14 juni 2015

NieuwsUnbreakable: Gorilla Glass, saffierglas of een flexibel display?

Toen Apple in 2007 de eerste iPhone lanceerde bracht het een ware revolutie in het land der mobiele telefoons tot stand. De iPhone was ondanks het ontbreken van 3G en GPS een van de eerste echte smartphones, een telefoon waarmee eenvoudig verschillende taken konden worden uitgevoerd.

Die eenvoud was voor een groot deel te danken aan het goede besturingssysteem (iOS) en het grote capacitieve touchscreen.

Kwetsbaar ontwerp

Hoewel de iPhone op het gebied van gebruiksgemak de concurrentie ver achter zich liet, werd er door het nieuwe design wel een nieuwe kwetsbaarheid geïntroduceerd. De telefoon was namelijk een stuk dunner dan de telefoons van de concurrentie en er waren geen hogere, beschermende randen of andere voorzieningen om het touchscreen te beschermen bij een val. Een vrij gedurfde zet, aangezien andere fabrikanten wat minder aandacht aan het design besteedden en juist vrij stevige telefoons produceerden.

Kijkende naar concurrerende telefoons uit ditzelfde tijdperk, bijvoorbeeld de Nokia N95, dan valt direct op dat deze een stuk minder elegant is. De N95 is ongeveer twee keer zo dik als de orignele iPhone en het display een stuk kleiner. Door de dikte van de telefoon ontstond er echter wel meer ruimte om het scherm dieper in de behuizing te plaatsen waardoor het beter beschermd wordt. Het toestel heeft echter geen touchscreen en wordt via een toetsenbord aangestuurd.

gorillaglas

Gorilla Glass

Steve Jobs had echter een vooruitziende blik en hij had in 2007 al door dat er geen concessies op het gebied van design mochten worden gedaan. In plaats daarvan werd er daarom naar een alternatieve oplossing gezocht om de iPhone te verstevigen. Deze oplossing werd gevonden in Corning’s Gorilla Glass. Dit geharde en lichte glas werd voorheen alleen voor andere doeleinden gebruikt, maar op verzoek van Apple wist Corning het ook geschikt te maken voor gebruik op smartphones.

Het display van de iPhone was daardoor nog altijd niet onbreekbaar, maar door het gebruik van het geharde glas was de kans op een barst aanzienlijk afgenomen. Apple is ook na de iPhone 2G gebruik blijven maken van Gorilla Glass en de iPhone 6 is uitgerust met de derde generatie van Gorilla Glass.

Saffierglas

In werkelijkheid ligt het percentage waarschijnlijk wat lager, we zien regelmatig smartphones met een gebarsten Gorilla Glass voorbij komen. Het is dan ook niet vreemd dat Apple de zoektocht naar een onbreekbaar display ook na de samenwerking met Corning niet heeft gestopt en even leek het er eind vorig jaar op dat het bedrijf uit Cupertino in saffierglas een betere oplossing had gevonden.

Er waren namelijk zeer hardnekkige geruchten dat de iPhone 6 de eerste telefoon zou worden die met saffierglas zou worden uitgerust. Deze geruchten werden versterk nadat Apple ook een partnerschap sloot met GT Advanced, een producent van saffierglas. Saffierglas heeft een hogere hardheid dan andere soorten glas en dat zou ook moeten betekenen dat het moeilijker te breken en krasvaster is. Op het eerste gezicht dus de ideale vervanger voor Gorilla Glass.

Toch werd er bij de lancering van de iPhone 6 uiteindelijk niet voor saffierglas gekozen.De grootste reden waren de vele fouten bij het produceren van saffierglas en volgens Amerikaanse Time waren daarvoor nog een aantal redenen, zo is saffierglas dikker en zwaarder dan Gorilla Glass, waardoor het gewicht van de telefoon zou toenemen en vooral het glas bij de randen van het toestel dikker zou moeten worden. Daarnaast laat saffierglas minder licht door, waardoor de helderheid van het scherm moet worden verhoogd en de accu dus sneller leeg is.

image2

Tot slot zou saffierglas door de hogere hardheid juist sneller breken, doordat het niet kan buigen en de impact van een val daardoor niet kan absorberen.

De toekomst

Of we saffierglas in de toekomst in een andere iPhone zullen terugzien is op dit moment nog niet bekend. Volgens de laatste geruchten zou de nieuwe iPhone misschien een uitvoering met saffierglas krijgen, maar het is onduidelijk hoe betrouwbaar deze geruchten zijn. Het is immers ook goed mogelijk dat Apple het gebruik van saffierglas niet meer overweegt nadat het niet geschikt is gebleken voor de iPhone 6.

Een andere oplossing die dan wellicht dan van pas zou kunnen komen is het gebruik van flexibele displays, een oplossing waarvoor Apple eind vorig jaar een groot aantal patenten kreeg toegewezen. Het flexibele display is niet nieuw en onder andere LG heeft in het verleden al telefoons geproduceerd die volgens de Koreaanse fabrikant zelf over een onbreekbaar display zouden beschikken. Uit tests bleek echter al snel dat het display, of eigenlijk het glas op het display, nog steeds breekt bij een val en dat ook dit vooralsnog dus niet de heilige graal is.Reacties


  • Sander

    15 juni 2015 om 0:29

    Gt advanced is failliet daar zij niet de enorme hoeveelheid saffier schermen konden leveren doordat er teveel fouten (cq gebarsten schermen) in het bouw proces zaten. Hierdoor lagen de kosten aanzienlijk hoger en kwamen ze, zelfs met de investering van Apple, er financieel niet uit..

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!