29 augustus 2016
macOS Sierra uitgelicht

Aanrader: Bereid je Mac voor op macOS Sierra

5 min leestijd

Eind september kunnen we allemaal gratis macOS Sierra downloaden vanuit de Mac App Store. Apple neemt met deze verandering definitief afscheid van OS X. Sierra is een update die voornamelijk stabiliteit brengt naar de Mac, maar ook een hoop nieuwe functies.

Zo kun je eindelijk de opslag van je Mac automatisch en handmatig optimaliseren, je Mac ontgrendelen met een Apple Watch, Siri raadplegen en heb je beschikking over een iCloud klembord. Het is erg belangrijk dat je jouw Mac goed gaat voorbereiden op de nieuwe software, dat kan met onderstaande stappen.

Stap 1: Ondersteunt mijn Mac macOS Sierra?

De nieuwe software kan worden geïnstalleerd op een MacBook (13-inch Aluminum begin 2009 of nieuwer en 12-inch midden 2015 of nieuwer), iMac (2009 of nieuwer), iMac Retina 5K (laat 2014 of nieuwer), MacBook Pro 13-inch en 15 inch ( 2010 of nieuwer), MacBook Pro Retina (midden 2012 of nieuwer), MacBook Air (2010 of nieuwer), Mac Mini (2010 of nieuwer) en Mac Pro (2010 of nieuwer). Weet je niet over welke Mac je precies beschikt? Controleer dit dan via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Overzicht.

Stap 2: Genoeg RAM-geheugen?

Apple laat weten dat je voor macOS Sierra minstens moet beschikken over een Mac met minstens 2GB RAM-geheugen (werkgeheugen). De praktijk leert dat je eigenlijk minstens 4GB nodig hebt voor goede prestaties. Weet je niet over hoeveel werkgeheugen je precies beschikt, dan kun je dit eenvoudig controleren via  ▸ Over deze Mac (▸ Meer info ▸ Overzicht). Bij de optie ‘geheugen’ vind je terug over hoeveel RAM-geheugen je Mac beschikt. Mocht dit lager zijn dan 4GB is het aan te raden om dit te verhogen naar 4GB of hoger (indien mogelijk). macOS Sierra zal beter presteren wanneer een Mac is voorzien van een SSD. Indien mogelijk kun je de oude traditionele harddisk in je Mac vervangen door een SSD. klik hier voor meer informatie.

over deze mac, macOS sierra voorbereiden

Stap 3: Zorg voor voldoende opslag

Voor macOS heb je zo'n kleine 9 GB vrije opslagruimte nodig op je harde (SSD) schijf. Desalniettemin raden we je aan om ongeveer 15 á 25 GB vrije ruimte te hebben op je Mac. Hierdoor zal niet alleen de installatie soepeler lopen, ook zal macOS Sierra beter functioneren. De hoeveelheid beschikbare vrije ruimte kun je controleren via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Opslag. Is dit minder dan 10GB dan raden we aan bestanden en applicaties te verwijderen van je Mac. Probeer dit te doen tot je beschikt over ongeveer 25GB vrije ruimte. Met bijvoorbeeld CleanMyMac kun je op een goede manier ruimte vrijmaken, klik hier voor meer informatie.

Stap 4: Update vanaf een oudere OS X versie

Beschikt je Mac over OS X 10.6 Snow Leopard of hoger dan zit je goed en kun je onmiddellijk macOS Sierra straks downloaden in de Mac App Store. Maar beschik je over een eerdere versie dan moet je eerst OS X Snow Leopard aanschaffen en installeren op je Mac. Let wel, in stap 1 vind je terug welke Macs Sierra straks ondersteunen. Het is mogelijk om OS X 10.6 Snow Leopard voor een klein bedrag te kopen in de Online Apple Store, maar als je Mac Sierra niet ondersteunt heeft het weinig zin. Meer info over het installeren van Snow Leopard op een Mac vind je hier terug op appletips.

Stap 5: Update al je applicaties

Alle applicaties op je Mac kun je het beste updaten naar de laatste versie, vaak zijn deze dan al geschikt voor macOS en kun je ze onmiddellijk na installatie gebruiken. Hierdoor kunnen deze ook niet voor problemen zorgen als de nieuwe software op je Mac staat. De programma's op je Mac kun je updaten via de Mac App Store, wanneer je deze niet in dit verkooppunt hebt gekocht moet je handmatig controleren of er updates zijn voor deze applicatie. Dit kan vaak via de applicatie zelf of online via de website van de ontwikkelaar.

mac app store updates

Stap 6: Verwijder oude PowerPC code

Sinds OS X 10.7 Lion is het niet meer mogelijk om PowerPC software te gebruiken op je Mac, dus ook niet meer voor macOS Sierra. Het is daarom aan te raden deze applicatie te updaten. Mocht dit niet kunnen dan kun je beter opzoek gaan naar een alternatief en deze apps verwijderen. Apple ondersteunt namelijk al enige tijd de PowerPC software niet meer.

Stap 7: Zorg voor een goede back-up

Software en een Mac, het blijft technologie en er kan altijd iets fout mee gaan. Daarom is het aan te raden te beschikken over een goede back-up (reservekopie). Het beste is een volledige Time Machine back-up, voer deze daarom ook regelmatig uit en maak voor het installeren van macOS Sierra nog een laatste reservekopie. Klik hier voor meer informatie. Mocht je niet beschikken over deze functie plaats dan alle belangrijke documenten, bestanden en dergelijke op een externe harde schijf (USB stick, etc) of online in bijvoorbeeld iCloud Drive of Dropbox. Zo heb je altijd nog een kopie van de bestanden mocht er iets mis gaan met de installatie van macOS.

Stap 8: Voorbereiden op de nieuwe software

Bij de aankondiging van macOS Sierra hebben we de meest gestelde vragen verzameld in een handig overzicht (FAQ). Hierin worden de nieuwe functies en opties besproken die macOS Sierra met zich meebrengt. Daarnaast hebben we al een aantal tips gepost speciaal voor Sierra, deze vind je hieronder terug.

Siri activeren, instellen en gebruiken
Bureaublad en Documenten niet bewaren in iCloud Drive
Handige filteroptie gebruiken in Mail
Mac-opslag automatisch of handmatig optimaliseren
Een Mac ontgrendelen met een Apple Watch via Auto Unlock
nog meer Sierra tips

Siri gebruiken in macOS Sierra

Stap 9: APPLETIPS!

Vanaf de lancering van macOS Sierra vind je hier dagelijks meerdere tips terug over de nieuwe software Op een toegankelijke manier maken we je wegwijs in de nieuwe macOS en onthullen we bekende en minder bekende zaken en geheimen. Ons volgen is vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren, het eenvoudigste is dagelijks onze website bezoeken.

Verder kun je ons volgen op Twitter, Facebook en Google+ of accepteer onze Safari push notificaties voor Mac. Via deze wegen word je dagelijks op de hoogte gehouden met allerlei tips voor iOS, macOS, web 2.0, interessante apps en alle overige soft- en hardware van Apple. Vragen over de (nieuwe) soft-of hardware? Stel ze dan op appletips genius. Klik op bovenstaande links om het desbetreffende kanaal te bereiken

ook interessant
macOS Sierra: Nieuwe functies die Apple niet heeft verteld (video)
macOS Sierra: Nieuwe functies die Apple niet heeft verteld (video)

macOS 10.12 Sierra zit vol met nieuwe opties en mogelijkheden, dit heeft Apple niet verteld. Ontdek de vernieuwingen speciaal voor jouw Mac.

Aanrader: Bereid je iPhone of iPad voor op iOS 10

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt11/07/2019 10:49
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Ruud
    29 augustus 2016 om 12:27

    Ik wil graag helemaal met een schone lei beginnen eind september en er dus macOS Sierra alleen op installeren ipv voor de update te kiezen
    kan dit en komt er zo ja uitleg over beschikbaar
    bedankt op voorhand
    Groet Ruud,

  • Wesley Fabry
    29 augustus 2016 om 13:44

    @Ruud dat kan zeker en wordt later nog uitgelegd hier op appletips

  • Stef
    29 augustus 2016 om 19:16

    Je vermeld “macOS Sierra zal beter presteren wanneer een Mac is voorzien van een SSD.”
    Ik ben er bijna zeker van dat dit reeds bij het huidige zo is.
    Ik heb nog een iMac einde 2009 zonder SSD en sinds El Capitan duurt de opstart vééééééél langer. Zo ook programma’s.
    Ik overweeg al langer een SSD te plaatsen waar nu de CD – DVD zit.
    Zal het toch is moeten gaan doen.

  • Jan
    30 augustus 2016 om 10:39

    Bij mij draait Siërra ook op een HD, maar inderdaad, je merkt het. SSD is de volgende stap. En in mijn andere machines zitten SSD. En kunnen zo langer mee. Dat is een groot voordeel van Apple, ik doe er langer mee.

  • Stefan St.
    20 september 2016 om 16:32

    Kun je Mac OS Sierra ook downloaden als je een Macbook Pro uit 2009 hebt?

    Want het zal wel jammer zijn als dat niet kon.

  • Wesley Fabry
    20 september 2016 om 16:48

    @Stefan ligt eraan welke je hebt, zie de tips voor alle mac die macOS Sierra ondersteunen

  • Stefan St.
    21 september 2016 om 15:46

    @Wesley ik heb een MacBook Pro uit eind 2009, maar heb al geprobeerd maar het is jammer, want ik krijg hem er nu niet op. Is er een andere manier of moet ik het zo laten?

  • Wesley Fabry
    21 september 2016 om 16:27

    @Stefan Inderdaad niet alle Mac ondersteunen deze software, beste is er mee te leven en niet in de weer gaan om dingen te omzeilen. Als jouw Mac Sierra had kunnen draaien, had Apple dat wel toegestaan.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store