verbeteringen achter de schermen.

Je Mac kun je bijvoorbeeld dankzij macOS Sierra ontgrendelen met je Apple Watch. Verder heb je de mogelijkheid om je bureaublad en documenten te bewaren in iCloud Drive. Een andere grote verandering is het automatisch optimaliseren van je Mac-opslag.

Maak ruimte vrij voor macOS Sierra

Voor macOS heb je zo’n kleine 9 GB vrije opslagruimte nodig op je harde (SSD) schijf. Desalniettemin raden we je aan om ongeveer 25 á 35 GB vrije ruimte te hebben op je Mac. Hierdoor zal niet alleen de installatie soepeler verlopen, ook zal macOS Sierra beter functioneren.

De hoeveelheid beschikbare vrije ruimte kun je controleren via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Opslag. Is dit minder dan 10GB dan raden we aan grote bestanden en applicaties te verwijderen van je Mac. Probeer dit te doen tot je beschikt over ongeveer 30GB vrije ruimte.

cleanmymac macOS Sierra

Grote bestanden en niet gebruikte apps verwijderen met CleanMyMac

Daarom is het aan te raden je Mac eens goed te doorzoeken naar deze grote bestanden en apps te verwijderen. Je kunt dit handmatig doen, maar ook met een applicatie zoals CleanMyMac. Eerder hebben we al deze applicatie al besproken (meer info). Met behulp van CleanMyMac kun je onderdelen van je systeem zoals het cachegeheugen, logbestanden en achtergebleven bestanden van verwijderde programma’s verwijderen.

Het is vaak moeilijk om applicaties volledig te verwijderen van je Mac. Met behulp van CleanMyMac kun je dit eenvoudig doen en heb je in een mum van tijd een applicatie verwijderd van je Mac. Hierdoor heb snel ruimte vrijgemaakt voor andere zaken zoals de aankomende Mac-update.

CleanMyMac 3 is gratis te downloaden om kennis te maken met de app, maar heeft slechts een beperkt aantal functies en kan niet je gehele Mac opruimen. De volledige versie kost €39,95. Klik hier om CleanMyMac aan te schaffen of voor meer informatie.

En het optimaliseren in macOS Sierra dan?

macOS Sierra kan inderdaad een aantal functies die CleanMyMac nu ook al kan. Denk hierbij aan het automatisch opruimen van cache bestanden en logbestanden. Daarnaast kun je via macOS ook handmatig de opslag optimaliseren zoals grote bestanden zoeken en meer. Klik hier voor meer uitleg over deze nieuwe functie.

handmatig opslag optimaliseren in macOS Sierra

Toch is de nieuwe mogelijkheid in macOS niet te vergelijken met het bestaande CleanMyMac. Apple heeft ervoor gekozen de functionaliteit weg te stoppen en onder te verdelen in verschillende opties en instellingen. Met CleanMyMac heb je alles overzichtelijk in één app en doorzoekt je Mac op dit moment beter dan de nieuwe functie in macOS.

CleanMyMac 3: Mac cleaning software

HD Cleaner - Free up Disk Space on your Hard Drive Categorie: Diensten, Productiviteit
Waardering:   
Ontwikkelaar: MacPaw
OS X 10.7+  v3   33 MB  
DOWNLOAD DEMO

Lees ook: Bereid je Mac voor op macOS Sierra

Het achterlaten van commentaar is niet (meer) mogelijk.