23 september 2017

Aanrader: Bereid je Mac voor op macOS High Sierra

6 min leestijd
Aanrader: Bereid je Mac voor op macOS High Sierra
Handleiding  
6 min leestijd

25 september kunnen we allemaal gratis macOS High Sierra downloaden vanuit de Mac App Store. High Sierra is een update die voornamelijk stabiliteit brengt naar de Mac, maar ook is voorzien van een aantal nieuwe functies. Zo zal bijna iedere Mac straks gebruik gaan maken van het nieuwe Apple File System (APFS), een geoptimaliseerd bestandssysteem voor macOS en iOS.

Het is aan te raden om je Mac voor te bereiden op deze update. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Enkele zaken zoals opslagruimte en update vanaf oudere versies nemen we in deze handleiding onder de loep.

Stap 1: Ondersteunt mijn Mac macOS High Sierra?

macOS High Sierra kan worden geïnstalleerd op alle Macs die nu ook macOS Sierra kunnen draaien. Het gaat om de MacBook (13-inch Aluminum 2009 of nieuwer en 12-inch 2015 of nieuwer), iMac (laat 2009 of nieuwer), iMac Retina 5K (laat 2014 of nieuwer), MacBook Pro 13-inch en 15 inch (2010 of nieuwer), MacBook Pro Retina (midden 2012 of nieuwer), MacBook Air (2010 of nieuwer), Mac Mini (2010 of nieuwer) en Mac Pro (2010 of nieuwer). Weet je niet over welke Mac je precies beschikt? Controleer dit dan via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Overzicht.

Stap 2: Genoeg RAM-geheugen?

Apple laat weten dat je voor macOS High Sierra moet beschikken over een Mac met minstens 2GB RAM-geheugen (werkgeheugen). De praktijk leert dat je eigenlijk minstens 4GB nodig hebt voor goede prestaties. Weet je niet over hoeveel werkgeheugen je precies beschikt, dan kun je dit controleren via  ▸ Over deze Mac (▸ Meer info ▸ Overzicht). Bij de optie 'geheugen' vind je terug over hoeveel RAM-geheugen je Mac beschikt. Mocht dit lager zijn dan 4GB dan is het aan te raden om dit te verhogen naar 4GB of hoger (indien mogelijk).

over deze mac, macOS sierra voorbereiden

Stap 3: Zorg voor voldoende opslag

Voor High Sierra heb je zo'n kleine 9 GB vrije opslagruimte nodig op je harde (SSD) schijf. Desalniettemin raden we je aan om ongeveer 15 á 25 GB vrije ruimte te hebben op je Mac. Hierdoor zal niet alleen de installatie soepeler lopen, ook zal macOS beter functioneren. De hoeveelheid beschikbare vrije ruimte kun je controleren via  ▸ Over deze Mac ▸ Meer info ▸ Opslag. Is dit minder dan 10GB dan raden we aan bestanden en applicaties te verwijderen van je Mac. Probeer dit te doen tot je beschikt over ongeveer 25GB vrije ruimte.

Met CleanMyMac kun je op een goede en veilige manier ruimte vrijmaken op je harddisk, klik hier voor meer informatie.

CleanMyMac 3: Mac cleaning software

HD Cleaner - Free up Disk Space on your Hard Drive Categorie: Diensten, Productiviteit
Waardering:   
Ontwikkelaar: MacPaw
OS X 10.7+  v3   33 MB  
DOWNLOAD GRATIS

Stap 4: Update vanaf een oudere OS X versie

Beschikt je Mac over OS X 10.6 Snow Leopard of hoger dan zit je goed en kun je onmiddellijk macOS Sierra straks downloaden in de Mac App Store. Maar beschik je over een eerdere versie dan moet je eerst OS X Snow Leopard aanschaffen en installeren op je Mac. Let wel, in stap 1 vind je terug welke Macs Sierra straks ondersteunen. Het is mogelijk om OS X 10.6 Snow Leopard voor een klein bedrag te kopen in de Online Apple Store, maar als je Mac High Sierra niet ondersteunt heeft het weinig zin. Meer info over het installeren van Snow Leopard op een Mac vind je hier terug op appletips.

Stap 5: Update al je applicaties

Alle applicaties op je Mac kun je het beste updaten naar de laatste versie, vaak zijn deze dan al geschikt voor macOS en kun je ze onmiddellijk na installatie gebruiken. Hierdoor kunnen deze ook niet voor problemen zorgen als de nieuwe software op je Mac staat. De programma's op je Mac kun je updaten via de Mac App Store, wanneer je deze niet in dit verkooppunt hebt gekocht moet je handmatig controleren of er updates zijn voor deze applicatie. Dit kan vaak via de applicatie zelf of online via de website van de ontwikkelaar.

mac app store updates

Stap 6: Verwijder oude PowerPC en 32bit-apps

Sinds OS X 10.7 Lion is het niet meer mogelijk om PowerPC software te gebruiken op je Mac, dus ook niet meer onder macOS High Sierra. Daarnaast is macOS High Sierra de laatste macOS versie die 32-bits applicaties ondersteunt. Vanaf 2018 moeten alle nieuwe apps 64-bits zijn. Het beste kun je deze oude applicaties updaten of een 64-bits variant installeren. Mocht dit niet kunnen dan kun je beter opzoek gaan naar een alternatief en deze apps verwijderen. Wil je zien welke apps op je Mac 64-bits zijn? Dan kun je dit doen via onderstaande stappen.

•  Ga naar  en klik op 'Over deze Mac'
•  Open het tabblad 'Overzicht'
•  Klik op 'Systeemoverzicht'
•  Scroll in de kolom naar beneden tot de categorie 'Software'
•  Klik vervolgens op 'Programma's' en wacht tot de lijst is ingeladen

controleren op 32-bits en 64-bits apps

Je ziet nu een overzicht van alle applicaties die op je Mac geïnstalleerd zijn. Wanneer een app gebruik maakt van 64-bits zie je in de gelijknamige kolom 'Ja' staan. Wanneer deze nog 32-bits is zal er nee staan, deze apps moet je proberen zo snel mogelijk te voorzien van de nieuwste versie of een alternatief. Sommige nee-apps zijn van Apple zelf en worden in macOS high Sierra geupdate naar 64-bits.

Stap 7: Zorg voor een goede back-up

Software en een Mac, het blijft technologie en er kan altijd iets fout mee gaan. Daarom is het een must om te beschikken over een goede back-up (reservekopie). Het beste is een volledige Time Machine back-up, voer deze daarom ook regelmatig uit en maak voor het installeren van macOS High Sierra nog een laatste reservekopie. Klik hier voor meer informatie. Mocht je niet beschikken over deze functie plaats dan alle belangrijke documenten, bestanden en dergelijke op een externe harde schijf (USB stick, etc) of online in bijvoorbeeld iCloud Drive of Dropbox. Zo heb je altijd nog een kopie van de bestanden mocht er iets mis gaan met de installatie van macOS.

Stap 8: Voorbereiden op de nieuwe software

Bij de aankondiging van macOS High Sierra hebben we de meest gestelde vragen verzameld in een handig overzicht (FAQ). Hierin worden de nieuwe functies en opties besproken die High Sierra met zich meebrengt. Daarnaast hebben we al een aantal tips gepost speciaal voor Sierra, deze vind je hieronder terug.

iMessage synchroniseren met iCloud tussen iPhone, iPad en Mac
Eenvoudig iCloud bestanden delen en samenwerken
Verbeterde interface voor Foto's, Live Photos bewerken en meer
Safari website-instellingen, snellere browser, reader-functie en meer
Het nieuwe Apple File System (APFS), vanaf iOS 10.3 en dit najaar op de Mac
nog meer Sierra tips

iCloud Drive bestanden delen

Goed om te weten: Uit een support-document van Apple blijkt dat alle Macs met flash-opslag automatisch worden omgezet naar APFS tijdens de installatie van macOS High Sierra. Ook Macs die later zijn voorzien van een SSD maken de overstap. Alle andere Macs en Macs met een Fusion Drive behouden voorlopig het oude bestandssysteem (Mac OS Extended / HFS+). Alle Macs, ook als ze nog het oude systeem gebruiken, kunnen vanaf macOS 10.13 High Sierra APFS geformatteerde schijven lezen, formatteren en gebruiken. Apple noemt geen reden, maar vermoedelijk is er meer tijd nodig om het nieuwe bestandssysteem te optimaliseren voor werking met oudere harde schijven. Later krijgen ook deze Macs het nieuwe bestandssysteem in een latere update. Meer info over het APFS lees je hier.

Stap 9: APPLETIPS!

Vanaf de lancering van macOS High Sierra vind je hier dagelijks meerdere tips terug over de nieuwe software Op een toegankelijke manier maken we je wegwijs in de nieuwe macOS en onthullen we bekende en minder bekende zaken en geheimen. Ons volgen is vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren, het eenvoudigste is dagelijks onze website bezoeken.

Daarnaast kun je op de hoogte blijven via onze iOS applicatie, Twitter, Facebook, Instagram, YouTube en Google+ of accepteer de push notificaties voor Mac en PC.

Aanrader: Bereid je iPhone of iPad voor op iOS 11

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt12/02/2021 15:27
Categorie Handleiding
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  19 reacties


Reacties

  • Ralph
    27 augustus 2017 om 11:59

    Het APFS is wellicht stabieler en veiliger maar mijn ervaring met alle Bèta versies tot op heden is dat je geen systeemherstel meer kunt uitvoeren simpelweg voordat een herstel wordt uitgevoerd moet je SSD gewist worden. Bij het APFS is dit niet zondemeer mogelijk.

  • Maarten
    27 augustus 2017 om 18:26

    Verwen jezelf en koop wat nieuws. Dan blijft alleen tip 9 nog over…

  • Ralph
    27 augustus 2017 om 18:43

    Tja Maarten goeie tip!

  • Maddriver371
    28 augustus 2017 om 10:55

    Goeie tip Maarten! Vraagje ik heb een iMac voorjaar 2009. Geen kans op macOS te draaien?

  • Wesley Fabry
    28 augustus 2017 om 11:35

    Zeer goede tip ;-)
    @madsriver in stap 1 vind je de ondersteunende Macs terug. Helaas pas vanaf laat 2009 (nieuwe versie dan die van jou)

  • Rob
    28 augustus 2017 om 19:15

    Ik heb in het verleden enorm gedonder gehad met mijn NAS (LG) die de nieuwe bestands structuur van mijn MBP niet meer aankon. Is toen met een Firmware update van LG uiteindelijk opgelost, maar ga ik hier weer tegen aan lopen met het nieuwe APFS? Een Firmware update zit er niet meer in van LG, gezien de leeftijd van de NAS.

  • Wesley Fabry
    29 augustus 2017 om 10:30

    Daar heb ik helaas ook geen antwoord op

  • Rene
    5 september 2017 om 21:34

    Is het mogelijk na Siërra update individuele files uit time machine terug te plaatsen? Bijvoorbeeld losse video’s of alleen de foto bibliotheek. Of is de timemachine backup alleen geschikt om in zijn geheel weer terug naar af te gaan.
    De inhoud van TM staat los van het fileformaat?

  • Wesley Fabry
    6 september 2017 om 15:17

    @rene met behulp van de Migratie assistent kun je oude bestanden, mappen en meer terugzetten: https://www.appletips.nl/migratie-assistent/

  • Lambertus
    23 september 2017 om 12:24

    Wanneer er het nieuwe apfs op mijn ssd schijf wordt gezet (iMac mid 2010) kan dat dan wel goed communiceren met met mijn harddisks? Dank L.

  • Wesley Fabry
    23 september 2017 om 12:39

    Ja dat kan, apfs-schijven kunnen de oude zien, beheren, gebruiken en andersom. meer info: https://www.appletips.nl/apple-file-system-apfs/

  • ZuurkoolmetVettejus
    23 september 2017 om 13:43

    MacBook Pro 17″ medio 2010 of nieuwer idem

  • Martin
    23 september 2017 om 15:13

    Moet ik na de update een nieuwe versie van de Server app aanschaffen of blijft de huidige versie werken?

  • Jeroen
    23 september 2017 om 18:07

    Het is zo jammer dat je niet meer flexibel bent DANKZIJ APPLE! Ik heb 3 MacBook pro’s gekocht uit 2012 allemaal een SSD en 16Gb erin geramd. Top machines met high Sierra. Maar op mijn werk heb ik voor 2500 euro plus een 13 inch 8Gb MacBook pro en kom ik geheugen te kort en kan ik niks de komende twee jaar ivm afschrijvingen ?dus werk ik met mij 2500 euro MacBook pro thuis en gebruik ik een 2012 MacBook pro van mij zelf voor mijn werk. Schandalig.

  • Wesley Fabry
    24 september 2017 om 11:55

    @Marting ik geloof dat die gewoon een gratis update krijgt, maar dat weet ik niet zeker. Je kunt deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl misschien weten onze leden meer.

  • Erik
    25 september 2017 om 9:56

    Was het nu niet zo dat, als je op datzelfde flasggebeugen een Windows bootcamp partitie hebt er problemen kunnen ontstaan of er iets speciaal moest gedaan worden? Om Windows veilig te stellen ofzo … of kan er gewoon zonder meer veilig geupdatet worden van El CapEl Capitan naar High SmacOS High Sierra (mits die Mac High macOS High Sierra ondersteunt natuurlijk). Dank voor jullie advies Wesley.

  • Wesley Fabry
    25 september 2017 om 10:37

    @erik over boot camp en High Sierra (APFS) is weinig over terug te vinden, noch ervaringen of informatie van Apple. Apple zelf zegt: “Boot Camp leest en beschrijft geen volumes die geformatteerd zijn als APFS, maar is wel compatibel met High Sierra.” Ik ga er vanuit dat Apple bedoeld: De boot camp staat los van het macOS-systeem en heeft zijn eigen instellingen en structuur, dit wordt geen APFS en blijft werken onder high sierra. Onder boot camp kun je wel geen (externe) APFS-schijven lezen of gebruiken.

  • rudi joosten
    25 september 2017 om 19:13

    heb nog niet gekregen de update ?

  • Jan Peters
    26 september 2017 om 10:05

    Helaas gaat de installatie mis op mijn 27” Retina iMac 2015 , ik krijg na een poosje de melding “controle of herstel van het bestandssysteem mislukt. Stop het installatie programma om de computer opnieuw op te starten en probeer het opnieuw.”
    Na 3 keer dezelfde melding na 5 minuten de vraag, weet iemand een oplossing hiervoor?

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store