Menu

verwijderen

iOS: Apparaten loskoppelen van iCloud via iPhone of iPad

icloud icon retina nieuw

Wie een iPhone, iPad, Mac of ander Apple apparaat heeft kan er eigenlijk niet meer omheen, iCloud. Deze ‘dienst’ staat centraal en wordt gebruikt voor verschillende doeleinde. Van het synchroniseren tussen apparaten tot het bewaren van een reservekopie. Meer over iCloud lees je terug in deze handleiding.

Op elke apparaat wordt je gevraagd in te loggen met je Apple ID (iCloud), al deze apparaten staan in verbinding met elkaar. Dit zijn dan ook vertrouwde apparaten en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij twee-factor-authenticatie (meer info). Wanneer je niet meer in het bezit bent van een apparaat moet je deze loskoppelen van je iCloud en Apple ID. Dit kan tegenwoordig via iOS zelf op een iPhone of iPad.

iOS: Mail automatisch verwijderen uitschakelen

mail icon iOS

In iOS is het mogelijk om automatisch e-mailberichten te verwijderen, dit zijn berichten die zich in de prullenmand bevinden. Sommige iOS gebruikers klagen over het spontaan verwijderen van berichten.

Dit laatste heeft te maken met het synchroniseren van je e-mailberichten. Bij sommige accounts kun je dit instellen en aanpassen naar eigen wens. Zo kun je bijvoorbeeld het synchroniseren van berichten beperken tot een maand, week of uitschakelen. Als je merkt dat je oude e-mails niet meer standaard kunt raadplegen, maar alleen door te zoeken dan kun je het synchroniseren aanpassen.

iOS 10iOS 10: Trucje om alle e-mailberichten in één keer te verwijderen of verplaatsen

mail icon iOS

Soms wil je in één keer alle e-mailberichten verwijderen of markeren. Apple heeft met deze mogelijkheid een haat-liefde verhouding. In de ene iOS is het wel mogelijk, in de andere weer niet. Zo kun je onder iOS 9 gewoon alle e-mailberichten verwijderen naar de prullenmand, maar onder iOS 10 is dit niet meer mogelijk.

Wanneer je de inkomende postbus opent en daarna tikt op ‘Wijzig’ zal je zien dat de optie ‘Markeer alle’ nog steeds aanwezig is. Echter kun je alleen de e-mailberichten markeren of markeren als gelezen. De optie ‘Verplaats alle’ en ‘Alle naar prullenmand’ zijn niet meer beschikbaar (meer info). Gelukkig kun je met een oud trucje nog steeds alle berichten verplaatsen naar de prullenmand.

iOS: Automatisch oude berichten verwijderen

berichten icoon iOS

De berichten in gelijknamige applicatie in iOS kun je automatisch verwijderen na een bepaalde periode. Berichten versturen naar elkaar is leuk, zeker via iMessage want dan lijken de mogelijkheden eindeloos.

Zo kun je via iMessage je locatie, foto’s, video’s en zelfs audioberichten naar je vrienden sturen. Er is echter een grote maar, want al die data neemt uiteraard opslagruimte in beslag.

Alle foto’s verwijderen uit iCloud-fotobibliotheek

foto iOS app

Misschien maak je wel gebruik van iCloud-fotobibliotheek maar wil je daar liever mee stoppen. Veel Apple gebruikers willen immers niet betalen voor hun iCloud-opslag. Door de fotobibliotheek is al snel de gratis 5 GB verbruikt.

Gelukkig kun je iCloud-fotobibliotheek veilig uitschakelen, maar wie dit doet zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat de foto’s nog in iCloud aanwezig blijven. Natuurlijk kun je de foto’s definitief verwijderen om zo de gebruikte opslagruimte vrij te maken.

iOS: iCloud mail archiveren in plaats van verwijderen

mail icon iOS

In de iOS Mail applicatie kun je vrij eenvoudig je e-mailberichten verplaatsen naar verschillende postbussen. Daarnaast kun je deze ook verwijderen met behulp van een veegbeweging over het bericht of via de kleine prullenmand in de navigatiebalk.

Wie een gmail-account heeft toegevoegd zal merken dat e-mails niet worden verwijderd, maar gearchiveerd. Hierdoor blijven de e-mailberichten voor altijd bewaard. Wanneer je een iCloud e-mail verwijdert wordt deze voor een beperkte tijd bewaard en daarna automatisch gewist. Gelukkig kun je net zoals gmail de e-mailberichten archiveren i.p.v. verwijderen.

iOS: Alle e-mailberichten in één keer verwijderen

mail icon iOS

Soms wil je in één keer alle e-mailberichten in één keer verwijderen of markeren. Sinds iOS 9 is dit mogelijk en kun je dit eenvoudig toepassen.

Het is heel eenvoudig uit te voeren, we leggen je hieronder uit hoe je snel alle berichten verwijdert, verplaatst of markeert. Wanneer je ze allemaal markeert dan kun je ze markeren als (on)gelezen of markeren. Bij het verplaatsen kun je alle berichten verplaatsen naar een andere postbus.

Alle offline muziek verwijderen van je iPhone of iPad

Apple Music en muziek applicatie logo

Met de komst van Apple Music zal je misschien niet zo snel meer muziek offline bewaren. Toch kun je in combinatie met de muziekstreamingdienst eenvoudig de muziek lokaal bewaren (meer info).

Wanneer je graag alle muziek wilt verwijderen uit de muziek applicatie van je iPhone, iPad en iPod Touch dan kun je dit doen via de Muziek app. Echter is het ook mogelijk om alle muziek van je iDevice in één keer te verwijderen. Handig als je alleen wilt streamen of snel opslagruimte vrijmaken in iOS.

BasisFoto’s plaatsen in albums, let op met verwijderen

Foto's voor OS X logo

De Foto’s applicatie in iOS en OS X (macOS) zijn standaard aanwezig en de ideale manier om al je foto’s te groeperen, te bekijken en te bewerken. Met behulp van iCloud-fotobibliotheek kun je zelfs één online bibliotheek hebben die met al je apparaten synchroniseert.

iCloud-fotobibliotheek is aan te raden, op deze manier heb je namelijk altijd je foto’s up-to-date en ook een back-up. Klik hier voor meer informatie over deze dienst. Toch is er één ding die je moet weten over de Foto’s applicatie voor zowel de iPhone, iPad, als de Mac.

Meldingen voor Facebook Live uitschakelen

Facebook icoon (logo)

Met behulp van Facebook Live is het mogelijk om live videobeelden te streamen naar al je vrienden. De functie is te vergelijken met Periscope, met deze app was het al mogelijk om live beelden te streamen naar al je volgers op Twitter.

Het voordeel hiervan is dat je vrienden live bij een gebeurtenis kunnen zijn. Omdat alles live wordt gestreamd is het iets persoonlijker dan een bewerkte video achteraf. Hoe je Facebook Live gebruikt lees je hier terug. Maar wat als je niet zit te wachten op meldingen van vrienden die ‘Live’ zijn of zijn geweest?

iBooks: Boeken uit iCloud verwijderen

ibooks icoon os x

Sinds iOS 9.3 en OS X 10.11.4 is het mogelijk om al je boeken en pdf-bestanden vanuit iBooks te bewaren in iCloud. Hierdoor heb je één bibliotheek en wordt deze gesynchroniseerd met al je apparaten.

iCloud voor iBooks is eenvoudig te activeren, klik hier voor meer informatie voor iPhone, iPad en Mac. Wanneer je een boek hebt gelezen en misschien niet meer wilt bewaren dan kun je deze via de app zelf wissen. De app vraagt dan of je het boek overal of alleen in deze app wilt verwijderen. Wanneer je voor ‘overal’ kiest zal het boek ook worden gewist in iCloud.