12 juni 2016

NieuwsWat te verwachten van WWDC 2016

wwdc 2016 logo

Aanstaande maandag 13 juni start in San Francisco het WWDC 2016. Dit is de plek waar ontwikkelaars elkaar ontmoeten. Zoals altijd zal Apple dit event aftrappen met een keynote, die meestal in het teken staat van software en soms nieuwe producten.

Wat kun je verwachten van het WWDC 2016? Verwacht vooral een hoop nieuwe ontwikkelingen op gebied van software, zo krijgen alle software-versies een update en is er meer. Hoop vooral niet op nieuwe producten want volgens de laatste geruchten zullen die er nauwelijks komen.

Siri 2.0 en Siri-speaker

Siri gaat hoogstwaarschijnlijk voorzien worden van een grote update. Siri 2.0 zal zelflerend worden, iets wat in iOS 9 min of meer al het geval met behulp van de pro-actieve Siri. Dit is helaas erg beperkt, daarom gaat Apple dit flink uitbreiden. De zelflerende assistent van bijvoorbeeld Google verwerkt de gegevens online, Apple zal een privacyvriendelijke variant op de markt brengen waarbij de assistent op het toestel zelf alle gegevens verwerkt en leert.

Siri 2.0 zal ook kunnen worden gebruikt door ontwikkelaars, de SDK-kit met API's zal naar alle waarschijnlijkheid tijdens het WWDC worden aangekondigd. Zo kunnen ontwikkelaars met Siri aan de slag en kan de dienst nog uitgebreider worden dan het al is.

Siri golven voor siri 2.0 en meer

Ook is er sprake van een Siri-speaker, deze kun je gebruiken voor verschillende doeleinden zoals het afspelen van muziek of als Airplay-speaker, maar kan ook berichten voorlezen en versturen, lampen in of uitschakelen, apparaten besturen, het weerbericht, verkeer of nieuws opvragen, etc. De speaker kan misschien worden voorgesteld, maar is pas dit najaar leverbaar. Meer informatie over de Siri-speaker lees je hier terug.

Kom in de stemming voor het WWDC met deze speciale wallpapers voor iPhone, iPad, Apple Watch en Mac!

iOS 10

Iets wat zeker aangekondigd gaat worden is iOS 10, welke nieuwe functies en opties worden er verwacht? Hieronder vind je een overzicht van alle mogelijke nieuwigheden.
• Zelflerende Siri 2.0
• Verbeterde versie van HomeKit met een eigen Home app
Apple Music 2.0, met nieuwe interface (meer info)
• Verwijderen en/of verbergen van de standaard Apple apps
• Nieuwe opties in de Foto’s app
• Aanpasbaar bedieningspaneel
• Sterkere iCloud-beveiliging naar aanleiding van FBI-zaak
• Apple Pay wordt verder uitgerold, Nederland is nog niet aan de beurt
• Donkere modus (Dark Mode), mogelijkheid om een donkergrijze interface te activeren

iOS 10 dark mode

iOS 10 donkere modus concept van iHelpBR

OS X 10.12 wordt macOS 12

Waarschijnlijk zal Apple tijdens het WWDC 2016 afscheid nemen van OS X en de naam wijzigen naar macOS. Dit is een logische keuze gezien de huidige software-lijn. Eerder heeft Apple de nieuwe naam al verklapt in een document op hun website, meer info vind je hier terug.

Nieuw in OS X (macOS) zal zijn Siri en integratie voor Touch ID. De zelflerende siri 2.0 komt naar de Mac. Met Siri is het mogelijk om applicaties te openen, zoeken naar informatie op het internet, antwoorden op notificaties, HomeKit-apparaten bedienen, enzovoorts. Klik hier voor meer informatie.

Siri in OS X 10.12

Foto's afkomstig van MacRumors

Verder kun je met OS X 10.12 (macOS 12) je Mac ontgrendelen met het Touch ID van je iPhone. Het proces is te vergelijken met de Apple Watch, wanneer deze nog vergrendeld is kun je de iPhone ontgrendelen om toegang te krijgen tot de Apple Watch. Wanneer je dus moet inloggen op je Mac kun je ervoor kiezen om je iPhone snel te ontgrendelen om in te loggen op de Mac.

Lees ook: Apps om je Mac te ontgrendelen met Touch ID

Overige wijzigingen in OS X (macOS)

• Apple Music 2.0, met nieuwe interface (meer info)
• Nieuwe opties in de Foto’s app
• Betere iCloud-beveiliging naar aanleiding van FBI-zaak

watchOS 3

De Apple Watch gaat een prachtige update krijgen in de vorm van watchOS 3. Hierdoor zal de Watch minder afhankelijk worden van de iPhone. Waarschijnlijk kunnen we apps draaien op de Apple Watch zonder dat deze ook een iPhone versie moeten hebben. Nieuwe wijzerplaten staan ook op de planningen, de geruchten gaan dat ook ontwikkelaar wijzerplaten kunnen aanleveren.

apple watch watchos 3 concept

Apple Watch concept van Michael Dolejs

watchOS 3 zal de huidige Apple Watch sneller maken en waarschijnlijk bevat de software nog meer functies die pas van toepassing zijn op de Apple Watch 2 die dit najaar wordt verwacht.

Lees ook: Apple Watch 2 wordt 40% dunner

tvOS 10 voor de Apple TV

Helaas is er vrij weinig bekend over tvOS 10, verwacht geen Nederlandstalige Siri daar is het vast nog te vroeg voor. Eerder was er sprake over een compleet vernieuwde iOS Remote applicatie voor de Apple TV, misschien wordt deze aangekondigd, maar naar verwachting ziet deze pas dit najaar het levenslicht.

Wanneer komt de nieuwe software beschikbaar?

iOS 10, macOS 12, tvOS 10 en watchOS 3 kun je dit najaar (september) downloaden. iOS en macOS krijgen een publieke beta die aannemelijk half juli beschikbaar komt, ontwikkelaars kunnen 13 juni de eerste beta van alle software downloaden en testen.

Swift 3

Swift icoon AppleTijdens het WWDC 2016 kunnen ontwikkelaars rekenen op Swift 3.0, dit wordt een compleet vernieuwde versie van de huidige programmeertaal. Helaas is Swift 3.0 niet compatibel zijn met Swift 2.2 of eerder en komt deze versie pas eind dit jaar beschikbaar.

De nieuwe versie bevat de Swift Package Manager, hiermee kun je ontwikkelen en distribueren tussen platformen. Vermoedelijk zal Apple meer details vrijgeven over Swift 3.0 tijdens het WWDC.

Geen nieuwe hardware

Het WWDC 2016 draait om software en ontwikkelen van apps, net zoals vorig jaar worden er geen nieuwe producten verwacht. De Apple Watch 2 wordt niet verwacht tijdens het WWDC maar dit najaar samen met de nieuwe generatie iPhone.

De MacBook Pro is nog een raadsel. Volgens de laatste geruchten zou Apple het 13" model zo goed als klaar hebben en zou deze in juli geleverd kunnen worden, echter is het wachten op het 15" model waarvan bepaalde onderdelen vertraagd zijn. Het kan zijn dat Apple het 13" model tijdens het WWDC 2016 uit de doeken doet en later dit jaar het 15" model beschikbaar komt.

siri op een macbook

Macbook Pro met Siri-functie afkomstig van 9to5Mac

Apple heeft plannen om in de toekomstige MacBook Pro’s de functietoetsen bovenin het toetsenbord te vervangen vervangen door een OLED-balk. Deze balk zal naar alle waarschijnlijkheid functioneren als bedieningspaneel (zoals in iOS) en misschien wel enkele zaken uit de menubalk vervangen. Verder kan Apple dit ook gebruiken voor Siri zoals bovenstaande afbeelding illustreert.

Lees ook: Gelekte foto’s tonen nieuwe MacBook Pro met OLED-balk

origineel artikel van 09/06/16, geupdate op 12/06/16 i.v.m. nieuwe ontwikkelingenReacties


 • Daniel

  9 juni 2016 om 15:23

  Ik hoop stiekem op een MacBook Pro, maar een paar maanden wachten lukt ook nog wel.

  Hopelijk krijgt de stabiliteit van os x en ios de voorrang op nieuwe functies.

 • René

  9 juni 2016 om 21:02

  Het wordt tijd dat je in Pages een samenvoeg brief kan maken i.p.v. de oude versie 4.0 te moeten gebruiken. Numbers kan niet eens gebruikt worden voor gegevens omdat die niet met kopteksten om kan gaan. Daar moet je dan weer de versie 2.0 gebruiken. Het lijkt me niet meer dan normaal dat de software professioneel gebruikt kan worden zodat je niet naar Word hoeft uit te wijken. Zo dat lucht op.

 • peter

  10 juni 2016 om 1:23

  Niet echt vernieuwend meer…..de verzadiging is aanstaande….

 • Berend

  10 juni 2016 om 19:45

  Tja @René, met pijn in het hart heb ik Pages&Numbers vaarwel gezegd en ben over gegaan naar Word&Excel (Mac-versie). Ik heb stellig de indruk dat verdere ontwikkeling van P&N door Apple stil is gelegd. Dit ook gezien de laatste Keynote waarin verdere samenwerking met MicroSoft duidelijk werd (software voor de iPad Pro van MS). HelaasHelaas…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!