1 augustus 2016

BasisiPad instellen voor ouderen en senioren

iPad instellen voor senioren en ouderen

Misschien heb je een oude iPad in de kast liggen of heb je oog op een nieuwe. Het is dan goed om te weten dat je jouw oude iPad ook een tweede leven kunt geven. De iPad is namelijk niet alleen geschikt voor jezelf of kinderen, maar ook voor ouderen.

Wanneer je besluit je geliefde moeder, oma of een ander persoon op leeftijd een iPad cadeau te doen moet je er rekening mee houden dat deze lichtjes aangepast moet worden. Denk hierbij aan een groter lettertypen, vooraf aangemeld op het internet, etc.

Waarom een iPad geschikt is voor ouderen

Een iPad (of tablet) is uitermate geschikt voor de oudere generatie om kennis te maken met het internet. Ze kunnen in contact komen en blijven met (klein)kinderen, vrienden van de bingo, vrijwilligers, etc. Het blijkt dat senioren vooral de tablet gebruiken om te FaceTime’n (skype), spelletjes, internetten en berichten versturen.

iPad voor senioren en ouderen

Wat heb je zeker nodig

• Zorg ervoor dat de oudere beschikt over een werkende Wi-Fi verbinding in huis
• Maak een gratis iCloud account aan (meer info)
• Koop goede bescherming voor de iPad zodat deze makkelijker vast te houden is
• Een oude of nieuwe iPad

Een iPad instellen voor senioren

Als je een oude iPad wilt geschikt maken voor ouderen dan kun je het beste eerst deze volledig opnieuw instellen. Ga naar Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in. Tik hier op 'Wis alle inhoud en instellingen'. De iPad wordt opnieuw opgestart en volg de stappen. Log bijvoorbeeld in op het draadloze netwerk in huis en het eerder aangemaakte iCloud account.

De letters op een iPad kunnen misschien aan de kleine kant zijn, daarom kun je het beste het lettertype vergroten of aanpassen. Hoe je dit doet lees je hieronder terug.

• Open nu Instellingen
• Navigeer naar 'Algemeen'
• Tik op 'Toegankelijkheid'

tekst vergroten voor ouderen en senioren

Hier kun je bij 'Grotere tekst' de lettergroottes aanpassen. Via de schuifknop kun je de letters vergroten, als je de optie 'Grotere tekstgroottes' inschakelt kun je nog tekst nog meer vergroten. Tik bovenin op 'Toegankelijkheid' om terug te keren en de aanpassing wordt bewaard.

Verder is het misschien wel interessant om nog een aantal extra opties te activeren in dit menu zoals: Vette tekst, Knopvormen en Labels voor aan/uit. Met behulp van VoiceOver kan iOS onderdelen op het scherm uitspreken, meer info vind je hier terug.

Welke applicaties installeren en activeren?

Een ouder heeft graag contact met kinderen en kleinkinderen, als je beschikt over FaceTime of Skype dan is het interessant dit te activeren voor de ouder in kwestie. FaceTime kan worden geactiveerd via Instellingen ▸ FaceTime of via de gelijknamige applicatie. Ditzelfde geldt ook voor chat-applicaties zoals Facebook Messenger of de standaard berichten applicatie. Klik hier voor meer informatie over FaceTime inschakelen en gebruiken.

NPO speciaal voor ouderen

Welke applicaties er nog meer moeten worden geïnstalleerd hangt puur af van de interesse van de senioren. Denk hierbij aan de regionale krant, spellen, boeken in iBooks, NPO en meer uitzending gemist diensten. De werking van deze apps zijn verschillend, leg daarom goed de apps uit of laat je informeren. Het beste is applicaties die niet worden gebruikt te plaatsen in een folder (meer info).

Enkele handige tips voor ouderen met een iPad

• Bekijk eens onze basis tips, dit zijn tips speciaal gericht voor personen die voor het eerst in aanraking komen met een iPhone, iPad of Mac.
Activeer gezinsdeling voor je Oma, Opa of ouder. Hierdoor kun je gratis content delen met elkaar en kan de ouder aankopen verrichten.
Deel je foto’s via iCloud-fotodelen, zo kun je alle foto’s van de kleinkinderen delen of van je laatste vakantie.
• Applicaties en iOS automatisch updaten
• Informatie over hoe je applicaties volledig moet afsluiten
• Gevorderde gebruiker? Zo kun je kopiëren, plakken en knippen op een iPad

Ben je ouder of wil je een iPad instellen voor ouderen en heb je vragen met betrekking tot de iPad of software dan kun je deze altijd stellen op appletips Genius. Klik hier voor meer informatie.

Bron openingsfoto en bron uitgelichte afbeelding

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.Reacties


 • Bart

  1 augustus 2016 om 16:28

  Gezinsdeling is handig, maar blijkt in de praktijk onhandig. Ik had mijn moeder (bijna pensioengerechtigde leeftijd) aan het gezin toegevoegd, maar hierdoor werden al haar aankopen voor Candy Crush van mijn creditcard afgeschreven. Zelfs na het beeindigen van de gezinsdeling, kreeg ik lange tijd nog steeds meldingen van Appel als zij aankopen had gedaan via haar eigen iTunes kaart.

 • Oscar

  5 augustus 2016 om 9:58

  Tablets zijn inderdaad ideaal voor ouderen die weinig bekend zijn met technologie. Daarvan zijn er in Nederland ruim een miljoen van. Toch blijven de ouderen het lastig vinden om er mee te werken. Iconen zijn te klein en onduidelijk wat ze doen, ouderen vergeten ook wel eens wat, zijn bang iets te breken of hebben gelezen over spam en virussen, verdwalen op de tablet, etc.
  Als je toch wil dat de ouderen verbonden blijft met de familie ontkom je niet aan speciale ouderen app. Die ondervangen een aantal van de problemen. De meest recente op de markt is de app Oscarsenior. Die is Nederlandstalig en heeft een hoop te bieden en is gratis tot 4 gebruikers.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!