10 oktober 2017

Mac opnieuw installeren met macOS High Sierra (clean install)

4 min leestijd
Mac opnieuw installeren met macOS High Sierra (clean install)
Gevorderden
4 min leestijd

Wanneer er een nieuwe software-versie uitkomt voor de Mac zijn er een hoop Mac gebruikers die dan het liefst de Mac compleet opnieuw willen installeren doormiddel van een clean install (schone installatie).

Dit kent veel voordelen. Zo wordt rommel van de vorige versies gewist en start je vanaf een schone lei. Het grootste voordeel zal zijn dat macOS sneller zal aanvoelen. Ook is het aan te raden om je Mac opnieuw te installeren wanneer je problemen ondervindt. Net zoals voorgaande versies is het mogelijk om macOS High Sierra te gebruiken om je Mac opnieuw te installeren.

Lees ook: Alleen macOS (OS X) opnieuw installeren zonder gegevens te verliezen

Deze procedure is bedoeld voor Mac gebruikers die macOS High Sierra al hebben geïnstalleerd. Heb je nog macOS Sierra of eerder? Dan kun je deze ook opnieuw installeren en daarna updaten naar macOS High Sierra. Daarnaast kun je ook direct je Mac herinstalleren met behulp van een High Sierra installatie USB-stick. Het is belangrijk dat je voor je jouw Mac opnieuw installeert al je bestanden en documenten die je wilt behouden exporteert naar een externe harde schijf of online dient zoals iCloud Drive, Dropbox of Google Drive.

Clean Install: macOS High Sierra opnieuw installeren

• Herstart daarna je Mac
• Voer onmiddellijk de toetscombinatie cmd⌘ + R uit
• Laat de toetsen los wanneer je het Apple logo ziet

Heb je een iMac of mac mini? Sluit het draadloze toetsenbord dan aan met de kabel, zo weet je zeker dat het werkt. Originele toetsenborden van Apple maken wel verbinding zodra deze wordt ingeschakeld.

Macintosh HD wissen

Harde schijf volledig wissen (formatteren)

Zorg ervoor dat je een werkende wifi-verbinding hebt, klik hiervoor bovenin op het wifi-icoon en maak verbinding met een netwerk. Kies hierna in de menubalk of in het verkregen venster op 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'. Selecteer vervolgens in de kolom je harde schijf (Macintosh HD harde schijf), klik op de 'tweede' schijf die uitspringt naar rechts, vervolgens klik je in de knoppenbalk op 'Wis'

Nu dien je een structuur te kiezen voor je harde schijf, als deze al voorzien is van APFS kun je alleen maar APFS kiezen. Traditionele harde schijven kiezen voor 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' en indien nodig bij indeling voor 'GUID-partitie-indeling'. Vul daarna een naam in (je kunt eventueel dezelfde naam behouden) en klik op 'Wis'. Je schijf zal nu volledig worden gewist, als dit voltooid kun je het venster van schijfhulpprogramma sluiten.

macOS opnieuw installeren

Een Clean Install uitvoeren in combinatie met een Fusion Drive

Heb je een Mac met officiële Fusion Drive? Dan kun je bovenstaande ook gewoon uitvoeren. Een Mac met Fusion Drive heeft een unieke versie van Schijfhulpprogramma (meer info) die zelf de instellingen van Fusion Drive regelt. Ondervind je problemen? Dan moet je een internet recovery uitvoeren.

macOS High Sierra (opnieuw) installeren

Nu gaan we High Sierra opnieuw installeren, selecteer in het hulpprogramma’s-venster 'Installeer macOS opnieuw'. Klik op 'Ga door' en volg daarna nauwkeurig de instructies op het scherm. Kies in het venster waarin je een schijf moet selecteren de huidige macOS-schijf (die je zojuist hebt gewist) in de meeste gevallen is dit de enige beschikbare schijf. Je Mac zal nu de laatst geïnstalleerde versie op je Mac opnieuw downloaden.

Alle gegevens worden gewist

Houdt er wel rekening mee dat de harde schijf volledig wordt gewist en opnieuw wordt voorzien van macOS. Hierdoor worden alle (persoonlijke) gegevens, applicaties en bestanden verwijderd. We benadrukken nogmaals dat het beste is alle belangrijke bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf of je maakt een exacte kopie van je huidige harde schijf met een applicatie zoals SuperDuper (hoe lees je in dit artikel). Het heeft overigens geen zin om een exacte kopie of Time Machine back-up terug te plaatsen op je Mac na een herinstallatie. Je installeert namelijk dan weer alle 'rommel' opnieuw mee.

Bekijk ook: Een Time Machine reservekopie terugzetten op een Mac

Clean Install uitvoeren vanaf een oude OS X

In bovenstaand artikel gaan we er vanuit dat High Sierra al is geïnstalleerd op je Mac of je geen moeite hebt om na het wissen te updaten via de Mac App Store naar High Sierra. Wil je liever direct macOS High Sierra installeren dan moet je gebruikmaken van een installatie USB stick. Hoe je deze maakt en gebruikt lees je hier terug. Sluit na het wissen van de harde schijf de USB Stick aan op je Mac om zo macOS te installeren.

ook interessant
Opslagruimte automatisch of handmatig optimaliseren op een Mac
Opslagruimte automatisch of handmatig optimaliseren op een Mac

Onder macOS kun je standaard de opslag van je Mac optimaliseren, bekijken, beheren en aanpassen om zo opslagruimte vrij te maken.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt12/01/2022 08:23
Categorie macOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Ad
    26 september 2017 om 14:41

    Opvallend is dat bij high sierra de Mac al soepeler werkt na een gewone upgrade vanaf sierra.

  • Ko
    10 oktober 2017 om 14:13

    Ik beschik over een haast antieke Macbook Air, model A1237. Er zit nu MacOS snow leopard op, als ik me niet vergis. Kan ik daar ook High Sierra op draaien of is dat toch een paar bruggen te ver? En mocht dat mogelijk zijn, wat zijn dan de voordelen?
    met vriendelijke groet,
    Ko.

  • Wesley Fabry
    10 oktober 2017 om 14:41

    @ko volgens mijn gegevens komt jouw MacBook Air uit 2008 en kan deze High Sierra niet draaien (vanaf 2010 voor de Air). Meer vragen of opmerken kun je stellen op https://genius.appletips.nl

  • Ko
    10 oktober 2017 om 15:08

    @wesley: Daar hield ik al rekening mee. Dank je wel voor je reactie!

  • Ben
    10 oktober 2017 om 21:06

    Sinds de update high sierra is verschenen probeer ik deze te instaleren op mijn iMac van 2012 met fusion drive. Helaas zonder succes. Welke installatie ik ook kies, update, her install of clean install van USB stick krijg steeds het verbodsbord in beeld. Wat kan ik doen?

  • Wesley Fabry
    11 oktober 2017 om 10:39

    @Ben en kun je deze wel gewoon update vanuit de Mac App Store? Anders moet je dit proberen en als je dan alsnog een clean install wilt doen doe je het op deze manier: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-clean-install/

  • Petroos
    13 oktober 2017 om 11:34

    Beste Allen,
    Bij schijfhulp programma de optie OX S uitgebreid junald bij wisse is gebrek!!! dan komt staan APFS, het nieuwe Apple File System, die komt conflict met andere programma zoals Autocad enzo. I er een oplossing?

  • Lode
    19 december 2017 om 8:47

    Kan je Sierra High installeren op een iMac van midden 2010? Ik heb er enkele jaren geleden Yosemite op geplaatst en dat heeft veel vertraging veroorzaakt.

  • Wesley Fabry
    19 december 2017 om 9:30

    Ja dat kan Lode, meer info over de ondersteuning: https://www.appletips.nl/macos-high-sierra-faq/

  • Peter De Ridder
    14 januari 2018 om 21:41

    Hoelang kan het eerste o^starten duren na installatie High Sierra en de daaropvolgende optimalisatie

  • Wesley Fabry
    14 januari 2018 om 23:13

    Hangt er vanaf als ie nog wat moet instaleren, max 10-20 minuten?

  • Ron
    10 februari 2018 om 23:05

    Hallo,

    Na een tijd vreselijk te hebben zitten tobben met High Sierra de knoop doorgehakt en een schone Install gedaan.
    Alles draait nu een stuk beter alleen herkend de time machine de HDD niet meer die ik daarvoor gebruik!
    Gek genoeg wel een andere externe HDD
    Nu kan ik wel in mijn bestanden komen die de time machine heeft gemaakt op mijn HDD komen maar niet op de normale manier?
    Al een andere usb ingang geprobeerd maar blijft hetzelfde.

    Ik hoop niet dat het ligt aan het nieuwe APFS ??

  • A.koorn
    15 november 2018 om 12:23

    Vandaag aan de hand van bovenstaande stappenplan mijn apple mac uit 2010 voor het eerst opnieuw geinstalleerd. Alles is prima verlopen. Muziek vanaf een stickje terug gezet in Itunes, nu bezig mijn foto’s terug te plaatsen vanaf MyPassport. Snelheid is zeker weer toegenomen.

    Bedankt voor deze prima uitleg ??

    Adrie

  • Wesley Fabry
    15 november 2018 om 13:20

    Dat is fijn om te lezen, dankjewel A ?

  • Gertjan
    4 januari 2019 om 13:25

    Heb een Imac (mid 2010) met El Capitan geheel schoongemaakt voor een clean install en een bootable usb gemaakt. Clean install via de usb gaat niet. Via internet recovery geprobeerd en daar werd High Sierra aangeboden, maar ook dat geeft problemen met installatie. Nu weer een clean install via option R aan het proberen voor el capitan maar duurt 11 uur?? Iemand enig idee wat hier mis is? Ben al dagen bezig om mijn mac weer draaiend te krijgen.

  • Wesley Fabry
    5 januari 2019 om 9:02

    Ben dan toch bang dat je naar High Sierra zal moeten gaan Gertjan. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl
    Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

  • jan sas
    30 mei 2019 om 12:13

    Hallo ik heb een nieuwe mac 27 inch na migratie wil ik de oude mac schoon maken als ik iets verwijder dan wil hij het verwijderen uit de iCloud
    blijkt dat hij met zelfde id is als nieuwe hoe moet ik dit het beste oplossen?

  • Operafreak
    2 juni 2019 om 11:59

    Top artikel, heb zojuist op basis hiervan mijn oude 27″-er verkoopklaar weten te maken. Moet je eerlijk zeggen dat het zweet mij in de handen stond toen ik die wisknop indrukte. Herinstallatie van MacOs lukte in eerste instantie niet. Ik was ervan uitgegaan dat de WIFI-verbinding gewoon zou blijven werken.. My bad.. Tweede poging, na herstellen WIFI-verbinding, verliep vlekkeloos.

  • Roderik Scheepens
    11 januari 2022 om 9:53

    Er wordt 1 ding vergeten te vermelden in de procedure en dat is dat het opstarten met een draadloos toetsenbord cmd⌘ + R niet werkt. Toen ik het toetsenbord met een usb en lightning had verbonden, toen ging het wel. Misschien handig om dit erbij te vermelden in de procedure. Dus of bedraad toetsenbord, of draadloos, maar dan wel met een draad aangesloten.

    Succes!

  • Roderik Scheepens
    11 januari 2022 om 9:56

    Ja en dan nog iets. Mijn schijf zegt dat deze AFPS geformatteerd is en ik kan ook niets anders kiezen dan:
    AFPS
    AFPS (gecodeerd)
    AFPS (hoofdlettergevoelig)
    AFPS (hoofdlettergevoelig, gecodeerd)

    Dus wat nu?

  • Wesley Fabry
    12 januari 2022 om 8:24

    Dan is AFPS voldoende. Heb je een iMac of mac mini? Sluit het draadloze toetsenbord dan aan met de kabel, zo weet je zeker dat het werkt. Originele toetsenborden van Apple maken wel verbinding zodra deze wordt ingeschakeld.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store