privacy

Face ID: Je iPhone X beveiligen met je gezicht, alle info

Demonstratie Face ID

De iPhone X heeft geen Touch ID meer, maar wordt beveiligd met Face ID. Deze geavanceerde gezichtsherkenning wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe TrueDepth-camera. Deze combineert een normale camera aan de voorkant met een infraroodcamera, dieptesensor en projector.

De TrueDepth-camera zit verwerkt in de inkeping aan de voorkant van het toestel en is dus een dubbele camera die diepte kan zien. Net zoals met Touch ID kun je Face ID gebruiken om je iPhone te ontgrendelen, maar ook wachtwoorden invoeren of aankopen verrichten. Daarnaast kun je de TrueDepth-camera ook gebruiken voor Animoji en AR-toepassingen.

OverSight: Krijg een melding wanneer de Mac webcam of microfoon wordt gebruikt

oversight icon

Het zal niet zo snel gebeuren dat criminelen je Mac hacken en je camera of microfoon willen activeren om je te bespioneren, maar het kan natuurlijk altijd eens gebeuren. Eerder hebben we al over oplossingen geschreven zoals Spyslide. Alleen moet je hiervoor je webcam afplakken en kun je nog steeds afgeluisterd worden. je kunt ook gebruikmaken van de gratis applicatie 'OverSight'.

De app draait op de achtergrond van je Mac en detecteert onmiddellijk wanneer je webcam of microfoon geactiveerd wordt. Ook wanneer de criminelen in staat zijn om het groene ledlampje uit te schakelen krijg je een melding. Op deze manier ben je altijd op de hoogte wanneer de camera of microfoon van je Mac wordt gebruikt.

iOS: Automatisch slot kan niet worden gewijzigd

instellingen ios logo 7 retina

In iOS is het mogelijk om het automatisch de iPhone of iPad te vergrendelen naar een bepaald periode. Standaard wordt het scherm vergrendeld na 1 minuut, maar je hebt ook de keuze tussen 30 seconden, 2 minuten, nooit, etc.

Het automatisch slot kun je wijzigen via Instellingen ▸ Beeldscherm en helderheid. Heb je nog iOS 9 of eerder dan kun je dit aanpassen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Automatisch slot, kies hier een gewenste tijd. Sommige gebruikers hebben echter bepaalde opties niet. Zo kunnen sommige alleen maar 30 seconden kiezen en andere kunnen de optie 'Nooit' niet kiezen.

Facebook de toegang tot je locatiegeschiedenis verbieden

Facebook icoon (logo)

Zoals alle andere sociale applicaties weet Facebook ook graag waar je bent. Facebook beschikt uiteraard over een optie die het mogelijk maakt om locaties te bekijken in de app. Zo kun je inchecken, reviews lezen en meer. Echter wanneer je de applicatie opent zal Facebook steeds registreren waar je bent.

iOS en Facebook houden voortdurend je locatie bij, in iOS kun je dit bekijken via Instellingen ▸ Privacy ▸ Locatievoorzieningen ▸ Systeem ▸ Veelbezochte locaties (meer informatie). Het is niet helemaal duidelijk of Facebook ook deze gegevens gebruikt, echter verzamelen ze zelf ook gegevens die ze in de locatiegeschiedenis opslaan. Deze kun je dan vervolgens in je activiteitenlogboek van Facebook bekijken.

Alle verzamelde gegevens door Google verwijderen en blokkeren

google logo retina 2015

Het is goed om te weten dat Google voor iedere gebruiker een eigen geschiedenis bijhoudt, deze gegevens worden door de jaren heen verzameld door Google zodat jij achteraf de activiteiten kunt bekijken. Deze gegevens kun je verwijderen en Google de toegang blokkeren.

De geschiedenis wordt alleen opgeslagen wanneer je met een Google-account bent ingelogd in apps van de zoekgigant. Dit kunnen mobiele apps zijn of dekstop-websites. Zo registreert google alle zoekopdrachten, bekeken YouTube video’s, locaties waar je geweest bent, apparaat gegevens en meer.

Snap Map: Je locatie niet meer delen met vrienden en Snapchat

snapchat

Vorige maand heeft Snapchat een nieuwe functie geïntroduceerd genaamd Snap Map. Door het camerascherm te openen en vervolgens twee vingers te knijpen op het scherm (uitzoomen) kun je de kaart openen. Op de kaart vind je al je snap-vrienden terug en kun je hun locatie bekijken.

Telkens wanneer je Snapchat opent zal de app je locatie doorgeven aan Snap en de kaart bijwerken. Dit is niet alleen nadelig voor je privacy, ook al je vrienden kunnen je voortduren in de gaten houden. Wie niet op deze functie zit te wachten kan deze uitschakelen. Let wel, in de app kun je alleen je locatie verbergen voor je vrienden en niet voor Snapchat. Gelukkig kun je dit alsnog beperken.

iOS: Automatisch invullen van gegevens en wachtwoorden uitschakelen

iOS safari icoon

In iOS heb je de mogelijkheid om bepaalde te gegevens te onthouden en te bewaren, denk hierbij aan gebruikersnamen, creditcards en wachtwoorden. Daarnaast kun je ook automatisch formulieren invullen met behulp van je contactgegevens.

Dit is allemaal ontzettend handig, maar er zit ook wel een groot veiligheidsrisico aan verbonden. Apple kan deze gegevens echter niet inzien, alles blijft bewaard op het toestel zelf en eventueel versleuteld gesynchroniseerd met iCloud. Echter en kan iedereen die je iPhone of iPad in handen krijgt gebruikmaken van de opgeslagen informatie. Om deze reden kun je ervoor kiezen het automatisch invullen uit te schakelen.

Mac: Gegevens van locatievoorzieningen beheren en bekijken

Zoals in iOS, kun je ook onder macOS (OS X) gebruikmaken van de locatievoorzieningen. Bepaalde applicaties, denk hierbij aan Safari, Kaarten, Twitter, enzovoorts maken gebruik van je locatie voor verschillende doeleinden. Ben je nieuwsgierig welke applicatie zijn dan moet je in de Systeemvoorkeuren zijn.

Via de instellingen kun je snel bekijken welke applicaties gebruikmaken van je locatie. Daarnaast kun je ook per applicatie de toegang tot je locatie ontzeggen. Ook het Mac-systeem maakt gebruik van de locatievoorzieningen, dit kan zijn voor 'Zoek mijn Mac' of om de tijdzone in te stellen. Via de instellingen kun je zelf bepalen welke apps en systeemvoorzieningen deze gegevens mogen gebruiken.

Beveilig je online diensten met twee-staps-verificatie

logo iCloud-sleutelhanger

De laatste tijd is het hacken van (sociale media) accounts weer volop in het nieuws. Nog steeds zijn er een hoop mensen die een te makkelijk en/of vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al hun accounts. Dit is zeer onverstandig, want zo is de kans groot op fraude en hacken.

Daarom is het belangrijk om een goed en sterk wachtwoord te bedenken, gebruik hiervoor zeker deze tips. Daarnaast raden we aan altijd, indien beschikbaar, de twee-staps-verificatie in te schakelen. Dit is een extra beveiliging die ervoor zorgt dat de kans stukken kleiner is om gehackt te worden.

iOS: 5 Privacy en beveiligingsinstellingen die je het beste kunt toepassen (#2)

privacy icoon

Je privacy beschermen is erg belangrijk in deze tijd. Ook je iPhone of iPad goed beveiligen hoort daarbij. Wie in het bezit is van een iOS apparaat kan er vanuit gaan dat zijn persoonlijke gegevens goed beschermd worden. Ook op basis van privacy scoort Apple goed, een volledige verklaring en uitleg vind je hier terug.

Toch zijn er een aantal tips die je het beste kunt uitvoeren om je privacy te beschermen, maar ook als extra beveiliging. De tips hebben betrekking tot je privacy voor je nabije omgeving, maar ook het doorspelen van gegevens aan derde. Dit is het tweede deel in een reeks van twee, het eerste deel lees je hier terug.

Een alias aanmaken voor iCloud Mail

mail icon iOS

Wie vaak iets koopt via het internet of zich abonneert op verschillende nieuwsbrieven doet er goed aan om een alias te gebruiken voor je e-mailadres.

Een alias is een e-mailadres dat je oorspronkelijke e-mailadres voor de ontvanger verbergt. Het e-mailadres fungeert als een losstaand adres dat is gekoppeld aan je hoofdaccount. Bijvoorbeeld je hebt als e-mailadres mail@icloud.com, dan kun je aan dit e-mailadres verschillende aliassen koppelen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!