21 maart 2016

iOS 9iOS 9.3: Wat is Night Shift (nachtmodus) en hoe gebruik je het?

night shift logo iOS 9.3

Vanaf iOS 9.3 hebben we er een nieuwe, maar stiekem ook een belangrijke functie erbij gekregen op de iPhone, iPad en iPod Touch. Night Shift (nachtmodus) zorgt ervoor dat je ’s avonds minder last hebt van het felle blauwe licht dat het scherm produceert.

De nieuwe functie maakt het mogelijk om minder blauw licht te produceren en ervoor te zorgen dat je ogen niet vermoeid geraken door het felle licht. Ook is dit beter voor je slaap, want het blauwe licht zorgt er volgens wetenschappers voor dat je minder melatonine aanmaakt.

Met nachtmodus wordt het blauwe licht onderdrukt door een gele gloed over het scherm, hierdoor straalt het scherm een warme natuurlijke kleur uit wat prettig is voor je ogen wanneer het donker is. Hieronder lees je alles over deze nieuwe functie terug.

Ondersteunt mijn iDevice Night Shift?

Helaas ondersteunen niet alle iDevice deze nieuwe functie, de apparaten die dit ondersteunen zijn: iPhone 5s of nieuwer, iPad mini 2 of nieuwer, iPad Air of nieuwer, iPad Pro en de iPod Touch 6e generatie.

Hoe Night Shift activeren?

• Open de Instellingen app
• Navigeer naar 'Beeldscherm en helderheid'
• Tik op 'Night Shift'

Night Shift in iOS

Je hebt nu de keuze om Night Shift handmatig in te schakelen, dit doe je met de schakelaar bij 'Zet handmatig aan tot morgen'. Onderaan kun je de intensiteit van het licht instellen via de schuifbalk 'Kleurtemperatuur'. Onmiddellijk wordt de intensiteit van het blauwe licht van je scherm aangepast.

Nachtmodus kun je ook handmatig activeren of uitschakelen via het bedieningspaneel, veeg met één vinger omhoog vanaf de onderkant van je scherm en tik in het bedieningspaneel op het zon-icoon met daarin een maan. Kies vervolgens voor de gewenste optie.

De functie automatisch plannen

Ook kun je Night Shift inplannen, dit is ook aan te raden wanneer je gebruik wilt maken. Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Beeldscherm en helderheid ▸ Night Shift. Via de optie 'Gepland' kun Night Shift automatisch activeren van zonsondergang tot zonsopkomst. Kier hier dan voor de optie 'Zon onder tot zon op'

nightshift inplannen

Verder is het mogelijk om zelf je eigen tijden instellen wanneer Night Shift geactiveerd moet worden en wanneer deze automatisch uitgeschakeld moet worden. Een voorbeeld is van 22 uur tot 8 uur ’s ochtends.

Nachtmodus kan niet worden gebruikt vanaf zonsondergang

Mocht het niet lukken om Night Shift automatisch te activeren tussen zonsondergang en zonsopkomst dan kun je dit oplossen via Instellingen ▸ Privacy ▸ locatievoorzieningen ▸ Systeem ▸ schakel hier de optie 'Tijdzone instellen' in.

Lees ook: De belangrijkste nieuwe functies in iOS 9.3


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on
Reacties


 • Marcel

  21 maart 2016 om 22:29

  De Night Shift werkt niet als de energiebesparing gebruikt wordt ? wat een grapje zeg !!

 • Wim

  21 maart 2016 om 23:46

  Een tip: als nightshift niet automatisch via zonsondergang – zonsopgang ingesteld kan worden, zet dan bij locatievoorzieningen – systeem – de optie Tijdzone instellen aan. Dan verschijnt de optie wel.

 • Paul Overtoom

  23 maart 2016 om 11:04

  Wel apart, hoor. Zit ik ’s avonds achter mijn 27″-scherm te werken en kijk ik op mijn telefoon, dan zie ik keurig nightshift-kleuren op mijn telefoon, maar mijn (véééél) grotere scherm blijft gewoon wit. Kan ik die ook “op de klok” zetten? Ben bang dat ik het antwoord al weet. Niet erg doorgedacht van Apple lijkt me.

 • Wesley Fabry

  23 maart 2016 om 11:31

  @paul standaard ondersteund Apple dit niet voor de Mac, maar gelukkig is er Flu.x, check de tip: http://www.appletips.nl/f-lux-het-blauwe-licht-van-je-mac-aanpassen-naar-natuurlijk-licht/

 • vunze

  23 maart 2016 om 12:23

  lekkere naaierij weer van Apple, weer eens niet toepasbaar op devices ouder dan grofweg twee jaar. Wel slurpt de update weer extra vermogen en zo wordt je gepusht nieuwe apparaten te kopen!!

 • Ik

  23 maart 2016 om 21:46

  Jemig, iPhone 5s ondersteund het wel, en de 5c niet!!

 • Huub Martens

  2 april 2016 om 11:03

  OK, ik heb het al gezien.
  Altijd leuk, dit soort dingen …..

 • Frank

  5 april 2016 om 9:10

  Inderdaad, zodra je toestel in de energie besparing schiet is het over met de nightshift……

 • Wesley Fabry

  5 april 2016 om 9:10

  Toch kun je de optie gebruiken in de energiebesparingsmodus: http://www.appletips.nl/night-shift-gebruiken-in-energiebesparingsmodus/

Een reactie toevoegen: