15 mei 2021

Clean install: Een Mac opnieuw installeren met macOS Big Sur

5 min leestijd
Clean install: Een Mac opnieuw installeren met macOS Big Sur
Gevorderden
5 min leestijd

Wanneer er een nieuwe software-versie uitkomt voor de Mac, zoals macOS Big Sur, zijn er een hoop Mac gebruikers die dan het liefst de Mac compleet opnieuw willen installeren door middel van een clean install (schone installatie).

Dit kent veel voordelen. Zo wordt rommel van de vorige versies gewist en start je vanaf een schone lei. Het grootste voordeel zal zijn dat macOS sneller zal aanvoelen. Verder is het ook aan te raden om je Mac opnieuw te installeren wanneer je problemen ondervindt. Zoals voorgaande versies is het mogelijk om macOS Big Sur te gebruiken om je Mac opnieuw te installeren.

Als Big Sur al is geïnstalleerd

Deze procedure is bedoeld voor Mac gebruikers die macOS Big Sur al hebben geïnstalleerd. Gebruik je nog macOS Catalina of eerder? Dan is het ook mogelijk deze opnieuw te installeren en daarna te updaten naar macOS Big Sur. Daarnaast kun je ook direct je Mac herinstalleren met behulp van een macOS Big Sur installatie USB-stick.

ook interessant
macOS (OS X) opnieuw installeren zonder je gegevens te verliezen
macOS (OS X) opnieuw installeren zonder je gegevens te verliezen

macOS opnieuw installeren zonder verlies van gegeven, de herinstallatie van je Mac kan problemen oplossen.

Clean Install: macOS Big Sur opnieuw installeren

Het is belangrijk dat je, voor je jouw Mac opnieuw installeert al je bestanden en documenten die je wilt behouden plaatst op een externe harde schijf of online dienst zoals iCloud Drive, Dropbox of Google Drive.

  • Herstart daarna je Mac
  • Voer onmiddellijk de toetscombinatie cmd⌘ + R uit
  • Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet
  • De herstelmodus wordt actief

Heb je een Mac met een Apple Silicon chip, bijvoorbeeld M1-chip? Dan moet je de herstelmodus op een andere manier activeren dan bovenstaand stappenplan. Zet je Mac uit en houdt daarna de aan/uit-knop ingedrukt. Blijf de knop indrukken tot het scherm 'Opstartopties laden' verschijnt. Klik op 'Opties' en daarna op 'Ga door'.

macOS recovery scherm

Harde schijf volledig wissen (formatteren)

  • Klik in de menubalk op het wifi-icoon en maak verbinding
  • Klik op Schijfhulpprogramma ▸ Ga door
  • Selecteer Macintosh HD - Gegevens in de kolom
  • Klik eventueel bovenin eerst op 'Activeer'
  • Vul het wachtwoord van de beheerder/schijf ▸ Ontgrendel
  • Klik op daarna in de knoppenbalk op de min-knop om het volume te wissen
  • Kies voor 'Verwijder volumegroep'
  • Bevestig het verwijderen
  • Selecteer in de kolom 'Macintosh HD'
  • Klik nu in de knoppenbalk op 'Wis'

Het kan zijn dat na het wissen van de gegevens-schijf en de volumegroep ook Macintosh HD gewist en verwijderd wordt uit de lijst. Het resultaat is dat alleen nog de SSD-zichtbaar is. Je kunt deze nogmaals wissen door op de knoppenbalk 'Wis' te klikken en vervolgens de naam 'Macintosh HD' te geven.

Harde schijf volledig wissen (formatteren) Big Sur

Nu dien je een structuur te kiezen voor je harde schijf, als deze al voorzien is van APFS kun je alleen maar APFS kiezen. Traditionele harde schijven kiezen voor 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' en indien nodig bij indeling voor 'GUID-partitie-indeling'. Vul daarna een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik op 'Wis'. Je schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kun je het venster van schijfhulpprogramma sluiten.

Clean Install uitvoeren in combinatie met een Fusion Drive

Heb je een Mac met officiële Fusion Drive? Dan kun je het beste onderstaande stappen doorlopen:

  • Zet je Mac uit
  • Schakel de Mac in en houd onmiddellijk command⌘ + enter ingedrukt
  • Laat de toetsen los zodra u het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet
  • De herstelmodus wordt actief
  • Log eventueel in en klik daarna in de menubalk op Hulpprogramma's ▸ Terminal
  • Typ diskutil resetFusion in het Terminal-venster en druk vervolgens op enter
  • Typ Yes wanneer daarom wordt gevraagd en bevestig met enter

Wanneer Terminal meldt dat de bewerking is geslaagd, sluit je het venste om terug te keren naar het venster 'macOS-hulpprogramma's'.
Kies vervolgens voor 'Installeer macOS opnieuw' en volg de aanwijzingen op het scherm om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren. Als dit klaar is, start de Mac opnieuw op vanaf de Fusion Drive.

Meer informatie vind je terug op de website van Apple Support. Ondervind je problemen? Dan moet je een internet recovery uitvoeren.

ook interessant
Alle info over het nieuwe Apple File System (APFS)
Alle info over het nieuwe Apple File System (APFS)

iOS en macOS maken gebruik van het Apple File System, ook wel APFS genoemd. Wat is het, waarvoor dient het en wat moet jij ermee.

macOS Big Sur (opnieuw) installeren

Zodra de harde schijf is geformatteerd kun je macOS Big Sur opnieuw installeren, selecteer in het hulpprogramma's-venster 'Installeer macOS opnieuw'. Klik op 'Ga door' en volg daarna nauwkeurig de instructies op het scherm. Kies in het venster waarin je een schijf moet selecteren de huidige macOS-schijf (die je zojuist hebt gewist) in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf. Je Mac zal nu de laatst geïnstalleerde versie op je Mac opnieuw downloaden.

MacOS Big Sur overzicht

Alle gegevens worden gewist

Let op dat de harde schijf volledig wordt gewist en opnieuw wordt voorzien van macOS. Hierdoor worden alle (persoonlijke) gegevens, applicaties en bestanden verwijderd. We benadrukken nogmaals dat het beste is alle belangrijke bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf of je maakt een exacte kopie van je huidige harde schijf met een applicatie zoals SuperDuper (hoe lees je in dit artikel).

Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle 'rommel' opnieuw mee.

ook interessant
Een volledige Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac
Een volledige Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac

Heb je OS X (macOS) opnieuw geïnstalleerd, dan kun je jouw bestanden en instellingen terugzetten via een Time Machine reservekopie (back-up)

Clean Install uitvoeren vanaf een oude softwareversie

In bovenstaand artikel gaan we er vanuit dat Big Sur al is geïnstalleerd op je Mac en je geen moeite hebt om na het wissen te updaten de update opnieuw te installeren. Wil je liever direct macOS 11 Big Sur installeren? Dan moet je gebruikmaken van een installatie USB stick. Hoe je deze maakt en gebruikt lees je hier terug. Sluit na het wissen van de harde schijf de USB Stick aan op je Mac om macOS te installeren.

ook interessant
macOS Big Sur installeren vanaf een USB stick
macOS Big Sur installeren vanaf een USB stick

Uitleg: bootable USB Stick maken voor macOS Big Sur, zo kun je macOS opnieuw installeren vanaf een opstartschijf voor een schone installatie

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt15/05/2021 11:16
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Hallo,

    Ik zou graag een clean install willen doen, maar ik ben bang dat ik mijn fotos kwijtraak. Misschien een domme vraag: Wat te doen om dit te voorkomen??? In de Finder kan ik ze niet vinden om ze te kopieren. Dan nog, hoe kan ik ze later terug zetten?
    MBP (15″ 2016), BigSur 11.5.1

    Vast bedankt voor de hulp.

    Beantwoorden
  • Hoi,
    Bestaat er eigenlijk een checlist van alle dingen die je apart moet nakijken alvorens je systeem opnieuw te installeren? Veel mensen vergeten dat ze geen “losse” copie hebben van oa.
    * extra (externe) geïnstalleerde lettertypes
    * extra voorzieningen die werden toegevoegd aan Finder (oa. workflows in verborgen systeemmappen), zoals PNG to ICNS, HEIC to JPG, QoQ-reverse, enz…
    * extra geïnstalleerde wallpapers die je hebt toegevoegd in één van je (soms verborgen) systeemmappen
    Je kan die uiteraard daarna nog altijd manueel “uitvissen” uit je Time Machine-backup. Vaak kom ik pas enkele weken of maanden tot besef “ach ja, vorige keer stond die kleine utility erop, hoe had ik die er toen erop gekregen?” Het zijn allemaal dingen die IN het systeem zelf werden toegevoegd.
    Ook qua lettertypes is het vaak een verrassing als je een ouder document opendoet en vaststelt dat het bijbehorend lettertype er niet meer is en vervangen is door een ander, waardoor heel je lay-out een knoeiboel wordt…
    Zo’n “checklist” zou zeer handig zijn, alhoewel ik besef dat ze wellicht nooit helemaal compleet zal zijn.

    Groeten,
    Roní

    Beantwoorden
  • Ik ben geen computerspecialist. Ik heb een Mac waar nu de update big Sur op dat. Sedert de uodate heb ik geen mogelijkheid meer om internet te krijgen. Er staat op dat internet niet geconfigureerd is en niets lukt. Op mijn iPhone daarentegen is alles ok dus ligt het probleem bij de Mac.

    Beantwoorden
  • Hier nog een afwijking variant. Ik heb een fusion iMac uit 2012 met Mojave als laatst mogelijke OS en heb een MacMini M1 besteld met Big Sur voorgeïnstalleerd. Hoe ga je dan te werk als je alles zo schoon mogelijk over wilt zetten (eventueel inclusief apps).. Zou dat via iCloud lukken?

    Beantwoorden
  • Hi Wesley,

    Je schrijft “de SSD van je Mac blijft over”. Betekent dat, dat ik handmatig (met Terminal) de HD en SSD van de Mac weer tot een Fusion drive moet maken?

    Ik heb dat eerder gedaan met een iMac uit 2009, waar ik de DVD heb vervangen voor een SSD en kan me niet herinneren dat ik dat proces van HD & SSD = Fusion; met een Macintosh HD en een Macintosh HD – Data kwam te zitten. Maar misschien is dat in de tussentijd veranderd.

    Mijn huidige iMac dateert uit 2017 en heeft een voorgeïnstalleerd Fusion drive.

    Mvg, Chris

    Beantwoorden
  • Hier kun je meer informatie terugvinden over de verschillende volumes: https://www.appletips.nl/macintosh-hd-gegevens-apfs-volumes/

    Beide schijven zullen gewist worden en de SSD van je Mac blijft over. Na het wissen wordt inderdaad beide Macintosh HD-schijven aangemaakt. Als je de stappen volgt zoals hierboven staat omschreven moet het lukken. Ik heb namelijk zo mijn Mac ook gewist.

    Beantwoorden
  • In dit artikel worden achtereenvolgens Macintosh HD – Data (ik heb een engelse installatie) en Macintosh HD gewist.

    Ik vermoed dat macOS (Catalina staat erna nog op) op Macintosh HD staat en alle data op Macintosh HD – Data.
    Is dat inderdaad zo?
    Zijn dit 2 partities op één fusion drive?

    Dan volgt er een gedeelte tekst over AFPS (gebruik ik inderdaad) waarin je structuur moet kiezen.
    Vervolgens kies je een naam voor je schijf (mag dezelfde zijn) en weer ‘Wis’. Ik heb dit nog uitgevoerd maar na het wissen van Macintosh HD – Data en Macintosh HD, vraag ik me welke schrijf er nog over is? Dat is mij niet duidelijk.

    Dan wordt het tijd om BigSur opnieuw te installeren nadat de disk opnieuw geformatteerd is.
    Het is mij niet duidelijk of er opnieuw een Macintosh HD en een Macintosh HD – Data wordt gemaakt en hoe dan?

    Beantwoorden
  • Die verdwijnt inderdaad ook.

    Beantwoorden
  • Wordt de Bootcamp partitie ook gewist of blijft die behouden bij een Clean Install ?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store